טיפול בורידים נפוחים
לפני טיפול בורידים ונימים חשוב להבין איך המערכת “עובדת”. כאשר הלב פועם, הוא שואב דם דרך מערכת כלי הדם, כלים אלו הם צינורות גמישים, חלולים אשר מוליכים את הדם לכל חלקי הגוף.
העורקים מעבירים דם עשיר בחמצן רחוק מהלב והורידים מחזירים דם דל בחמצן מחדש ללב. בורידים יש כנפונים הנקראים שסתומים. כאשר השרירים בזרועות וברגלים מתכווצים, שסתומים אלו נפתחים ומאפשרים מעבר של דם דרך הורידים. כאשר השרירים נרפים, השסתומים נסגרים ואינם מאפשרים חזרה של הדם ומשאירים את הזרימה בתנועה חד כיוונית עד ללב.
במידה והשסתומים בתוך הוריד ניזוקים כתוצאה ממחלת ורידים, השסתומים עלולים להיסגר לצמיתות, גורמים לדם לזרום בכיוון הפוך ללב או לזרימה לשני הכיוונים.
מחלות ורידים נפוצות
חוסר ספיקת ורידים כרונית מאופיינת בצפיפות או בעצירה של הדם, הנפיחות הכרונית של הרגל, הכהות או הבהירות של העור, הקצב המתקדם של הלחץ בווריד והופעה של כיבים ברגלים המוכרת ככיב סְטָזִיס (עִמָּדוֹן) עצירה בזרימת הדם בוריד.
פקקת וריד עמוקה היא היווצרות של קריש שמתהווה בווריד עמוק (יכול להיות בגפיים העליונות – הזרועות – כמו בגפיים תחתונות – רגליים). למרות שפקקת וריד עמוק אינה מהווה סיכון חיים, הקריש או הפקק הם בעלי פוטנציאל להישבר ולנדוד במחזור הדם, הם עלולים להשתכן בכלי הדם של הריאה וזהו מצב חמור יותר אשר כן מהווה סיכון לבריאות. קרישי דם יכולים להימצא ברגליים, זרועות, בורידים של האיברים הפנימיים (כליות, טחול, מעיים, כבד ואיברים באגן הירכיים), במוח (טרומבוזיס בוריד המוח) או בריאות.
טרומבופלביטיס או טרומבוזיס שטחי היא היווצרות של קריש דם בתוך הוריד הקרוב לפני העור. סוגים אלו של קרישים אינם נודדים בדרך כלל לריאות אלא זזים רק מהמערכת השטחית אל מערכת הורידים העמוקה, וגורמים לכאב. הורידים או הדליות, טלנגיקטסיה (כלי דם קטנים נפוחים) או כלי דם עכביש שהם כלי דם א-נורמאליים, נפוחים כתוצאה של היחלשות הקירות של כלי הדם.
כיבי ורידים או כיבי סְטָזִיס הם פצעים פתוחים אשר אינם נרפאים או שנסגרים ונפתחים שוב. הכיבים של ורידי סְטָזִיס ממוקמים מתחת לברך וגם נמצאים במיוחד בחלק הפנימי של הרגל, מעל העקב. הם מלווים בשינויי צבע ולעיתים גם בכאבים.
מהם ורידי עכביש?
ורידים בולטים הם כלי דם א-נורמאליים, נפוחים באופן קבוע שנגרמו כתוצאה מהיחלשות קיר הוריד. הם נראים כמו גושים או אשכולות רידים בצבע כחול או סגול. מסביב לורידים ישנם לפעמים נימים דקים בצבע אדום המוכרים כנימי עכביש או עכבישים נימיים. סוג קטן זה של כלי דם נמצאים במשטח העליון של הרגל והם נקראים גם טלנגיקטזיס.
נימי עכביש באופן כללי אינם מהווים בעיה רפואית רצינית. אובחן כי התופעה שכיחה יותר אצל נשים מאשר גברים. בין 30% ל- 60% מכלל האוכלוסייה סובלים מכך, כאשר הם מתפתחים כתוצאה מוריד בריא שנחלש וכתוצאה מכך הוא מתנפח וצובר דם בתוכו. הגדילה של הלחץ בתוך הורידים או התפקוד הלקוי של השסתומים עלולים לגרום להופעה של סוג זה של ורידים.
ישנם עוד מספר גורמים אשר מחלישים את הוריד והם: גיל מתקדם, תורשתיות או היסטוריה משפחתית, משקל יתר, עמידה ממושכת על הרגליים, היריון, גלולות נגד היריון, ריפוי בהורמונים, ישיבה מזרחית לזמן מושך, בגדים הדוקים, טרומבוזיס ורידים קודמת ופגיעה ישירה בוריד.
סימפטומים לתופעת הורידים
ישנם אנשים אשר לא מופיעים אצלם סימפטומים, אך הם מודאגים מהמראה האסתטי שגורמים הורידים, אצל אחרים הסימפטומים יכולים לכלול: נפיחות ברגליים, בעיקר בסוף היום, עייפות, תחושת חום וצריבה, דגדוג וכבדות ברגליים, גירוד מסביב לווריד, התכווצויות שרירים ברגליים, שינוי של צבע העור לחום או קפה, במיוחד מסביב לעקב בחלק הפנימי של הרגל. הסימפטומים נעשים חזקים יותר לאחר שנמצאים הרבה זמן בעמידה או בישיבה. אצל נשים המצב נעשה גרוע יותר בזמן המחזור או ההריון.
אבחון לפני טיפול בורידים נפוחים
בזמן הבדיקה הגופנית, מומחה כלי דם יבדוק את הרגליים כאשר המטופל נמצא בעמידה. יתכן כי רופא כלי דם יבקש לערוך בדיקה עם דופלר, זוהי בדיקת אולטרה סאונד שמטרתה לבדוק את זרימת הדם בורידים קרוב לפני העור ואת זרימת הדם בורידים העמוקים. במקרים חריגים יש לעשות מחקר בעזרת קונטרסט, זוהי הזרקה של חומר תמיסה אשר נקלט על ידי הרנטגן ומאפשר לקבוע את האנטומיה של הוריד בדיוק רב. טיפול בורידים נפוחים מבוצע בהתאם לתוצאות הבדיקה. גם בחירת אופי הטיפול בורידים ונימים מתבסס על האבחון שבוצע פיזית בעין בשילוב המכשירים.
מתי דרוש טיפול בורידים?
גם ורידים כמו הטלנגיקטזיס מטופלים בצורה רפואית בלבד. במידה והורידים כואבים בזמן הליכה או כאשר עומדים, יש לפנות למומחה בכלי דם האחראי בלעדית על ביצוע טיפול בורידים ונימים יש לפנות בהקדם לרופא גם כאשר וריד מסוים מתחיל לכאוב, במצבים בהם הוריד קשה או אדום, או כאשר הרגליים והקרסוליים מתנפחים.
כאשר טיפול בורידים המוענק באופן ראשוני הכולל משחות ותחבושות אלסטיות אינו צולח המומחה ימליץ על טיפולים אחרים. טיפול בורידים ע״י ניתוח נדרש לעיתים במצבים בהם “הדם חסום” (קריש דם) או כאשר הוא מקריש ומשפיע על מחזוריות הדם והפעילות היומית של האדם.
טיפול בורידים ונימים יכול גם להתבצע כדי למנוע את התקדמות המחלה והופעה של סיבוכים כמו כיב פלבוסטטי, פקקת ורידים עמוקה או קריש בריאה. טיפול בורידים נפוחים ע״י ניתוח מעקף ורידי יהיה הכרחי במקרים מסוימים.
סיבוכים וסיכונים כשלא מטפלים בורידים חולים
אי ספיקה ורידית עלולה להיות כרוכה בסיבוכים רבים בהם: כיב ורידי שהוא תוצאה של אי יכולת הורידים לנקז את הדם והנוזלים של העור. זיהומים מפטריות ובקטריות עלולים להיווצר באזורים בהם מצטברים הנוזלים. צלוליטיס או וָרֶדֶת שהם זיהום בעור והרקמות שמתחתיו. טרומבופלביטיס שהוא היווצרות קריש בתוך הוריד ושטף דם פנימי.
הסיבוכים נעשים יותר ממשיים כאשר הורידים הם תוצאה של בעיה או מחלה בורידים העמוקים מאוד ובחרירים אשר מחברים את הורידים העמוקים עם הורידים השטחיים. אותו דבר במקרה של טרומבוזיס בוריד העמוק או אי ספיקת ורידים כרונית. חשוב לעבור טיפול בורידים ונימים בזמן, עצימת עיניים והתעלמות מהתופעה לא יעלימו אותה והיא עלולה רק להחמיר!
טיפול בורידים - אפשרויות והמלצות
מטרות הטיפול בורידים הן להפחית סימפטומים ולמנוע סיבוכים, אך ישנו משקל כבד הנובע גם מסיבות אסתטיות. טיפול בורידים מותאם באופן אישי ומבוצע לפי הנתונים הקליניים הפרטניים של כל מטופל, הסימפטומים שלו, תוצאות המחקרים (במידה ונעשו) והמחלות הנלוות. הטיפול הפשוט ביותר מבוסס על שימוש בגרביים אלסטיות ללחץ מדורג לפי המלצת הרופא.
המלצות נוספות יכללו: היגיינה טובה של הרגל, הורדה במשקל, פעילות גופנית על בסיס קבוע (בעיקר הליכה), הימנעות מעמידה או ישיבה לזמן ממושך, הרמת הרגליים בישיבה או בשינה וכדומה.
במידה והאמצעים הקונסרבטיביים אינם מספיקים בכדי להקל על הסימפטומים או שהמראה האסתטי הופך למטרד, קיימים עוד טיפולים שניתנים לבצע אשר תלויים במצב הבריאות הכללי, בגודל ובמיקום של הורידים. טיפול בורידים ונימים סקלרותרפיה למשל הוא הליך שאינו כירורגי אשר כרוך בהזרקה של תמיסה ישירות לתוך הוריד הנגוע הגורם לו להיעלם. למעשה דרושים מספר טיפולים בכדי להגיע לתוצאה הרצויה. עוד על טיפול בורידים ונימים סקלרותרפיה מונחה באולטרה סאונד אקו-אסקלרוזיס
טיפול בורידים בתהליכים מינימום פולשניים
טיפול בורידים ע״י כרסום תרמי או תרפיית לייזר היא טכניקה חדשה אשר משתמשת באנרגית לייזר כדי ליצור חום מקומי בעוצמה גבוהה בוריד הנגוע.
החום נוצר בעזרת קטטר אשר מוחדר אל תוך ווריד כאשר הוא מסוגל לטפל בכל הוריד ולכל אורכו בדקירה אחת בלבד. טיפול בורידים עם לייזר סוגר את הוריד הנגוע אך משאיר אותו במקומו, ומוריד את לחץ הדם ואת שטפי הדם אשר נוצרו קודם לכן למינימום. בהשוואה לכריכת הוריד או להוצאתו, התוצאות בטיפול עם אנדו-לייזר הם שהכאב כמעט ואינו מורגש והחזרה לחיים סדירים מהירה הרבה יותר עם תוצאות אסתטיות דומות.
את אותן התוצאות ניתן להשיג גם בטכניקה דומה רק שבמקום לשגר אנרגיה ממכשיר לייזר עושים זאת עם גלי רדיו. המיקרו-פלבקטומיה נעשית בצורה אמבולטורית כאשר הרופא מבצע חתכים קטנים ביותר ומשתמש במכשיר כירורגי או במחט גדולה אשר קושרת את הוריד דרך החתך. “SEPS” הם ראשי תיבות של “Subfascial endoscopic perforator surgery” או - ניתוח אנדוסקופ תת עורי מחורר - שהיא טכניקת טיפול בורידים נפוחים הנחשבת למינימום פולשנית לטיפול במחלות ורידים ומשתמשים בה כדי לטפל בכיבים ממקור של ורידים כרוניים אשר גורמים להגברת לחץ על הוריד המנוקב.
הגורמים להגברת הלחץ המוגזם הם אי ספיקת ורידים כרונית, שהיא תוצאת לוואי של טרומבוזיס וריד עמוק או שניהם יחד. הורידים המנוקבים ממוקמים מעל הקרסול, והם מעבירים דם מהורידים השטחיים לוורידים העמוקים.
הניתוח נעשה בעזרת חתכים קטנים ומאן שרמת הסיבוכים מהחתכים היא נמוכה מאוד. משתמשים בבלון כדי להפריד את הרקמות העדינות שמסביב לוריד, הוריד אשר גורם לבעיה מתייבש ונחתך וכתוצאה מכך ישנו ריפוי כיבי לטווח ארוך.
טיפול בורידים ע”י ניתוח קונבנציונאלי
הניתוח יכול להיות הטיפול הטוב ביותר כאשר מצב הורידים חמור ומלווה עם בעיות כמו דימום, נפיחות או כאב. ישנם סוגים שונים של ניתוחים לטיפול בורידים, ולפני שבוחרים אפשרות טיפול כלשהי חשוב לדון על היתרונות, הסיכונים ותופעות הלוואי האפשריות עם הרופא.
את הטיפולים הכירורגיים מבצעים בבית החולים או באופן אמבולטורי על ידי מומחה בכלי דם. הקשירה וההוצאה של הוריד נעשית בשילוב ובתיאום כאשר הוצאה או העקירה של הוריד בקנה מידה גדול נעשית בעזרת חתכים קטנים, הקשירה של הורידים היא טיפול כירורגי אשר נעשה על ידי מומחה לורידים ומבוססת על חיתוך וקשירה של הורידים הבעייתים על ידי חתכים קטנים בעור.
ישנן טכניקות ניתוחיות אחדות באמצעותן עוקרים בצורה חלקית או לגמרי את וריד הרגל הפנימי או החיצוני שנעשה על ידי חתך במפשעה ברמה של הברך או הקרסול (לפי המקרה) בטיפול זה משיגים תוצאות אסתטיות טובות.
זהו תהליך יותר מורכב ויתכן כי ההחלמה ממנו תהיה למשך תקופה של מספר ימים עד שחוזרים למצב נורמאלי. האדמומיות היא דבר שכיח והיא מופיעה לתקופה של מספר שבועות לאחר הניתוח וברוב המקרים ללא תופעות לוואי.
מידע נוסף
המדריך לטיפול בורידים תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל תאריך עדכון אחרון: 31/12/2022