×

×
background image

קוטר הנים- בין 3 ל- 10 מיקרומטר
זרימה- איטית ביחס לכלי דם אחרים
העברת הדם- מחבר בין העורק לוריד
פיקנטריה- עובי הנים כעובי שערה

התפקיד העיקרי של הנימים הוא לאפשר חילוף חומרים (דו כיווני) בין הדם לתאים. הטיפולים בנימים פשוטים יחסית ומשיגים תוצאות מושלמות תוך שבועות.

העלמת נימים במגוון שיטות

קוטר הנים- בין 3 ל- 10 מיקרומטר
זרימה- איטית ביחס לכלי דם אחרים
העברת הדם- מחבר בין העורק לוריד
פיקנטריה- עובי הנים כעובי שערה

התפקיד העיקרי של הנימים הוא לאפשר חילוף חומרים (דו כיווני) בין הדם לתאים. הטיפולים בנימים פשוטים יחסית ומשיגים תוצאות מושלמות תוך שבועות.

קיימים שלושה סוגים עיקריים של כלי דם והם: עורקים, ורידים ונימים. מחזור הדם בגוף האדם הוא מעגל סגור הנע בתוך מערכת ענפה של מוליכים, שהם כלי הדם. דפנות כלי הדם הן אלסטיות, עמידות ומאפשרות להם לעמוד בלחץ הנגרם בעת יציאת הדם מהלב.

לאחר שהדם יוצא מהלב, הוא מצטבר בעורקים המתמלאים, דפנות העורקים לוחצות על הדם שאינו יכול לסגת בחזרה ללב הודות לשסתומי זיגמואיד המונעים זאת ממנו, וכך לדם אין ברירה אלא להידחף קדימה במסלולו אל שאר הגוף.

הוורידים הם אלו שמעבירים דם מהאברים הפנימיים אל הלב, והדפנות שלהם יותר עדינות ופחות עמידות מאשר דפנות העורקים, לכן הדם נע בהם בזרם חלש יותר.


מהם נימי דם?

נימים הם כלי דם בעלי העובי הקטן ביותר במערכת הדם, דפנותיהם דקיקות ועשויות משכבת תאים אחת, הנקראים תאי אֶנְדּוֹתֵל ומאפשרים חדירה של מרכיבי דם עד לתאים. לאורך הנימים מפעם לפעם מופיעים תאים הדומים לפריציטים (תאים שעוטפים אנדותל) שמזכירים עכביש וממוקמים על דפנות כלי הדם. החלל של נימי הדם הוא כל כך קטן (5 -10 מיקרו מילימטר) עד כי הוא מאפשר מעבר אך ורק של כדוריות דם אדומות בטור שאורכו הממוצע הוא 1 מ”מ. כל האיברים הפנימיים בגוף האדם כוללים מערכת נימים. ככל שהעורקים מתרחקים מהלב, הם מתפצלים לכלי דם עדינים יותר וכאשר הם מגיעים לאיברים הם כבר נעשים נימים. הנימים היוצאים מהאברים מתאחדים ומתעבים עד שהם נהפכים לוורידים המחזירים את הדם ללב.


סוגי נימי דם

נימי הדם נחלקים לשלושה סוגים על פי המבנה שלהם:

Continuous – ובעברית נימים מתמשכים, נימים שמידת החדירות שלהם מוגבלת מאוד, חלקיקים קטנים יוצאים מהם דרך התאים בבועיות (חלקיקים לא מסיסים בשומן) או דרך ממברנת התא (חלקיקים מסיסים בשומן). את הנימים הללו ניתן למצוא בריאות ובשרירים.

Fenestrated - נימים מְחֹרָרים או מְנֻקָּבים, נימים עם חדירות מוגבלת למחצה, שמהם יוצאים רוב החלקיקים חוץ מחלבונים ותאי דם אדומים. העבירות בנימים הללו גבוהה יותר מאשר בנימים המתמשכים כיוון שהקרום שלהם עדין יותר. נימים מחוררים נמצאים בעיקר במקומות שבהם קיימת פעילות ענפה של קליטה וסינון, כמו בגלומרולוס ובמעי.

Sinusoidal - נימים סינוסואידים הם נימים ללא הגבלת חדירות, כשהאנדותל שלהם כולל מעט חיבורים הרמטיים בין התאים, וסדקים גדולים המאפשרים מעבר של כל סוגי המולקולות. נימים סינוסואידים ניתן למצוא בכבד, בטחול ובמח העצם.


מיטת נימים

הנימים נוטים ליצור רשת מסועפת הנקראת מיטת נימים. זרימת הדם המגיעה מהעורקים לנימים עוברת דרך מיטת הנימים ויוצרת מיקרו-מחזוריות. לעתים קרובות, נימי המיטה יוצרים שני סוגי כלי דם:

רשת כלי דם – עשויה מנימי עורקים (עורקיקים) המקשרים ישירות בין העורקים לוורידים הרלוונטיים מהקצה השני של מיטת הנימים. הדם המגיע ממסוף העורקים ומזין את המיטה מועבר לנימים העורקיקים וממשיך בתעלת המעבר שמתחברת עם הנימים הוורידונים כדי לנקז את הדם ממיטת הנימים.

נימים אמתיים – נמצאים במיטת הנימים, מסתעפים קרוב לנימים העורקיים וחוזרים בצורה אובאלית לתעלת המעבר, אולם לעתים הם נשפכים ישירות לנימים העורקיים. מסביב לכל בסיס נימים אמתיים יש סוגר נימי הפועל כמו שסתום שמבקר על זרימת הדם בכלי הדם הללו. כך, הדם מגיע מהנימים העורקיים וממשיך בשני מסלולים אפשריים: דרך תעלת המעבר או דרך הנימים האמתיים. אם הסוגר פתוח, הדם יכול לזרום מהנימים ולעבור דרך הרקמות. אם הסוגר מתכווץ ונסגר, הדם זורם מסביב ולא דרך הנימים. הסוגרים יכולים ליצור בהתאם למצב שלהם הצפת דם. למשל, כאשר מתעמלים בצורה אינטנסיבית, הנימים של השרירים המעורבים מוזנים במקסימום דם, כלומר הסוגרים הנימיים פתוחים, כדי לספק את דרישות הלב בעת פעילות.


נימי דם בולטים בפנים

נימי הדם בפנים הם כלי דם קטנים הנראים ישירות מתחת לעור. רוב הנימים בפנים אינם מהווים בעיה אסתטית, אך מעטים מהם הופכים בולטים לעין באופן הגורם למטרד אסתטי. תופעה זו מתרחשת בשל גורמים כמו מזג אוויר הפכפך, עישון סיגריות, צריכת אלכוהול ותורשה. גם אנשים הסובלים מרוזציאה או כאלו שמפתחים דלקות בעור הגורמות לפנים אדומות, יש נטייה לפתח מראה פנים שדרכו משתקפים הנימים, לתופעה הזו קוראים קופרוז (קופרוזיס). בכל אופן נימי דם בולטים בפנים ובאזורים אחרים בגוף הם בעיה אסתטית שיש לה מספר פתרונות.


העלמת נימים ברגליים, בפנים ובידיים - שיטות טיפול נפוצות

ישנם מספר טיפולים יעילים להעלמת נימים. בשונה מטיפול בורידים שלעיתים מצריך ניתוח, לא מבצעים ניתוחים להעלמת נימים. שיטות הטיפול הן פחות פולשניות והתוצאות שניתן להשיג הן נהדרות, כאן גם המקום לציין כי אין מחלות נימים בשונה מורידים, יש רק נימים מתפוצצים, נימים לא אסתטיים ונימים בולטים ומכוערים. להלן סקירה קצרה של הטכניקות המובילות להעלמת נימים בהן סקלרותרפיה, העלמת נימים בלייזר והעלמת נימים בגלי רדיו.

העלמת נימים במגוון שיטות  


איך מסירים נימים בטכניקת הסקלרותרפיה?

סקלרותרפיה מכונה גם ״הזרקות סקלרוזנטים״, מוצר כימי שמוזרק לנים שגורם לו נזק ולצלקת בחלק הפנימי שלו. החומר המטרש פוגע בדופן של הנים, גורם לו לכיווץ ובהמשך לסגירה ולבסוף הוא מעלים אותו לחלוטין. את החומר מזריקים עם מחט עדינה במיוחד כך שהטיפול בכלל לא כואב, יש לחזור על הטיפול מספר פעמים ובהפרשים של מספר שבועות. בסיום כל טיפול, חובשים את האזור לכמה ימים. הזרקת קצף סקלרותרפיה מבוצעת אך ורק לנימים ברגליים (ולעיתים בודדות גם לידיים) והיא אינה מתאימה לנימים בפנים עלות הטיפול תלויה בכמות החומר אותה צריך להזריק והיא נאמדת בכ- 550 עד 750 ש״ח למפגש.


העלמת נימים בגלי רדיו

משתמשים באנרגיית גלי רדיו שמצלקת, סוגרת ומעלימה נימי דם לא אסתטיים בפנים (נימים באף, נימי דם במצח, בסנטר וכדומה) ובאזורים נרחבים ברגליים. באמצעות מחט עדינה במיוחד, המצופה בחומר מבודד (פרט לקצה שלה שחודר את העור), חודרים אל תוך הנים ומחממים אותו, לתהליך הזה קוראים הקרשה של כלי הדם ע״י חום המופק בגלי רדיו והוא אינו מצריך הרדמה. חשוב לציין כי בשיטה הזו אין כל פגיעה סביבתית ברקמות הסמוכות לנים, אין חשש להופעת פיגמנטציה וכמובן שלא מרגישים בכאבים במהלך הטיפול. המיוחד בהליך הוא שרואים ממש לנגד העיניים כיצד מעלימים את הנימים. ההליך אינו צריך התאוששות וניתן לחזור לשיגרה באופן מיידי.


העלמת נימים בלייזר

אנרגית לייזר מוקרנת על הנימים הבעיתיים בפנים וברגליים ומשמידה כמחצית מהנימים במהלך הטיפול ולאחר מספר שבועות כ - 30% אחוז מנימי הדם. מכשיר הלייזר גורם לפירוק של הנים וזאת מבלי לפגוע בעור וברקמות שסובבות את הנימים. כדי להעלים לחלוטין את כל הנימים הלא אסתטיים (נימי דם אדומים, סגולים, כחולים וכהים), יש לעבור שניים עד שלושה טיפולים כאשר המרווח בין טיפול לטיפול הוא כחודשיים.

טיפול העלמת נימים בלייזר באזור הפנים יעלה סביב ה- 550 עד 750 ש״ח למפגש (מפגש אחד מקסימום שניים מספיקים כדי להיפטר מהנימים), וכאשר הטיפול מבוצע ברגליים, עלות מפגש אחד תהיה סביב ה- 1,000 עד 1,700 ש״ח (כדי להסיר את כל רשת הנימים תזדקקו לכשלושה טיפולים בממוצע). הסרת נימים בלייזר היא השיטה המובילה והיעילה ביותר מבין כל הטכניקות האחרות! צריך להבין, הלייזר ״סוגר״ ומעלים כל קוטר של נים.

שיטת הסקלרותרפיה נחשבת לטובה אולם המחט עלולה לפספס את הנים ואז החומר הכימי מתפזר באזור ולא ״סוגר״ לחלוטין את הנימים הבעיתיים ולכן צריך לחזור על הטיפול שוב (וזאת עוד מבלי להזכיר את הסימן הצהוב שמופיע וקשה להעלים מסביב לנים שטופל).

גם כאשר מסירים נימים בגלי רדיו (שנחשבת לשיטה חדשה יחסית) יש מגבלות. בגלל שהמחט קטנה מאוד, לעיתים כשהיא חודרת אל תוך הנים, יש מרווח בין דפנות הנים לקוטר של המחט ולכן הנים אינו נסתם לחלוטין ומכאן שזרימת הדם ממשיכה ולכן הטיפול בנים נכשל.

הערות חשובות

כל המידע לעיל נלקח מתוך סקירות שפרסם ד״ר לי שוולמן - אחד ממומחי כלי הדם הראשונים שעברו את בחינת ההסמכה בפלבולוגיה (מומחיות שמאבחנת ומטפלת בהפרעות ורידיות) בארה״ב. למרות שבקופות החולים מבצעים טיפולים להעלמת נימים, שיטות הטיפול הן די מיושנות ולעיתים כואבות, פרוצדורות פחות פולשניות ושיטות טיפול חדשניות תוכלו למצוא אצל מומחי כלי דם כאן אצלנו ולעיתים קרובות גם במימון הקופה.

הערות חשובות

כל המידע לעיל נלקח מתוך סקירות שפרסם ד״ר לי שוולמן - אחד ממומחי כלי הדם הראשונים שעברו את בחינת ההסמכה בפלבולוגיה (מומחיות שמאבחנת ומטפלת בהפרעות ורידיות) בארה״ב. למרות שבקופות החולים מבצעים טיפולים להעלמת נימים, שיטות הטיפול הן די מיושנות ולעיתים כואבות, פרוצדורות פחות פולשניות ושיטות טיפול חדשניות תוכלו למצוא אצל מומחי כלי דם כאן אצלנו ולעיתים קרובות גם במימון הקופה.


מידע נוסף

המדריך להעלמת נימים באזורים שונים בגוף ובפנים תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל תאריך עדכון אחרון: 26/12/2022

pointer arrow

פתרון מקצועי לורידים ונימים! התחילו כאן