הסרת שומות
- שומות לא רגילות
- סוגי שומות וגידולי עור
- הסרת שומה בשיטות המסורתיות
- הסרת שומה בגלי רדיו
- הסרת שומות בלייזר
- הסרת שומה בניתוח
- הורדת שומות בשיטת אלקטרוקואגולציה
- הסרת שומות בזריקות
הסרת שומות כל הדרכים - לפניכם מאמר המפרט את כל הטכניקות בהן מבצעים הסרת שומות: הסרת שומות ע״י ניתוחים פלסטיים, הסרת שומות בלייזר, שימוש במחט חשמלית - אלקטרוקואגולציה, הסרת שומות באמצעות אזמל מספריים וחנקן נוזלי ועוד. גידולי עור, שהם למעשה הצטברויות אנומאליות של סוגי תאים שונים, עלולים להופיע כבר לאחר הלידה או בשלבים מאוחרים יותר בחיים.
כאשר השומות מבוקרות והתאים אינם מתפשטים לחלקים נוספים בגוף הרי שהשומה נחשבת לגידול שפיר. כאשר שומות מתפתחות ופולשות לרקמות בריאות יחד עם שליחת גרורות לאזורים אחרים בגוף הרי שהשומות הן סרטניות ולכן חשוב מאוד לטפל בהן ולאתרן בשלב מוקדם ככל שניתן.
מהן שומות?
שומות הן גידולי עור קטנים (מכונים פלולה או פלולות בשפת העם), לרוב בצבע כהה (חום או שחור) למרות שהן עלולות להיות בצבע העור או בצבע צהוב חום. גידולי עור מתפתחים מתאים מלנוציטים כאשר השומות הן בגדלים שונים ויכולות להופיע בעור או בצורה שטוחה או בצורה בולטת. חלק מהשומות חלקות ויש כאלו מחוספסות, שומות לעיתים מצמיחות שיער, ישנן שומות שהן למעשה נקודות חן. לכל אדם יש בממוצע עשר שומות אשר בדומה לכל התאים, תאי צבען מגיבים לשינויים הורמונאליים, כך ששומות מופיעות וגדלות גם במהלך הריון.
שומות נחשבות לפגמים או נקודות חן וזאת בהתאמה למיקומן ולצורתן. רוב השומות אינן מזיקות ואין צורך לבצע הורדת שומות עבורן מהטעמים הרפואיים, הסרת שומות יכולה להתבצע מטעמים אסתטיים למרות שבעבר חשבו ששומה היא סממן לחן וליופי אולם, יש שומות הדומות מאוד בצורתן למלנומה ממאירה ולמעשה כמחצית מהמלנומות הממאירות מתחילות כשומות ולכן יש להסיר כל שומה החשודה כממאירה ולשלוח לבדיקת מעבדה תחת מיקרוסקופ. כאשר השומה משנה מגודלה או מצבעה, מגרדת או מתחילה להכאיב יש לגשת במהירות ולאבחן את השומה אצל רופא עור.
שומות לא רגילות
שומות לא רגילות או לא טיפוסיות הן גידולים כהים על העור, שטוחים או בולטים שגודלם גדול יותר מהשומות הרגילות כאשר צורתם איננה בהכרח עגולה. שומות לא טיפוסיות משתנות בצבען מחום בהיר לחום כהה לרוב על רקע ורוד. ישנם אנשים להם יותר מ - 100 שומות לא רגילות והחל מגיל מתקדם יותר עלולות להופיע שומות לא טיפוסיות נוספות השכיחות באזורים כמו החזה והקרקפת.
שומות לא טיפוסיות עוברת בתורשה למרות שישנם אנשים המצמיחים שומות כאלו גם ללא רקע משפחתי. אנשים להם רקע משפחתי (יותר משני בני משפחה קרובים הסובלים מהופעת שומות לא רגילות) נמצאים בסיכון גבוה לפתח מלנומה ולכן יש לעקוב אחר שינויים אחת לתקופה של שנה אצל רופא עור, בזמן המעקב הרופא משתמש בצילומי צבע של הגוף כולו וכאשר מאובחן שינוי קל שבקלים בשומות לא טיפוסיות הרי שיש להסירן ללא דיחוי מחשש למלנומה.
סוגי שומות וגידולי עור
- תגי עור (סקין תג) - קפלי עור קטנים מאוד ורכים למגע, מכונים גם סרחי עור בעלי מראה דוחה המופיעים לרוב באזור הצוואר, בבית השחי או המפשעה.
- ליפומות - משקע רך של חומר שומני מתחת לעור הנראה כגוש עגול או סגלגל המופיעים על האמה על החזה ובאזור העורף, לימפומות מופיעות בעיקר אצל נשים.
- כתמי יין פורט - שינויי צבע שטוחים בצבע אדום, סגול וורוד, המופיעים כבר מזמן הלידה לרוב באזור הפנים.
- אנגיומות - הצטברות של כלי דם ו/או צינורות לימפה מתחת לפני העור המקבלות ביטוי בצורה של כתמים בעור בצבע אדום או סגול לרוב מכונות גם כתמי לידה.
- סימני תות שדה - אזורים אדומים ובולטים בצורת תות בגדלים של עד 10 סנטימטרים.
- אנגיומות עכבישיות - בליטות בצבעים כתום, אדום וסגול בצורה של רגלי עכביש.
- המנגיומות מחילתיות.
- אנגיומות של כלי לימפה - בליטות על פני העור בצבע צהבהב עד חום בהיר הצומחות עמוק מתחת לעור.
- גידולי עור נוספים כמו גרגירומות, קרניים חלביים, פיברומות ואקנתומה קרנית.
הסרת שומות בשיטות המסורתיות
הסרת שומות בשיטה המסורתית או השיטה המקובלת מתבצעת ע״י רופאי עור בקלות ובמהירות. הסרת שומות נעשית באמצעות הקפאה בחנקן נוזלי או באזמל או במספריים. הסרת שומות ע״י חנקן נוזלי או באמצעות אזמל/מספריים עלולה להשאיר צלקת כאשר אחת מתופעות הלוואי של הסרת שומה בחנקן היא כווית קור. דבר נוסף שראוי לציין לגבי הסרת שומה בחנקן נוזלי הוא הכאב שהמטופל חש במהלך ההסרה.
הסרת שומות בגלי רדיו
הסרת שומה בגלי רדיו מפיצה גלי אולטרה ישירות לשומה המעוררים את המים שנמצאים בתוך השומה. הסרת שומות בגלי רדיו נחשבת לטכניקה קלה לביצוע ובנוסף היא בטוחה ואמינה.
הסרת שומות בלייזר
הסרת שומות ונקודות חן ע״י צריבה בלייזר הוא הליך קצר המבוצע בהרדמה מקומית של השומה, המחוממת ע״י הלייזר שגורם להמסתה. הסרת שומות בלייזר איננה יעילה במצב בו נגע העור בולט וזאת כיוון שקרן הלייזר אינה חודרת לעומק השומה. הסרת שומות בלייזר מתאימה בעיקר במצבים בהם השומות שטוחות. החלמה מההליך פשוטה יחסית, ניתן לחזור לפעילות מיד לאחר הטיפול אולם חשוב להימנע מחשיפה לקרני השמש לתקופה של למעלה מעשרה ימים.
סימנים וצלקות לאחר הסרת שומות בלייזר כמעט ואין וגם אם נשאר סימן קטנטן לאחר ההסרה הרי שהצלקת נעלמת ומטשטשת לאחר תקופה קצרה יחסית. טכניקת הלייזר נחשבת למתקדמת יחסית ומאוד פופולארית אצל הסובלים משומות. הסרת שומות ללא צלקות - בהקשר של הלייזר הרי שניתן לומר כי שיטה זו משאירה את הצלקות המינימאליות ביותר מבין כל השיטות האחרות וכי המונח הסרת שומות ללא צלקות איננו מדויק שכן לא ניתן לבצע הסרת שומות מבלי להשאיר סימן קטנטן או צלקת ולא משנה באיזה שיטת טיפול מבצעים את ההליך.
ניתוח הסרת שומות
הסרת שומה כירורגית מתאימה לכל אחד שצמחו לו שומות על פני העור. בשיטה זו נהוג לשלוח את נגעי עור לאבחון פתולוגי במעבדה בכדי לבדוק את הנגע שהוסר לשלילת מלנומה. ההליך מתחיל בניקוי וחיטוי השומה, לאחריו יזריק המנתח חומר הרדמה ישירות לנגע ואז יחל בניתוח הסרת שומה.
הסרת שומה יכולה להתבצע בשני אופנים: עם ביצוע תפרים או בלי תפרים. כאשר הסרת שומות מבוצעת ללא תפרים הרי שלאחר חיתוך השומה יש להפסיק את הדימום ע״י מחט חשמלית הצורבת את העור וגורמת להפסקת הדימום לאחריו נמרחת משחה אנטיביוטית למניעת זיהום וסגירת האזור המטופל בתחבושת. בחיתוך עם תפרים נסגור את האזור המטופל לאחר החיתוך באמצעות תפרים, שיוסרו כשבוע לאחר הניתוח.
ניתוח הסרת שומות אורך כרבע שעה לאחריו משתחררים הביתה, אין כאבים מיוחדים או תופעות לוואי משמעותיות מעבר לזיהום שעלול להתפתח ולכן יש לבצע את הוראות הרופא בדייקנות – לקחת את האנטיביוטיקה ולהגיע לפגישת הביקורת כפי שנקבע. הסרת שומה כירורגית המבוצעת בידיים מיומנות תיתן תוצאות מעולות.
נשארת צלקת מינימאלית אולם זו תדהה עם הזמן ותעלם כמעט לחלוטין. יש להימנע מחשיפה לשמש לאחר הניתוח לתקופה של שבועיים ויותר. ישנם מצבים בהם פרט לחיתוך וביצוע הסרת שומה כפי שתואר בשיטת הניתוח הכירורגי מבוצעת בנוסף גם שאיבת שומן משומות מטרידות כמו שומות מסוג ליפומות.
הסרת שומות בשיטת אלקטרוקואגולציה
הסרת שומות באלקטרוקואגולציה שזה בעברית עממית הסרת שומה במחט חשמלית, מתאימה לשומות שטוחות בלבד. הטיפול מתחיל בהרדמה של השומה לאחריה מחט חשמלית גורמת לכוויה חשמלית שפוגעת והורסת את תאי השומה (צריבת הרקמה האנומלית באלקטרודה לוהטת). הסרת שומות בשיטת האלקטרוקואגולציה איננה מצריכה תפרים, למרות זאת הסרת שומות במחט עלולה להשאיר צלקת זעירה לאחר ההליך.
הסרת שומות ע”י זריקות
הסרת שומות מסוגים שונים כמו למשל אקנתומה קרנית שזה גידול עגול ומוצק, לרוב בצבע העור, אשר במרכזו נמצא מכתש בעל צורה חריגה המכיל חומר בצקי המופיע לרוב באזור הפנים ניתן להסיר גם באמצעות זריקות. הסרת שומות מהפנים באמצעות זריקות של קורטיקוסטרואידים או פלואורואוראציל יטפלו בבעיה באופן מלא וללא תופעות לוואי מיוחדות, בשיטה זו עלולות להישאר צלקות קטנות.
מידע נוסף
המאמר ״הסרת שומות״ תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל תאריך עדכון אחרון: 27/12/2022