הסרת נקודת חן
הסרת נקודות חן כל השיטות - לפניכם מאמר המפרט את כל שיטות הטיפול באמצעותן מבצעים הסרת נקודות חן: טיפולים בלייזר, מחט חשמלית, גלי רדיו וחנקן נוזלי להסרת נגעים בעור בהם נקודות חן ויבלות.
- סוגי נקודות חן ויבלות
- הסרת נקודות חן בלייזר
- הסרת נקודות חן בשיטה כירורגית
- הסרת נקודות חן במחט חשמלית
- הסרת נקודות חן בשיטת גלי רדיו
- הסרת נקודות חן באמצעות הקפאה בחנקן נוזלי
סוגי נקודות חן ויבלות
נקודת חן היא סממן לחן ויופי ולכן היא נקראת כך, בעבר נקודת חן נחשבה למודה ולסימן היכר לכוכבות קולנוע מפורסמות אולם כיום המגמה הרווחת השתנתה ורובנו מעוניינים להסיר את נקודת החן. הסרת נקודת חן יכולה להתבצע משני טעמים: רפואי או אסתטי. חשוב שנקודות חן יבחנו ע״י רופא עור בכדי לשלול מצב בו הנגע הוא למעשה שומה העלולה להתפתח לסרטן עור. יבלת בשונה מנקודת חן היא למעשה גידול קטן בעור שמתפתח כתוצאה מנגיף ששייך למשפחת הפפילומה, מוכרים לרפואה יותר ממאה סוגי יבלות המחולקות לקבוצות בהם:
- יבלת שטוחה.
- יבלת פשוטה (היבלת הנפוצה ביותר מגיעה לקוטר של עד סנטימטר אחד בצבעים צהוב אפור ומופיעה בעיקר באזור הידיים והברכיים).
- יבלת חוטית (באזור הפנים במיוחד).
- יבלת כף הרגל.
- יבלת באיברי הרבייה.
היבלות אינן מידבקות וכמו כן הן חולפות תוך מספר חודשים עד שנים בהנחה והן לא מטופלות.
הסרת נקודות חן בלייזר
אחת השיטות המקובלות להסרת נקודת חן היא שיטת הלייזר. מרבית המטופלים שעברו הסרת נקודות חן בלייזר טענו כי הסרת הנקודות ללא הותרת צלקת היא הזרז שגרם להחלטה לעבור את התהליך בשיטת הלייזר. ברמה עקרונית, חשוב לדעת כי לא ניתן לבצע את ההליך מבלי להשאיר צלקת, הטענה לגבי כך שאין צלקות לאחר הטיפול היא טענה שקרובה לאמת אולם גם בשיטת הלייזר נשארות צלקות המטשטשות עם הזמן.
הליך הצריבה בלייזר הוא קצר מאוד, בתחילתו מבוצעת זריקת הרדמה ישירות לנקודת החן לאחריה הרופא המטפל יצרוב הנגע באמצעות קרן הלייזר שמחממת את נקודת החן - החימום ממיס נקודות חן ומעלימן לחלוטין. הסרה בלייזר איננה יעילה במצבים בהם נגע העור בולט מאחר וקרן הלייזר לא מצליחה לחדור לעומק נקודת החן. הסרת נקודת חן בלייזר מתאימה במיוחד למצבים בהם אנשים רוצים להעלים נקודות חן בפנים וכאשר יש להם נקודות חן שטוחות.
ההחלמה מהטיפול בלייזר פשוטה יחסית, ניתן לחזור לפעילות מידית אך יש צורך להימנע מחשיפה לשמש לפרק זמן של כשבועיים. להעלמה מוחלטת של נקודות חן יתכן ויהיה צורך בטיפולים חוזרים. צלקות מינוריות לאחר הטיפול ישארו אולם הן יתבהרו בהדרגה עם הזמן וקרוב לוודאי שלאחר זמן מה לא ישאר להן זכר. תופעות לוואי לטיפול בלייזר כמעט ולא קיימות פרט לסיכון נמוך ביותר לחומר ההרדמה שהוזרק, זיהום, אדמומיות קלה עד כוויה מינורית - תופעות לוואי קלות החולפות במהרה. שיטת הלייזר נחשבת לאמינה, בטוחה והקלה ביותר לביצוע בידיים מיומנות.
הסרת נקודות כירורגית
וודאי לא ידעתם אבל ניתוחים פלסטיים מבצעים גם להסרת נקודות חן. הסרה כירורגית מתאימה לכל אדם שסובל מנקודת חן שממוקמת על פני העור. בשיטה זו נהוג לשלוח את נגעי עור לאבחון פתולוגי. ההסרה מתחילה בניקוי וחיטוי המקום, לאחריו יזריק המנתח חומר הרדמה ישירות לנגע ואז יחל במלאכת הסרת הנקודה.
ההסרה יכולה להתבצע בשני אופנים: עם ביצוע תפרים או בלי. כאשר הסרת נקודות חן מבוצעת ללא תפרים הרי שלאחר חיתוך הנקודה יש להפסיק את הדימום באמצעות מחט חשמלית שצורבת את העור וגורמת להפסקת הדימום לאחריו נמרחת משחה אנטיביוטית למניעת זיהום וסגירת האזור המטופל בתחבושת. בחיתוך עם תפרים נסגור את האזור המטופל לאחר החיתוך באמצעות תפרים, שיוסרו כשבוע לאחר ההליך.
הטיפול יחסית קצר ואורך כרבע שעה לאחריו משתחררים הביתה, אין כאבים מיוחדים או תופעות לוואי משמעותיות מעבר לזיהום שיכול להתפתח ולכן חשוב להקשיב להוראות הרופא – ליטול אנטיביוטיקה ולהגיע לפגישת הביקורת כפי שקבע. גם בשיטה זו יש להימנע מחשיפה לשמש. תוצאות הטיפול טובות, צלקת מינימאלית שתתבהר עם הזמן, טיפול ללא סיכונים גדולים, נחשב לאמין מהיר וטוב.
הסרת נקודות חן במחט חשמלית
הסרת נקודות חן באמצעות מחט חשמלית מזכירה מאוד את טכניקת הלייזר. הסרת נקודות חן במחט חשמלית מתאימה לנקודות שטוחות בלבד. הטיפול מתחיל בהרדמה נקודתית של נקודת חן ולאחריו המחט החשמלית גורמת לכוויה חשמלית שהורסת את תאי הנקודה. אין צורך בתפרים אולם נשארת צלקת מזערית.
הסרת נקודות חן בגלי רדיו
הסרת נקודת חן יכולה להתבצע גם באמצעות מכשיר שמייצר גלי רדיו מסוג אולטרה ישר אל תוך הנגע המטופל. גלי האולטרה מעוררים את המים שנמצאים בתוך התא שבנקודת החן שמעלים את הנגע. הסרת נקודת חן בגלי רדיו נחשבת שיטה קלה לביצוע, בטוחה ואמינה.
הקפאה בחנקן נוזלי
שיטה נוספת להסרת נקודות חן מתבצעת באמצעות חנקן נוזלי. החנקן הנוזלי גורם לכווית קור שממיתה את תא הנגע. לאחר ההקפאה, נקודת החן נשארת “תלויה” על העור למשך מספר ימים עד שהיא נושרת מעצמה. ההליך אינו נעים כל כך אולם הוא סביל לחלוטין ואינו מבוצע בהרדמה. שיטת החנקן הנוזלי מקובלת מאוד בקופות החולים אולם היא לא נחשבת למוצלחת במיוחד. בהליך זה חשובה מאוד גם מיומנות הרופא המטפל (יותר מאשר בכל שיטה אחרת בה מבצעים את ההליך). השימוש בחנקן נוזלי כואב יחסית ותוצאות הטיפול עלולות להיות מלוות בצלקת (סבירות גבוה) כמו גם כוויות בעור.
מידע נוסף
המאמר ״הסרת נקודות חן״ תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל תאריך עדכון אחרון: 27/12/2022