ורידים ברגליים
ורידים ברגליים היא תופעה רחבה וכמעט חצי מהאוכלוסייה סובלת ממנה. ורידים ברגליים עלולים להופיע אצל נשים וגברים בכל הגילאים וגם כאשר יש לה מרכיב תורשתי חזק, מחלת הורידים עלולה להחמיר על ידי סיכונים סביבתיים, הריון וגורמים נוספים.
כאשר אתם נתקלים בסימפטומים של מחלת ורידים, יש להתייחס אליהם כאל שלב מוקדם לבעיות רפואיות רציניות, אם מזניחים הם עלולים להוביל להחמרת הסימפטומים עד לסיבוך והשפעה על המצב הבריאותי הכללי.
ורידים שבולטים זמן רב, יובילו לנפיחות וינטו לפתח סימפטומים מתקדמים כמו כאב מתגבר, שינויים בעור וכיבים. בגלל שהתופעה מתגלגלת מטבעה, הטיפול בורידים ברגליים אינו קוסמטי בלבד.
לפניכם הסבר מלא על התופעה, כיצד היא נגרמת? מה גורם להופעת ורידים ברגליים? תופעות נלוות לורידים ברגליים ודוגמאות מצולמות הממחישות את התופעה האסתטית הבריאותית המחייבת התייעצות במומחים לכלי דם.
מהם ורידים ברגליים?
ורידים ברגליים הם כלי דם ותפקידם להחזיר בחזרה את הדם לכיוון הלב אחרי שימוש (דם “מלוכלך”) יחד עם כל הפסולת כמו CO2 (דו תחמוצת החמצן), חומצה לקטית וחומרים נוספים אחרים.קיימות שתי מערכות ורידים ברגליים, מערכת עמוקה ומערכת שטחית. הדם עולה מכיוון כף הרגל לכיוון הלב ומהמערכת השטחית ולעבר המערכת העמוקה כפי שמודגם באיור כאן למטה. בזמן עמידה, עליית הדם נגד כוח משיכה, מתאפשרת בגלל שבתוך הורידים יש שסתומים חד כיווניים שעוצרים את הנפילה ואז הדם עולה דרך שתי המערכות כלפי מעלה וגם, דרך ורידים ברגליים שמקשרים בין שתי המערכות, מהמערכת השטחית למערכת העמוקה.
אם השסתומים לא תקינים בגלל סיבות שונות כמו פגם תורשתי, עודף משקל, הריונות, מום מולד, עמידה ממושכת בזמן העבודה ועוד, הדם יכול לזרום בזרימה הפוכה, כלומר מהמערכת העמוקה לכיוון המערכת השטחית ובתוך המערכת השטחית כלפי מטה. הצטברות כמות גדולה של דם גורמת ללחץ גבוה בתוך הורידים וכתוצאה מכך ולאורך הזמן, ורידים ברגליים מתרחבים ומתארכים וכך נוצרות דליות ברגליים הבולטות על פני העור. הדם הורידי (כלומר אחרי שימוש עם הפסולת) שזורם בזרימה הפוכה, מצטבר בחלק התחתון של הרגל, מוצא דרך חילופית ועולה שוב דרך המערכת העמוקה אבל בעליה מגיע שוב למקומות שבהם השסתומים אינם תקינים ונופל בחזרה (ראו בציור).
הצטברות דם ורידי גורמת לתופעות שונות מלבד ורידים בולטים בהם: כובד, עייפות, נפיחות, גירודים, עקצוץ, שינוים בצבע העור (פיגמנטציה) ושל מרקם העור עד כדי כיבים.
סימנים לורידים ברגליים וסולם CEAP לדירוג מחלות ורידים
ורידי עכביש הם ההגדרה הרווחת לורידים בצבע כחול-סגול שמתהווים מתחת לעור, אך קרובים מספיק כדי שיראו על פני העור. ורידי עכביש עלולים לגרום לאי נוחות פיזית, אך בגלל המראה שלהם, הם עשויים להיות מקור למבוכה והלקאה עצמית, במיוחד במשך תקופת הקיץ. ורידי עכביש הם הסימנים של השלבים הראשונים במחלת הורידים. הטיפול בהם לא רק שיכול לשפר את המראה אלא יכול גם לעזור במניעת ההתפשטות וההתקדמות של מחלת הורידים. קביעת הדירוג של מחלת הורידים מתבצע ע״י מומחה כלי דם, דירוג זה נקבע לפי סולם CEAP. בסולם זה (המופיע כאן למטה) האות C מתייחסת לדרגת החומרה הקלינית וורידי עכביש לפיכך על הסולם מקוטלגים כ- C1.
סימן | ורידים ברגליים והגדרת המחלה |
---|---|
C | Clinical signs (grade 0-6), supplemented by (s) for symptomatic and (a) for asymptomatic presentation |
E | Etiologic Classification (Congenital, Primary, Secondary) |
A | Anatomic Distribution (Superficial, Deep, or Perforator, alone or in combination) |
P | Pathophysiologic Dysfunction (Reflux or Obstruction, alone or in combination) |
מחלות ורידים ברגליים
מחלת ורידים היא ורידים בולטים ברגליים שמתנפחים ולעיתים קרובות מזדקרים כלפי חוץ דרך העור. ורידים ברגליים הם תוצאה של אי ספיקת ורידים, כלומר, דם שנאגר בתוך הוריד בגלל תקלה של שסתום הגורם להִזְדַּקְּרוּת. ורידים בולטים הם סימפטומים מקדימים של מחלת ורידים. ללא טיפול הם עלולים לגרום לסימפטומים נוספים ולשפר לרעה את המראה האסתטי של הרגליים.
לפי סטטיסטיקות ומחקרים נמצא כי ורידים ברגליים נמצאים אצל יותר ממחצית האוכלוסייה בעולם המערבי, ובנוסף לכאב ולאי נוחות הם פוגעים באופן קשה במראה האסתטי.
הדבר לפעמים מגביל פעילות חברתית ומשנה באופן ניכר את איכות החיים, לפי סולם CEAP, וורידים בולטים מדורגים כ- C2. קורה, שאלו עם ורידים בולטים מוטרדים בגלל דימום, למעשה דימום בורידים נפוחים הוא אכן נושא לדאגה. כאשר הוריד מדמם יש להרים את הרגל ולהחזיק את המקום תוך הפעלת לחץ מתמשך לפחות למשך 10 דקות. במידה והדימום אינו פוסק יש ליצור קשר מיידי עם רופא לקבלת טיפול.
נפיחות בורידים ברגליים
כאשר הסימפטומים בשלב הראשון של מחלת ורידים אינה תמיד גורמת לכאבים, נורמאלי לחוות אי נוחות כאשר המחלה מתקדמת. הדבר עלול להתבטא בעייפות או אי נוחות כללית שנעשית גרועה יותר ויותר במשך היום או אחרי עמידה ממושכת על הרגליים, לעיתים קרובות ההרגשה משתפרת כאשר מרימים את הרגליים.
ישנם כאלו הסובלים מאי סדרים בורידי הרגליים שמרגישים גירודים בעור או התכווצויות ברגליים, או שרירים ברגליים שמתחילים להתכווץ אחרי עמידה רציפה לאורך זמן. אחרים עלולים לחוות סינדרום של רגל בלתי נינוחה, כאבים או נפיחות. הסימפטומים יופיעו לעיתים עם קשר או בלי קשר להימצאות וויזואלית של ורידים בולטים, אך בדרך כלל הם מלווים בנפיחות.
נפיחות כרונית מסווגת את האנשים לסכנת צלוליטיס, שהיא זיהום בקטרי פוטנציאלי שמשפיע על פני העור והרקמות שמתחתיו וגורמות לעור להיראות נפוח ורך. החולים מוורידים ברגליים נמצאים בדרגת סיכון גבוהה של Phlebitis (דַּלֶּקֶת וְרִידִים). אלו הם קרישי דם בורידים השטחיים שעלולים להיות מאוד כואבים ולפעמים יהיה צורך בחוסר פעילות מוחלט למשך מספר שבועות עד שהרגל תחלים. נפיחות בסולם CEAP מדורגת ומתורגמת כ- C3. טיפול בורידים יכול להקל על הסימפטומים ולהפסיק את הצורך בתרופות אצל אנשים החווים את “סינדרום הרגל הבלתי נינוחה” בשילוב עם אי סדרים בורידים.
שינויי עור ברגליים
שינויי עור עשויים להתהוות במשך כל שלב של מחלת ורידים. נפיחות עלולה להתהוות מסביב לרגל, לקרסול ומסביב לברך. דהיית העור והפיכתו לחום שנראה ככתם על העור מהווה סימן לשלב מתקדם של מחלת ורידים. הדבר קורה כתוצאה מזליגת דם מכלי הדם אל תוך רקמות העור.
כתמים אלו עלולים להוביל לכתמים לבנים והם המבשרים הראשונים של כיב. שינויים אחרים בעור כוללים ליפודרמוסקלרוזיס (lipodermosclerosis), מחלה שגורמת לעור להיות דק יותר ואגזמה שגורמת לעור להיות אדום או עם קשקשים. השינוי בעור מדורג כ- C4 בסולם CEAP.
כיבים ברגליים
כיבי ורידים סְטָזִיס (עצירה בזרימת הדם) ברגל היא לעיתים קרובות סימן שמחלת הורידים הגיעה לשלב מתקדם. בזמן שהמחלה מתקדמת, עצירת הדם בוריד עלולה להוביל לעוד כשל בשסתום. כתוצאה מכך, הצטברות דם עשויה להשפיע על אזור נרחב יותר. כאשר דם מתאסף בחלק התחתון של הרגל למשך תקופת זמן ארוכה, התנאים שנוצרו נקראים ורידי סְטָזִיס. כאשר דם זולג לתוך רקמות העור, הוא עלול לגרום לנפיחות ונזק לרקמות.
נזק לרקמות נראה כמו פצע, או כיב כרוני שאינו נרפא ללא טיפול. כיבים עלולים להיות כואבים או מגרדים ולעיתים קרובות הם דורשים טיפול מיוחד ותחבושות. בגלל שכיבים באופן טבעי אינם נרפאים בעצמם, יש להם השפעה רבה על איכות החיים. כיבים אלו מדורגים כ- C5 כאשר הכיב נרפא, או C6, במידה והכיב הוא פתוח.
ישנם מקרים שבגלל ההבנה הלקויה של אפשרויות הטיפול, אנשים נשארים עם כיבים למשך שנים, ומניחים כי אין פתרון לבעיה. טיפול מוקדם בשורש הבעיה יכול למנוע את הכיב! חולים שחווים כבר את הסימפטום של השלב המאוחר יכולים לעבור טיפול שמשיג תוצאות טובות. בהרבה מקרים, אנשים עם כיבים ברגליים יכולים ליהנות מהחלמה ושיקום מלא.
כיבים ברגליים עלולים להופיע בגיל מאוחר או אצל אנשים בגיל העשרים לחייהם. תקופות מתמשכות של ישיבה או חוסר מעש עלולים לגרום לאי זרימת דם שבעקבותיו יופיעו כיבים בכל שלב בחיים. חשוב לטפל בזמן ולא להזניח שכן התעלמות מהבעיה עלולה לגרום לבעיות מתמשכות.
בעיות נוספות של ורידים ברגליים
זהו מונח עבור דם שגעש והצטבר ליד פני העור, ונוצר קריש בוריד העליון. הכוונה בוריד העליון היא לורידים שנמצאים ישר מתחת לפני העור.
קרישי דם ונפיחות בורידים העליונים גורמים לבעיות רציניות לעיתים רחוקות בלבד, אך הם עלולים לגרום לכאבים עזים וגם להשבית את החולה לשבועות ארוכים עד להחלמת הרגל, לרוב, קרישי הדם דורשים טיפול דווקא באי ספיקה של הורידים העמוקים. רוב הורידים העליונים ברגליים, מפתחים את חוסר התפקוד שלהם בצמתים עם הורידים העמוקים ברגליים.
חיוני לטפל בוריד שהוא מקור הבעיה. מיפוי ורידים ברגליים באולטרה סאונד הוא אלמנט קריטי שבעזרתו בלבד ניתן להעריך את הטיפול SVT.
פקקת ורידים עמוקה – קרישי דם עלולים להיווצר גם במערכת הורידים העמוקה הנקראת DVT) Deep Vein Thrombosis).
זהו מצב חמור שדורש טיפול רפואי מיידי. קריש דם בוריד עמוק עלול לנוע עם זרימת הדם וליצור תַּסְחִיף. ישנם גורמים רבים שתורמים לסיכונים של – DVT כולל אי סדרים תורשתיים, תרופות מסוימות או פציעת הורידים ברגליים. ישיבה במקום סגור או מסעות לתקופות זמן ארוכה עלולות להגדיל את הסיכון ל- DVT.
מידע נוסף
המאמר ״ורידים ברגליים״ תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל תאריך עדכון אחרון: 31/12/2022