קופרוז ונימי דם בפנים
אין מונח ברפואה ששמו קופרוז (קופרוזיס) המכונה גם נימי דם בפנים וגם התופעה המכונה כך היא איננה מחלת עור וניתן להגדירה כבעיית עור שסממניה הם סומק בפנים, עור מחוספס, פצעים בדומה לפצעי אקנה, טלאנגיואקטזיס ועוד. ברוב המקרים מדובר בעצם על התנפחות של נימי דם בפנים המופיעים בעיקר כאשר העור מתחיל להזדקן. למרות זאת גם אנשים צעירים עלולים לפתח קופרוז.
מבחינים בארבעה סוגי קופרוזיס שלכל אחד מהם מאפיינים שונים, הטיפול בתופעה מתבצע בהתאם לאבחנה והוא כולל בעיקר טיפולי לייזר והזרקת קצף סקלרותרפיה או אקו-אסקלרוזיס (הזרקות מונחות אולטרה סאונד). קופרוז מופיע לרוב באזור הלחיים, בסנטר, בצד האף ובאזור הצוואר והמחשוף.
מי סובל מקופרוז?
קופרוז (נימי דם בפנים) מופיע גם בנשים וגם בגברים, עיקר הסובלים מקופרוז הם בעלי גוון עור בהיר ושקוף, קופרוז עלול גם להופיע אצל בעלי גוון עור כהה אולם השכיחות לכך נמוכה יחסית.
מדובר בתופעה תורשתית הבולטת במיוחד בחודשי הקיץ שכן קרני השמש והחום גורמים לפנים להאדים, מה שמעצים את נראות האדמומיות והנימים, על פני עור הפנים, הופעה של קופרוז יכולה גם להצביע על התפתחות של מחלת עור ולכן מומלץ לבצע ברורים מיד כאשר מגלים אותה, חשוב גם לטפל מייד כאשר הקופרוז מופיע שכן טיפול נכון ומהיר יכול להפסיק את הופעת הנימים בפנים וגם כמובן לתרום לשיפור המצב.
קופרוזה (אודם הנגרם כתוצאה מפיצוץ של כלי דם קטנים / נימים בפנים) עלולה להופיע גם במצבים נוספים בהם:
- במהלך ההריון.
- כאשר נוטלים תרופות המכילות סטרואידים.
- נשים הנוטלות גלולות למניעת הריון.
סיבות להופעת קופרוז
חשוב לברר מדוע נגרם קופרוז אולם הסיבות הבולטות להופעתו נובעות מ:
- חוסר גדול בויטמינים ובמינרלים.
- ספיגה בעיתית של מזון ובעיות במערכת העיכול.
- תפקוד בעייתי של המערכת הקרדיווסקולרית (מערכת הלב וכלי הדם).
- מצב נפשי (סטרס).
- צריכה מוגברת של אלכוהול הגורמת להתרחבות של כלי הדם.
שלבי הקופרוז השונים
הקופרוז מופיע בשלבים שונים, השלב הראשון מאופיין באדמומיות מצטברת באזור האמצעי של הפנים, בתחילה האדמומיות תופיע לפרקי זמן קצרים ולאחר מכן היא תהפוך לקבועה. כתוצאה מהגודש החוזר ונשנה, הקופרוז נכנס לשלב שני המאופיין כטלנגיאקטזיס (קופרוזים), שבו העור הופך להיות ורוד ולאחר מכן הוא מקבל גוון אדום סגול. בגלל שהקופרוז מופיע בשלבים, מומלץ לטפל בתופעה כאשר ״תופסים״ אותה בתחילתה (צריכים לשים לב לתופעה בעיקר אנשים בעלי עור רגיש שעשויים להיפגע מקופרוזיס) שכן בשלבים מתקדמים של קופרוז, הטיפול הרגיל כבר הופך לפחות יעיל.
שיטות טיפול לקופרוזיס
במידה והקופרוז יתפתח ויגיע לשלב הסופי, ניתן יהיה להעלימו לצמיתות רק באמצעות לייזר, אֶלֶקְטְרוֹלִיזָה גלים קצרים (צוֹרְבָן גלי רדיו), או כמוצא אחרון בזריקות שתפקידן הוא להקריש את הדם בנימים הנגועים, סגירתם וחזרה למצב שבו הם אינם נראים עוד. עד לשימוש במכשירי הלייזר, הטיפולים שהיו מקובלים לקופרוז כללו טיפולים הוליסטיים, מסאג׳ לימפטי וטיפולים מזותרפיים. בשנים האחרונות נמצא הפתרון היעיל לתופעת קופרוז והוא שימוש במכשירי לייזר. מכשירי הלייזר (וגם קרן אור), מקרינים על המקום הנגוע בקופרוז וגורמים להרס ולסתימת הנימים הבעייתיים בפנים (נימי / ורידי עכביש).
טיפול לייזר לקופרוז
אנרגיית לייזר מדוייקת משוגרת אל הקופרוזיס ונקלטת על ידי ההמוגלובין שבין כלי הדם הנגועים. קרן הלייזר פועלת לקרישה מיידית של הנימים והיא איננה נקלטת על ידי הרקמות מסביב להם ולכן אין היא גורמת לנזק סביבתי. חום הלייזר יסגור את כלי הדם וימנע את הזרימה בהם כך שהמראה האדמומי של העור יעלם.
מדובר בטיפול קצר יחסית שנמשך לא יותר מרבע שעה. במהלך הטיפול, מבזיק הרופא המטפל באמצעות ידית מיוחדת קרני אור על האזור הנגוע בקופרוז. מספר ההבזקים ועוצמתם תלוי בעומק הנימים וגודלם. אין צורך לבצע יותר משני טיפולי לייזר כאשר תוצאות הטיפול נראות לעין כבר מתום הטיפול הראשון. העלמת קופרוז באמצעות לייזר אינו כואב (מעקצץ) וישנם רופאים הנוהגים לאלחש את האזור המטופל באמלה (משחה מאלחשת).
יש לחזור על הטיפול בלייזר במרווחי זמן של אחת לחודש (ולעיתים חודשיים). ניתן לחזור מיד לאחר הטיפול לתפקוד רגיל ויום יומי, אין סימנים בולטים למעט אדמומיות (אַדְמֶנֶת) הנעלמת מספר שעות לאחר הטיפול בלייזר, אין גם להיחשף לשמש מספר ימים לאחר הטיפול. אין להשתמש בלייזר כאשר קיימת פציעה על העור וכאשר העור שזוף. כמו כן קיימת גם הגבלה של שימוש באור לייזר בזמן התפרצות דלקתית של רוססיאה או כאשר ישנו עבר של קולואידים למטופל.
מידע נוסף
המאמר ״קופרוז״ תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל תאריך עדכון אחרון: 27/12/2022