×

×
background image

גורם עיקרי- חסימת הניקוז מהוריד
סוגים- ריאות, בעור, לימפתית, רירית
טיפול- בעיקר מתן משתנים
אלטרנטיבי- טיפולי רפלקסולוגיה

סובלים מבצקות ברגליים ולא יודעים מה לעשות? המשיכו לקרוא וגלו איך מטפלים בבצקת.

בצקות ברגליים

גורם עיקרי- חסימת הניקוז מהוריד
סוגים- ריאות, בעור, לימפתית, רירית
טיפול- בעיקר מתן משתנים
אלטרנטיבי- טיפולי רפלקסולוגיה

סובלים מבצקות ברגליים ולא יודעים מה לעשות? המשיכו לקרוא וגלו איך מטפלים בבצקת.

הגדרת המילה בצקת (בלועזית Edema) היא הצטברות נוזלים גדולה מהרגיל בחלל החוץ תאי של הגוף. הבצקת נובעת מיציאת נוזל מכלי הדם שמצטבר ברקמות שבתוך חללים שונים בגוף כמו למשל בחלל הבטן. ״רגליים כבדות ומודלקות״ ובצקות בכף הרגל הם סוג קלאסי של בצקת, אולם הצטברות נוזלים יכולה להתרחש בכל אזורי הגוף.

הבצקות הן תולדה של מספר מחלות שונות ובנוסף הן עלולות להופיע עקב הפרעות מטבוליות. במקרים אחדים בצקת ברגליים או בגוף היא תופעה חולפת ואינה מזיקה (שינויים הורמונליים לפני מחזור). במקרים אחרים, ריכוז נוזלים גבוה מהנורמה ברקמות עלול להיות גם תוצאה של מחלות חמורות כמו אי ספיקת לב או שחמת הכבד ובמקרים יותר נפוצים הבצקות נגרמות בגלל פקקת ורידים (טרומבוזה).


בצקות ברגליים

נפיחות ללא כאב מיוחד ברגליים, בכף הרגל ובקרסוליים היא בעיה נפוצה במיוחד אצל מבוגרים. הגורם לנפיחות הוא הצטברות נוזלים לא רגילה בקרסוליים, בכפות הרגליים, ברגליים ובירכיים שכאמור נקרא בצקת.

נפיחות ללא כאבים עשויה להופיע בשתי הרגליים (באזור השוקיים ואף בירכיים). בגלל השפעת כוח הכבידה, הבצקות בולטות בעיקר בחלק התחתון של הגוף, אך הן משפיעות גם על כל הגפיים (כולל ידיים) והן אף עשויות להשפיע על חלקים נוספים כמו הבטן.

הסיבות לבצקת הם אצירת נוזלים, כמו מלח ומים שקשורים לתרופות, מחלות לב / מחלות כבד / אי ספיקת ריאות / פקקת ורידים / אי סדרים במערכת הלימפה וגם לתת תזונה. גם שינויים הורמונליים (במהלך היריון, בתקופת המחזור, במהלך טיפול הורמונלי וכדומה) גורמים לבצקות.

מי שיסבול במיוחד מנפיחות ומבצקות ברגליים הן בעיקר נשים בזמן ההיריון, כאשר הנפיחות החמורה ביותר במשך תקופת ההיריון עלולה להיגרם מרעלת היריון (Pre-eclampsia או Pre-Eclampsia Toxemia ובראשי תיבות PET).

גורמים נוספים לבצקות ברגליים יש למכביר אולם ראוי להזכיר כי הבולט שבהם הוא עמידה ממושכת על הרגליים.


כיצד מתהוות בצקות ברגליים?

נפיחות ברגליים עלולה להשפיע על כל אחד ואחד מאיתנו, לרוב היא זמנית ומתפוגגת אך כאשר היא אינה חולפת זמן ממושך, הסיבה לכך היא חוסר איזון בחילוף הנוזלים הסדיר בחלל הבין נימי והבין-תאי באברים התחתונים. החילוף הוא תוצאה של שני לחצים שפועלים בכיוונים מנוגדים - ההידרוסטטי והאונקוטי (הלחץ האונקוטי מונע על ידי פרוטאינים (בעיקר אלבומין) בכלי הדם שמושך מים למערכת סיבובית שהוא כוח מנוגד ללחץ הידרוסטטי) הראשון שהוא בין כלי הדם, מושך נוזלים כנגד הדפנות העדינות של נימי הדם והשני מושך אותו לחלל הבין נימי.

סיבות שונות, אחדות מהן מסוכנות, מפרות את האיזון המכני העדין הזה של חילוף הנוזלים. ביניהם אפשר למנות את הוורידים, או אי ספיקת שסתומים (פקקת) שדוחפים את הדם ללב. כאשר מצטבר דם ברגליים, הלחץ ההידרוסטטי בתוך המצע הנימי גובר עד למצב שהוא עולה על הלחץ האונקוטי. כתוצאה מכך, הנוזל יוצא מדפנות הנימים ומצטבר ברקמות הבין תאיות.

בצקת ברגליים עשויה להיווצר גם מלחץ הידרוסטטי עודף בגלל ההשפעה של אי ספיקת לב עם גודש, שהיא הסיבה היותר נפוצה לנפיחות ברגליים. במקרה זה, הדם נעצר באברים התחתונים בגלל שללב אין את הכוח לדחוף אותו כראוי. סיבה נוספת לנפיחות ברגליים היא הפחתת לחץ אונקוטי כתוצאה מ- Hypoalbuminemia (ריכוז אלבומין נמוך בדם) ממקור תזונתי, או עקב כבד או ריאות חולים.

ללא הפעולה ההידרופילית (התכונה הפיזיקלית של מולקולה להיקשר למים) של האלבומין, הנוזל הבין ורידי מתפרץ לתוך החלל הבין תאי. גודש של כלי דם לימפתיים (כשל מערכת הלימפה) בגלל דלקת מקומית, הימצאות רקמות קליפה ולחץ מקומי בשל גידול מסוים עשויים להיות גם סיבה לנפיחות ברגל וכף הרגל. ובנוסף כל אחד מאיתנו יכול לסבול מנפיחות חולפת ברגליים שמקורה בזרימה חופשית בוורידים עקב אלרגיה, כוויה, עקיצת חרקים או זיהום בקטריאלי.

בצקות ברגליים  


איך מאבחנים בצקות ברגליים?

כשמרגישים הצטברות נוזלים ברקמות (בצקת), צריך לפנות למומחה לכלי דם שיאבחן במדויק את המקור לבצקות. הגורמים לבצקת עשויים להיות כאמור מחלות שונות שמצריכות טיפול, זו גם הסיבה, שחשוב לברר בצורה קלינית את הגורמים להופעת הבצקת. כשתגיעו לאבחון הרופא ישאל מספר שאלות כגון: מתי הופיעה הבצקת, האם הבצקת התגברה בתנאים מסוימים כמו ״נפיחות בכף הרגל״ בערב, האם קיימות מחלות קודמות כמו אי ספיקת לב או שחמת הכבד או האם אתם נוטלים תרופות מסוימות.

בהמשך המומחה לכלי דם יבצע בדיקה פיזית מדוקדקת בה יתרכז בוורידים בולטים. ברוב המקרים תצטרכו לבצע בדיקת דם ושתן. בבדיקה הבסיסיות הללו, נבדקים ערכי הפרוטאינים והאלקטרוליטים (כמו אשלגן). בהתאם לבדיקות שעשיתם עד כה יתכן כי תצטרכו לעבור בדיקות משלימות נוספות כמו אקוגרפיה, בדיקות רדיולוגיה, בדיקות דם מיוחדות, בדיקות לב ואחרות על מנת לקבוע את הגורם לבצקת.


טיפול בבצקת

הדרך היחידה לטפל בבצקת היא לטפל בגורם שגרם להיווצרותה. לעיתים הרופא ימליץ על שימוש בתרופה הנקראת משתן (Diuretic) או גלולות משתנות אחרות כמו למשל פוסיד. כל מי שסובל מבצקות ברגליים חייב להתייעץ עם רופא! אם הבצקת ברגל לא מטופלת, העור למשל נמתח ומתכער. ללא כל קשר לסיבות שיצרו את הבצקת, הטיפול יכלול תנועה וספורט. התנועה (הליכה חצי שעה ביום למשל) תמנע רגליים נפוחות והופעת בצקות לטווח ארוך, במיוחד כאשר הבצקת בכף הרגל (או בשתי הגפיים התחתונות ובאזורים שונים בהן) נגרמת כתוצאה מהפרעות במחזור הדם בוורידי הרגליים. תנועות הגוף היזומות, מפעילות את משאבת הלב וגורמות לנוזל לצאת מהרקמה.

בנוסף, יש להרים רגליים (על כריות בגובה 30 - 40 ס״מ) מעל לגוף בשכיבה במשך הלילה וגם מספר פעמים במהלך היום להורדת הנפיחות ברגליים. מבצעים כמעט תמיד טיפול לוחץ (תחבושת אלסטית, גרביים אלסטיות), כלומר טיפול המבוסס על הפעלת ״מכבש לחצים״ על האזור הנגוע להורדת הנפיחות ברגליים. גם התעמלות יומית המשולבת בתזונה מתאימה (מופחתת במלחים), וגם ניקוז לימפתי ידני (עיסוי מיוחד) יאיצו את יציאת הנוזל מהרקמה.


בצקת ברגליים בהריון

נפיחות ברגליים בזמן ההיריון היא דבר שבשגרה שכן מצטברים ברגליים יותר נוזלים, השינויים בתכונות הדם גורמים גם הם ליצירת נוזל ברקמות. בנוסף, הרחם במהלך ההיריון מטבע הדברים מתנפח, ולוחץ על ורידי האגן והוריד הנבוב (הוריד הגדול ביותר בצידו הימני של הגוף שמעביר את הדם מהגפים התחתונות ללב).

הלחץ של הרחם גורם לדם (שחוזר מהרגליים ללב) לזרום ״חלש״ ובשל כך הנוזל בוורידי הרגליים נאצר ברקמות הרגליים ובכף הרגל. מסיבה זו, הופעת הבצקת ברגליים נוטה להיות בולטת יותר בשליש השלישי של ההיריון. מצב זה עלול להיות בולט יותר אצל נשים עם הריון רב עוברי או עם עודף מי שפיר, כשהבצקת כל פעם משתפרת לרעה לקראתה ערב או במשך הקיץ. לאחר הלידה, הנפיחות ברגליים פוחתת ונעלמת במהירות ובהתאם לקצב שהגוף יעלים את הנוזלים העודפים (לדוגמא, בימים הראשונים לאחר הלידה יש דחף לא נגמר למתן שתן שמנקה את הגוף מנוזלים מיותרים).

הערות חשובות

כל המידע לעיל נלקח מתוך סקירות שפרסם פרופסור מארק וויטלי - מומחה לכלי דם מבריטניה, הראשון באי הבריטי שביצע טיפול אנדו לייזר, מייסד מכללה, מרצה אורח באוניברסיטת סארי ומרואיין באופן קבוע ע״י ה - BBC. יש להימנע מצריכת מזונות המכילים נתרן, השתדלו להרים רגליים מעל לכרית כשאתם יושבים מול הטלוויזיה וצאו להליכות לפחות חצי שעה ביום - הגוף פשוט יודה לכם והבצקות ברוב המקרים יעלמו.

הערות חשובות

כל המידע לעיל נלקח מתוך סקירות שפרסם פרופסור מארק וויטלי - מומחה לכלי דם מבריטניה, הראשון באי הבריטי שביצע טיפול אנדו לייזר, מייסד מכללה, מרצה אורח באוניברסיטת סארי ומרואיין באופן קבוע ע״י ה - BBC. יש להימנע מצריכת מזונות המכילים נתרן, השתדלו להרים רגליים מעל לכרית כשאתם יושבים מול הטלוויזיה וצאו להליכות לפחות חצי שעה ביום - הגוף פשוט יודה לכם והבצקות ברוב המקרים יעלמו.


מידע נוסף

המאמר ״בצקות ברגליים״ תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל תאריך עדכון אחרון: 01/01/2023

pointer arrow

פתרון מקצועי לורידים ונימים! התחילו כאן