×

×
background image

משך ההליך- דקות ספורות עד שעה
מספר טיפולים- אחד
זמן החלמה- מהיר עד מיידי
תוצאות- קבועות

יתאימו להליך אנשים להם סרחי עור באזור הפנים, בצוואר, במפשעה ובגוף שעברו אבחון ע״י רופא עור לשלילת נגע ממאיר.

סרחי עור

משך ההליך- דקות ספורות עד שעה
מספר טיפולים- אחד
זמן החלמה- מהיר עד מיידי
תוצאות- קבועות

יתאימו להליך אנשים להם סרחי עור באזור הפנים, בצוואר, במפשעה ובגוף שעברו אבחון ע״י רופא עור לשלילת נגע ממאיר.

רובנו וודאי מופתעים לגלות סרחי עור (SKIN TAGS) באזורים שונים בגוף ובפנים. רוב סרחי העור הם שפירים, ולכן הם אינם מסכנים את הבריאות, ויחד עם זאת, הבעיה האסתטית יכולה להטריד אנשים רבים. למרות שמדובר בגידול שפיר שאינו מזיק, חשוב לבדוק לפני ההסרה אם מדובר בנגע או סרח עור מסוכן שמחייב טיפול מסוג אחר.

סרחי עור הן גידולי עור קטנים, רכים, המחוברים לעור בחיבור חוטי דק, והם יכולים להופיע כסרח עור יחיד, ועד פזורות רבות של סרחי עור. לנשים ולגברים, יש סבירות זהה לגדל סרחי עור. למרות שחלק מסרחי העור נושרים באופן ספונטני, רובם נשארים ולא נעלמים מעצמם.

סרחי עור יכולים להופיע בגודל של ראש מחט כשהם מתחילים להתפתח, ואחר כך, חלק גדול מסרחי העור מגיעים לגודל של מחק של עפרון, ולפעמים יש סרחי עור שדומים בגודלם לענב. מרבית הרופאים ממליצים להסיר סרחי עור בעיקר במקרים בהם הם גורמים לחוסר נוחות וגירוי, או כשיש בעיה אסתטית שמפריעה במיוחד שכן ניתן להסיר סרחי עור בקלות רבה.

סרחי עור הם גדילה לא מבוקרת של העור. לרוב הם אינם סרטניים (שפירים), והם גם לא הופכים להיות ממאירים אם לא מטפלים בהם. ישנם מקרים נדירים, בהם סרח עור מסוכן הוא קדם סרטני, או סרטני. סרח עור ניתן לבדוק ע״י נטילת ביופסיה ישירות מהסרח, בייחוד אם הוא נפוח, מדמם, גדול במיוחד, בעל גוון צבעים שונה כמו ורוד, חום, אדום, או שחור, וזאת כדי לשלול סרטן עור.


הגורמים לסרחי עור

הגורם המדויק של סרחי העור עדיין אינו ידוע, לסרחי עור יש בדרך כלל נטייה להתפתח באזורים בהם העור מתחכך בעצמו, או בבגד. תינוקות יכולים לפתח סרחי עור בצוואר, או במקומות אחרים בהם העור מתחכך בעצמו. ילדים יכולים לפתח סרחי עור בעפעף העליון, בדרך כלל באזורים שיש שפשוף עם העיניים. מתבגרים יכולים לפתח סרחי עור בצד הגוף, באזור שבו הידיים נוגעות בגוף ויוצרות מגע מתמשך מפעילות גופנית.

ידוע שגם אנשים הסובלים ממשקל עודף וסכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סרחי עור. עלייה בהורמונים אצל נשים בהריון, עלולה לגרום גם היא לעלייה בהצטברות סרחי העור. סרחי עור אינם מזיקים, ולא חייבים לטפל בהם אלא אם כן הם מפריעים מבחינה פונקציונלית או אסתטית.


סוגי סרחי עור

דווח כי יותר ממחצית, אם לא כלל האוכלוסייה, בשלב מסוים בחיים, מפתחים סרחי עור. למרות שסרחי העור יכולים להופיע בכל שלב בחיים, הם בדרך כלל מתפתחים בתקופת החיים הבוגרת, אך גם ילדים ותינוקות יכולים לפתח סרחי עור, בעיקר בצוואר ומתחת לידיים. להלן סוגים של סרחי עור וגידולי עור חריגים:

  1. סרחי עור - נגעים התלויים על העור שיכולים להופיע כמעט בכל מקום בגוף. האזורים הנפוצים בהם הנגעים מופיעים הם בצוואר, בצידי הגוף, בבית השחי, ומתחת לשדיים. הסרחים יכולים להופיע גם במפשעה, בעפעפיים באזור המחשוף (דקולטה) ובקפלי הישבן.
  2. קרטוזות סבוראיות (SEBORRIC KERATOSIS) - נגעים המאופיינים במראה גושי, בגוון חום או גוון העור. הנגעים יכולים לגדול בכל אזור בגוף, אך הם נפוצים בעיקר בפנים.
  3. כתמי שמש (SOLAR LENTIGO) - כתמים חומים המופיעים באזורים חשופים לשמש כמו הפנים, האמות, והידיים. הכתמים מופיעים בגלל חשיפה ממושכת לשמש.
  4. קנסנטלזמה (XANTHELASMA) - נגעים בגוונים צהובים בעפעפיים. הופעתם קשורה לרמות כולסטרול גבוה בדם.
  5. היפרפלזיה סובאית (SEBACEOUS HYPERPALASIA) - נגעים שטוחים בגוון צהבהב באזור הפנים שמופיעים עקב פעילות לא רגילה של בלוטות חלב.
  6. סירנגומה (SYRINGOMA) - גידול שפיר בבלוטת הזיעה בגוון העור או בגוון צהבהב שצומח בעיקר בעפעפיים.
  7. מיליום (MILIUM) - ציסטה קטנה בצבע צהבהב שמופיעה באזור הלחיים והעפעפיים.
  8. שומה אינטראדמלית (INTERDERMAL NEVUS) - נקודת חן שעברה תהליך הבשלה תקין, ממוקדת לרוב באזור הפנים והקרקפת, הנקודה איבדה את הצבע החום שמאפיין אותה ולכן היא בולטת על פני שטח העור.
  9. יבלות ורליות (VIRAL WARTS) – נגרמות מווירוס הפפילומה, ומתאפיינות בעיקר ב: יבלות באיברי המין - קונדילומה (CONDYLOMA) – יבלות אשר נגרמות מסוגים שונים של וירוס הפפילומה, המועבר במגע מיני, הגורם להופעת יבלות אצל גברים ונשים, באיברי המין, ובפי הטבעת, ומתאפיינות בגוונים בצבע העור, בצבע וורוד או בצבע לבן, והצורה שלהם דומה לשל כרובית. ליבלות הללו יש חשיבות רבה בעיקר בנשים, כי זנים מסוימים של הווירוס יכולים לגרום לסרטן צוואר הרחם. יבלת וראלית נפוצה (VULGARIS) – גידול גבשושי בגוון העור, שיכול להופיע בכל אזור בגוף, ובעיקר בכפות הידיים. יבלת וירלית של כפות הרגליים (PLANTARIS) – יבלות גדולות בכף הרגל, שיכולות להפריע בזמן הליכה. יבלת וירלית שטוחה (PLANA) – יבלות קטנות שטוחות בגוון העור, מתבטאות בעיקר באזור הפנים.

  סרחי עור  


שיטות להסרת סרחי עור

שימוש בלייזר CO2 ובמכשירי לייזר אחרים – שיטה המאפשרת הסרה אופטימלית של סרח העור. הנזק ו/או הפגיעה מקרן הלייזר הוא מינימאלי וכמובן שאין פגיעה ברקמת העור הבריאה וברקמה שסובבת את הנגע. הסרת סרחי עור בלייזר אינה מצריכה תפרים והיא אינה משאירה סימנים. באמצעות לייזר מסירים סרחי עור, כתמי שמש, יבלות ורליות שלא מגיבות לטיפול בחנקן נוזלי, קרטוזות סבוראיות (נגעים יבלתיים בצבע חום, שנפוצים בעיקר אצל מבוגרים), שומה אינטראדרמלית (נקודת חן בולטת בצבע העור), קסנטלזמות ועוד.

הקפאה בחנקן נוזלי – התזת גז חנקן קפוא על אזור הגידול גורמת לגבישי קרח בתוך תאי הגידול שהורס את הרקמה הנגועה. משתמשים בהקפאה ליבלות ורליות נפוצות (בכל צורותיהן) וקרטוזות סבוראיות.

גילוח – טכניקה פשוטה, שמתבצעת עם איזמל מנתחים ללא תפרים, תוך כדי אלחוש מקומי. השיטה מתאימה במקרים של: קרטוזות סבוראיות ולהסרת שומה אינטראדרמלית.

צריבה במחט חשמלית – הצריבה גורמת נזק לתאי הגידול ולהרס הרקמה, ומאפשרת טיפול נקודתי, על ידי צריבה שגורמת לנזק מועט ככל האפשר לרקמה הבריאה מסביב. השיטה מתאימה במקרים של: סרחי עור, המנגיומה סנילית (נגעים אדומים) ולהסרת אנגיומה (הרחבה של נימי הדם).

כריתה כירורגית ותפירה – שיטה שמתאימה לגידולי עור ממאירים, או לגידולי עור שפירים עמוקים. באמצעות איזמל מנתחים בשילוב עם אלחוש מקומי, מסירים את הגידול ולאחר מכן תופרים את החתך. דגימה (ביופסיה) נשלחת לבדיקת מעבדה על מנת לאשר את האבחנה שניתנה וכדי להבטיח שהגידול יצא בשלמותו.

הערות חשובות

כל המידע לעיל נלקח מסקירה שהעלה לרשת הדרמטולוג האוורד פיין - רופא מומחה שחבר באיגוד הדרמטולוגים האמריקאי. שימו לב, לפני שמסירים נגעי עור וסרחים בגלל צורך אסתטי, חובה לבחון את פתולוגיית הנגע, נגעים מסוימים מצריכים ביופסיה ועל כך יש להתייעץ עם רופא עור.

הערות חשובות

כל המידע לעיל נלקח מסקירה שהעלה לרשת הדרמטולוג האוורד פיין - רופא מומחה שחבר באיגוד הדרמטולוגים האמריקאי. שימו לב, לפני שמסירים נגעי עור וסרחים בגלל צורך אסתטי, חובה לבחון את פתולוגיית הנגע, נגעים מסוימים מצריכים ביופסיה ועל כך יש להתייעץ עם רופא עור.


מידע נוסף

המאמר ״הסרת סרחי עור״ תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל תאריך עדכון אחרון: 31/12/2020

pointer arrow

קבלי הצעות מחיר בתהליך פשוט וקל וחסכי הרבה זמן וכסף