×

×
background image

משך ההליך - בהתאם לסוג האקנה
כמה טיפולים - לרוב סדרה ארוכה
תוצאות הטיפול - זמניות או קבועות

טיפול באקנה מתאים לסובלים מאקנה מתון וקל, אקנה עם מורסה, אקנה קומדונאלי ודלקת אקנה.

טיפול באקנה

משך ההליך - בהתאם לסוג האקנה
כמה טיפולים - לרוב סדרה ארוכה
תוצאות הטיפול - זמניות או קבועות

טיפול באקנה מתאים לסובלים מאקנה מתון וקל, אקנה עם מורסה, אקנה קומדונאלי ודלקת אקנה.

ישנם מוצרים רבים זמינים המטפלים באקנה, הרבה מהם לא הוכחו מדעית כמשפיעים! ולכן, לפני שתבחרו בטיפול חשוב לדעת מה כן עובד והוכח ומה יגרום לכם לזרוק סתם כסף.

במושגים כללים, הטיפולים המוצלחים ביותר אינם מראים שיפור מרשים מיד בהתחלה, לוקח לטיפול שלושה חודשים לערך ורק אז מתחיל השיפור והריפוי. טיפולים שמבטיחים שיפורים עצומים במשך מספר שבועות הם לא אמינים.

מכל מקום, מינונים קטנים של קורטיזון יכולים לתת תוצאות מאוד מהירות, וטיפולים אחרים יכולים לשפר במהירות נקודות אקנה פעילות, למרות שבאופן כללי לא כל הנקודות הן פעילות. לפניכם כל שיטות הטיפול המקובלות בהופעת אקנה.

חשוב לדעת

מאחר והטיפול באקנה מתבצע במספר טכניקות שונות שבחלקן נעשה שימוש במכשירים יעודיים, מומלץ להתייעץ עם רופאים המסוגלים להציע את מרבית שיטות הטיפול על מנת להתאים לכם אישית את ההליך הטוב ביותר עבורכם. אנחנו מקשרים רק לרופאים שיוכלו להציע את כל קשת השיטות, התייעצו איתם עכשיו.


צורות משפרות אקנה וסוגי אקנה

הצורות שמשפרות את האקנה אינן בהכרח מובנות אך מאמינים כי הן עובדות בארבע צורות שונות: נרמול של ההורקה בנקבובית כדי למנוע משקעים, השמדת בקטריות אקנה, השפעות נגד דלקות והטיה הורמונאלית. שילוב טיפולים יכול להפחית באופן משמעותי את כמות וחומרת האקנה במקרים רבים.

הטיפולים שנחשבים ליותר יעילים, נוטים לפתח תופעות לוואי ויש לטפל איתם במשנה זהירות כדי שלא תהיה ״הסלמה במצב״. הרבה אנשים מתייעצים עם רופאים בכדי להחליט באיזה טיפול להשתמש במיוחד אם שוקלים טיפול משולב וישנם מספר טיפולי אקנה שהוכיחו יעילות לאורך זמן.

כדי “לתפור” את שיטת הטיפול באקנה יש לדעת ראשית מאיזה אקנה אתם סובלים להלן ארבעת סוגי אקנה: אקנה מתון וקל, אקנה עם מורסה, אקנה קומדונאלי ודלקת אקנה.

חשוב לדעת

מאחר והטיפול באקנה מתבצע במספר טכניקות שונות שבחלקן נעשה שימוש במכשירים יעודיים, מומלץ להתייעץ עם רופאים המסוגלים להציע את מרבית שיטות הטיפול על מנת להתאים לכם אישית את ההליך הטוב ביותר עבורכם. אנחנו מקשרים רק לרופאים שיוכלו להציע את כל קשת השיטות, התייעצו איתם עכשיו.


טיפול באקנה ע”י משמידי בקטריות

בצורה רחבה ובאופן גורף קיימים תכשירים משמידי בקטריות שמכילים בנזואיל פרוקסיד (Peróxido de benzoilo) שאפשר להשתמש בהם לאקנה מתון עד קל. מורחים ג׳ל או קרם שמכילים את בנזואיל פרוקסיד פעמיים ביום לתוך הנקבוביות באזור שנגוע באקנה. משתמשים גם בסבונים בריכוז של 2% עד 10%, כאשר ההשפעה הרפואית שלהם דומה למוצר כימי שממיס קרטין שסותם נקבוביות. בנזואיל פרוקסיד גם מונע פגיעות חדשות או נוספות של אקנה כאשר הוא משמיד את בקטריות האקנה.

במחקר שנערך על תמיסות בנזואיל פרוקסיד התברר כי בקרב 10% מהמשתתפים במחקר הייתה ירידה בפצעי אקנה לאחר שישה שבועות. בניגוד לאנטיביוטיקה, לבנזואיל פרוקסיד יש יתרון בכך שהוא חומר מחמצן חזק ושאינו מייצר התנגדות בקטריאלית. מנגד הבנזואיל פרוקסיד בדרך כלל מייצר גם יובש, גירויים מקומיים ואדמומיות.

בתוכנית מאוזנת משתמשים באופן יומי בבנזואיל פרוקסיד בריכוז נמוך (2.5%) בשילוב עם הידרנטים מתאימים כדי שיעזרו במניעת יובש יתר בעור. צריך להיזהר מאוד עם החומר שכן בקלות אפשר להלבין איתו רקמות או שיער שבא עם החומר במגע. משמידי בקטריות אחרים שמשתמשים בהם כוללים טריקולסן או גלוקונט תחמוצת כלור. טיפול באקנה עם משמידי בקטריות נחשב לפחות יעיל אולם תופעות הלוואי ממנו פחותות. הכנת התמיסה במרשם חזק איננה שונה בהכרח ביחס לריכוז של המרכיב הפעיל הקודם אך היא חודרת עמוק יותר לנקבוביות העור.


טיפול באקנה ע”י אנטיביוטיקה מקומית

שימוש באנטיביוטיקה חיצונית כמו ריטרומיצין, קלינדמיצין או טטרציקלין הורג את הבקטריות שהתיישבו בתאים החסומים. הטיפול באנטיביוטיקה חיצונית יעיל באותה מידה כאשר הוא ניתן בבליעה ולכן אנטיביוטיקה חיצונית מונעת תופעות לוואי אפשריות שכוללות הפרעות קיבה ואינטראקציות של תרופות (אינה משפיה על גלולות נגד היריון). כאשר הפגיעה היא באזורים נרחבים ולא רק בפנים, מתעורר קושי למרוח את התרופות.


טיפול אנטיביוטי בבליעה

האנטיביוטיקה לבליעה כוללת ריטרומצין (אקנה מיצין) או אחת מהאנטיביוטיות בנגזרת הטטרציקלין – אוקסיטטרציקלין, דוקציקלין, מינוציקלין או לימציקלין. משתמשים לעיתים גם בתרופה ששמה טרימטופרים אולם לא כדי להפחית את הבקטריה אלא במטרה להוריד את ריכוז השמן וההתנהגות הלא טבעית של התאים שהם הסיבה ההתחלתית לתאים חסומים. מלבד זאת, האנטיביוטיקה עם הזמן הופכת לפחות יעילה אל מול התנגדות האקנה. אקנה עלול לשוב מעט אחרי סוף הטיפול – ימים ספורים לאחר שימוש באנטיביוטיקה מקומית או לאחר מספר שבועות של שימוש באנטיביוטיקה לבליעה.

תופעות הלוואי של אנטיביוטיקה מסוג טטרציקלין עלולים לכלול צבע צהוב על השיניים וחוסר איזון של אוכלוסיית החיידקים במעי, ולכן השימוש בה מומלץ רק לאחר שהטיפול באנטיביוטיקה מקומית לא הועיל. התגלה כי מינון תת-אנטי-מקרובי של אנטיביוטיקה מסוג מינוציקלין משפר גם כן את האקנה, מאמינים כי ההשפעה האנטי דלקתית של המינוציקלין מונעת אקנה.


טיפולים הורמונאליים לאקנה

אצל נשים, האקנה יכול להשתפר על ידי טיפולים הורמונאליים, השיטות למניעת היריון הורמונאלי מורכבות משילוב של אסטרוגן ופרוגסטין. אנטי-אנדרוגן סיפרוטרון, המשולב עם אסטרוגן (Diane 35) נחשב ליעיל במיוחד להורדת רמות ההורמונים של אנדרוגן. Diane 35 אינו מותר לשימוש בארה”ב אולם משתמשים באמצעי אחר נגד היריון שמכיל פרוגסטין דרוספירנון שגורם לפחות תופעות לוואי מקודמו. אפשר להשתמש בשתי הגלולות כאשר בדיקות הדם מראות רמות אנדרוגנים חריגות, והן יעילות גם כאשר זהו אינו המקרה.

במידה והפצע גדול ואינו מושפע מטיפולים אחרים, הדרמטולוג יכול להזריק ישירות לפצע קורטיזון, שיוריד את האדמומיות והדלקת כמעט באופן מיידי. ההזרקה תשטח את החצ׳קון וכמובן שתעזור לתהליך הריפוי. תופעות הלוואי הן מינימאליות, אך הן עלולות לכלול הלבנת עור זמנית מסביב לאזור ההזרקה, ולעתים קרובות שקע קטן שעלול להישאר או להיעלם.

טיפול באקנה  


רטינואידים מקומיים

קבוצת תרופות המנרמלות את מעגל החיים של התא כוללות רטינואידים למריחה מקומית כמו טרטינואין (שם מסחרי רטין – A), אדפלן (שם מסחרי – דיפרין) וטזרוטן (שם מסחרי – טזורק) בדומה לאיזו -טרטינואין, מורחים מקומית את התרופות הללו וזאת ללא תופעות לוואי משמעותיות ולמרות זאת הן עשויות לגרום לגירוי משמעותי של העור. הרטינואידים משפעים על מעגל החיים והמוות של התאים ומראה הפצע. השימוש בתרופות נועד למנוע היפר-קרטיניזציה של התאים שעלול להביא לחסימה.

את הרטינואידים למריחה שקיימים בשוק כבר יותר מ- 30 שנה, ניתן לרכוש רק עם מרשם רפואי ומשתמשים בהם הרבה פחות מאשר בתרופות המקומיות. הרטינואידים למריחה מקומית גורמים לעיתים לדלקת מהירה וחולפת מעל לאקנה ולאדמומיות בפנים.


רטינואידים לבליעה (רואקוטן)

בליעה יומית של ויטמין A ונגזרות של איזוטרטינואיד (Accutane, Amnesteem, Claravis, Sotret, Clarus) לפרקי זמן של 3 עד 6 חודשים יכולה להשפיע על האקנה למשך זמן רב. מאמינים כי איזוטרטינואיד פועל בעיקר ע”י הורדת ההצטברות של שמנים בבלוטות, מכל מקום, הרבה מחקרים מצביעים על גורמים אחרים שמשפיעים ואשר קשורים לאקנה.

איזוטרינואיד הפגינה יעילות רבה בטיפולים נגד אקנה חמור ויכולת לשפר או למחוק אקנה ביותר מ- 80% מהמטופלים. לתרופה זו יש השפעה ממושכת הרבה יותר מטיפולים אנטי- בקטריאליים והיא אף תרפא את האקנה לתמיד. הטיפול דורש ליווי ומעקב של דרמטולוג בגלל תופעות לוואי שרבות מהן עלולות להיות חמורות.

טיפול באקנה זה מצליח בכ- 75% מהמקרים! אולם 25% לא משיגים תוצאות משביעות רצון ולהם ממליצים על עוד טיפול לעוד 3 עד 6 חודשים. קיימים מצבים בהם חוזרים על הטיפול פעם השלישית או אפילו רביעית, אך התוצאות יהיו איטיות. תופעות הלוואי השכיחות יותר הן היובש בעור ושטפי דם תכופים באף.

רואקוטן היא תרופת מרשם חזקה במיוחד שעלולה לפגוע קשות בכבד, מסיבה זו חובה לבצע בדיקות דם לתפקודי הכבד. ישנם מקרים בהם הטיפול מסתיים באופן מיידי או מצטמצם (מורידים את מינון התרופה) תלוי באנזימים גבוהים של הכבד בדם ולאחר שתעברו בדיקות דם. ישנם רופאים הסוברים כי הדיווחים על נזק קבוע לכבד אינם מבוססים והבדיקות השגרתיות הן לא הכרחיות.


טיפול באקנה ע”י גופרית

הגופרית היא למעשה הטיפול העתיק ביותר לאקנה המוכר לרפואה ומקורה בטיפולים עתיקים נגד אקנה המתועדים בתמלילים היווניים, הרומים והסינים, המשבחים את יעילות הגופרית בתרפיה באמצעות אמבטיות (Balneotherapy).

משתמשים בגופרית לקילוף עור מיקרוני בדומה לאנטיספטי רך. הגופרית היא חומר סופג מים שחודרת בקלילות מבעד לנקבוביות השומניות היכן שהיכולות האנטיספטיות עשויות לעזור לתגובה החיסונית המקומית בסילוק המהיר של הדלקת שנגרמת מריבוי אקנה. בגלל שריבוי הבקטריה של האקנה הוא מוגבל באופן טבעי בגלל PH מעט חומצתי של העור, חומרי ניקוי אלקליני (כולל סבון ודטרגנטים) עלולים ליצור השפעה מזיקה על בקרת התפשטות האקנה.

חומרי ניקוי שמבוססים על גופרית עם PH ניטראלי או מאוזן יכולים לעזור להסיר אקנה ולמנוע הנבטה מחודשת של בקטריה בגלל שמירת החומצתיות בשכבה ההידרו-ליפית וכך לשלוט על אוכלוסיית בקטריות האקנה על פני העור. הגופרית גם עשירה בקרטין והשימוש בה יעיל בעידוד הסינתזה של הקולגן.


פוטו-תרפיה לטיפול באקנה

חשיפה לאור אף היא מטפלת באקנה אולם יעילותה היא לטווח קצר. האור שנראה לעין מוקרן בהצלחה במטרה לטפל באקנה מתון (פוטו-תרפיה או ריפוי של אור חודר עמוק) – במיוחד אור סגול עוצמתי (nm 405 – 420) שמיוצר על ידי תאורה פלורוסנטית מיוחדת, או ע״י מנורות דה-קרויקה, מנורות לד או מנורת לייזר. משתמשים בו פעמיים בשבוע להפחתת פצעי אקנה והוא יעיל במיוחד כאשר עוברים טיפול יום יומי.

המכניזם הוא שפורפירין שנוצר בתוך האקנה, מחולל רדיקלים חופשיים כאשר הוא מוקרן בעוצמה של 420 ננו מטר ואורך גל קצר יותר מאשר האור. במיוחד כאשר מקרינים את האור במשך מספר ימים (הרדיקלים החופשיים לבסוף ישמידו את הבקטריות).

הטיפול הוא טוב יותר כאשר משלבים אור סגול ואור ורוד (660 ננומטר) ואשר גורם להפחתת 76%מצלקות האקנה לאחר שלושה חודשי טיפול יומי אצל 80% מהמטופלים. בשונה מטיפולים אחרים, אין כמעט תופעות הלוואי וגם אין התנגדות בקטריאלית לטיפול.


העלמת אקנה בתרפיה פוטו-דינאמית

מדע בסיסי ועבודה קלינית של דרמטולוגים בכירים הביאו ראיות שעוצמת אור כחול סגול (405 – 425 ננומטר) יכולה להפחית פצעים של דלקות אקנה ב- 60% – 70% במשך טיפול שאורך כארבעה שבועות ובמיוחד לאחר שהאקנה עבר טיפול קודם בחומצת דלתא - אמינו - לווליניק (ALA) שמעלה את ייצור הפורפירינים. מכל מקום, התרפיה הפוטו-דינאמית עדיין שנויה במחלוקת ואיננה קיימת בשימוש נרחב. עוד על טיפול פוטודינמי באקנה.


טיפול לאקנה בלייזר

טיפול לייזר נועד בראש ובראשונה להפחית את הצלקות אשר נשארו עקב אקנה אולם למרות זאת מחקרים הוכיחו כי טיפולי לייזר נמצאו יעילים גם כדי למנוע את היווצרות הישנות האקנה. הלייזר לטיפול באקנה נמצא בשימוש בכדי: לשרוף את שקיות הזקיקים מהן צומחות השערות, לשרוף את בלוטות החלב שמייצרות שמן ולייצר בניית חמצן בבקטריה במטרה להשמידה.

מכיוון שמקור לייזר ו- IPL גורמים לנזק תרמי לעור, יש להניח כי לייזר או IPL לטיפולי אקנה יגרמו לכתמים (היפר-פיגמנטציה) או ליובש בעור. הלייזר קיבל את אישור ה- FDA האמריקאי לטיפול באקנה, אך הטיפול הוא חדש יחסית ונחשב לעיתים ליקר במין השיטות האחרות שתוארו למעלה.


תרופות סבתא וטיפולים נוספים

  • אלוורה – צמחים כמו אלוורה, זדרכת הודית, כורכום ופאפיה משפיעים לטובה על הדלקת שנוצרת מאקנה.
  • חומצת אזלאיק – (Azelex) מתאימה לאקנה מתון וקוֹמֶודוֹנים (נקודתי).
  • ציפורני חתול - ציפורן חתול משמש כחומר נגד דלקות.
  • קורטיזון - זריקות קורטיזון למקומות הנגועים, וגם גלולת קורטיזון מתאימים בחלק מהמקרים לטיפול באקנה.
  • חום – אפשר להשתמש בחימום מקומי כדי להרוג את הבקטריות בזמן התפתחות החצ׳קון ולהאיץ את ההחלמה.
  • נפרוקסן - נפרוקסן או איבופרופן מתאימים לאקנה מתון בגלל האפקט האנטי דלקתי שלהם.
  • ניקרוטינמיד ׁ- ויטמין B3 לשימוש מקומי בצורת ג׳ל, המחקרים הראו שלחומר יש השפעה דומה ויעילה לאנטיביוטיקה מקומית. הג׳ל שמבוסס על ויטמין B3 הוא אנטי דלקתי ובנוסף הוא ניחן בהגדלת הסינתזה של הקולגן, קרטין, איוו לקרין ופלגרין. הג׳ל גם מטשטש כתמי פיגמנטציה, מעלה את הלחות בעור ועוזר גם נגד קמטים.
  • שמן עץ תה - משווים Melaleuca oil בחוזק 5% לטיפול בבנזואיל פרוקסיד. שניהם נותנים אפקט טוב לטיפול באקנה אולם שמן עץ התה אינו גורם ליובש בניגוד לבנזואיל פרוקסיד.
  • רופקוקסיב - תרופה מקבוצת מדכאי דלקת שאינה מכילה סטרואידים הראתה שיפור באקנה שלפני מחזור.
  • אבץ – ניתן לבליעה והראה יעילות בטיפול באקנה פעיל.
  • סילוק רעלים – דֶּטוֹקְסִיפִיקַצְיָה זוהי שיטה שמשתמשים בה בהצלחה מומחים ברפואה אלטרנטיבית לטיפול באקנה וזאת למרות שאין מחקרים מבוססים שהוכיחו הצלחה. דֶּטוֹקְסִיפִיקַצְיָה הוא תהליך לניקוי הגוף מרעלים שנגרמו מתוצאה סביבתית, מתרופות, ממזון וממוצרי קוסמטיקה.

היסטורית הטיפולים לאקנה

האקנה מאוזכרת בתקופות זמן שונות על פני כל ההיסטוריה. במצרים העתיקה רשמו במגילות שחלק מהפרעונים סבלו מאקנה, מקור המונח אקנה מגיע מהשפה היוונית ופרושו נקודה או בליטה. טיפולי האקנה גם הם בעלי משמעות עתיקים:

  • רומי העתיקה – מקלחות חמות שבוצעו עם גופרית ומים מינראליים נועדו לטפל במחלות עור כגון אקנה. אחד הכתבים העתיקים ביותר שמזכירים מחלות עור נמצא בספר “הרפואה” שנכתב על ידי הסופר הרומי צלסוס.
  • 1800 – דרמטולוגים במאה התשע עשרה השתמשו בגופרית בטיפולי אקנה שהאמינו כי הוא מייבש את העור.
  • 1920 – החל השימוש ב- Benzoyl Peroxide.
  • 1920 – סמים משלשלים ניתנו לסובלים מאקנה.
  • 1950 – התגלה כי אנטיביוטיקה לבליעה מועילה גם לאקנה. השימוש באנטיביוטיקה לא נועד להשמדת הבקטריה אלא להשתמש באפקט האנטי- דלקתי של הטטרציקלין ודומיו. השימוש באנטיביוטיקה מקומית החל מעט מאוחר יותר.
  • 1970 – הטרטיניון נמצא יעיל לשימוש באקנה והיה לאבן הפינה של פיתוח איזוטרטיניון לבליעה (שם מסחרי רואקוטן או אקוטן).
  • 1980 - בשנה זו קיבל הרואקוטן את אישור ה- FDA האמריקאי, מאוחר יותר התגלה שהתרופה גורמת לפגמי לידה אם האשה שנטלה אותה הייתה בהריון.יותר מ- 2000 נשים בהיריון נטלו את התרופה בין השנים 1982 עד 2003 ורוב ההריונות הסתיימו בהפלה או בגרידה, כ- 160 תינוקות נולדו עם פגמי לידה.
  • 1990 – תחילת השימוש במכשירי לייזר.
  • 2000 – שימוש בתרפיית אור סגול-כחול.

טיפולים עתידיים נגד אקנה

חיסון נגד דלקות אקנה נוסה בהצלחה בעכברי מעבדה אך טרם הוכח כי הדבר עובד אצל בני אדם באופן דומה. מחקר מיקרו-ביולוגי בשנת 2007 מדווח על רצף גֶּנוֹם ראשון של בקטריופאג (נגיף שתוקף חיידקים) של בקטריית אקנה שנותן דחיפה משמעותית לפיתוח אפשרי של תרפיית בקטריופאג לטיפול באקנה ויתגבר על הבעיה הגדולה של ריפוי באנטיביוטיקה לטווח ארוך ומאתגר את עמידות הבקטריה. גם טלרוזול שהוא תכשיר של חומצה רטונית חוסמת מטבוליזם, נמצא עדיין בשלב של מחקר ופיתוח לריפוי אקנה עם שילוב של טרטיניון. נכון למועד כתיבת שורות אלו אין עדיין בשורה חדשה לטיפול באקנה.

pointer arrow

קבלי הצעות מחיר בתהליך פשוט וקל וחסכי הרבה זמן וכסף