×

×
background image

משך ההליך - 45 דק עד שעתיים
עלות - 7,000 עד 15,000 ש״ח
זמן החלמה - מהיר עד כמה ימים
תוצאות - לטווח הארוך

כל מי שסובל מבעיות בעפעפיים ו/או בגבות (צניחה, שומן ועור עודף וכדומה), חסימות וגידולים בארובת העין או בדרכי הדמעות צריך להיבדק ע״י אוקולופלסטיקאי.

אוקולופלסטיקה

משך ההליך - 45 דק עד שעתיים
עלות - 7,000 עד 15,000 ש״ח
זמן החלמה - מהיר עד כמה ימים
תוצאות - לטווח הארוך

כל מי שסובל מבעיות בעפעפיים ו/או בגבות (צניחה, שומן ועור עודף וכדומה), חסימות וגידולים בארובת העין או בדרכי הדמעות צריך להיבדק ע״י אוקולופלסטיקאי.

אוקולופלסטיקה הוא ענף ברפואת עיניים, העוסק ברפואה פלסטית ושיקומית של אזור העיניים, ומתרכז סביב כמה נושאים עיקריים: בעיות בעפעפיים, בעיות בדרכי הדמעות (חסימות וגידולים) וארובת העין (זיהומים, גידולים ושברים) ותופעות בגבות ובחלק העליון בפנים.

נשאלת השאלה מיהו אוקולופלסטיקאי? בכירורגיה פלסטית, קיימת מגמה בה רופאים מתרכזים ומתפרסמים בתחומים ייחודיים, ובנוסף לכך, החולים מחפשים את המומחים המקצועיים ביותר שיטפלו בבעיות הספציפיות שלהם. אקולופלסטיקה הוא אחד מהתחומים החמים היום.

אקולופלסטיקה החלה כמקצוע לאחר מלחמת העולם השנייה, כשהמענה שניתן ע״י רופאי עיניים לפציעות סביב העיניים היה מספק. כיום, התחום התפתח מאוד והוא מרכז את הטיפול בניתוח עפעפיים הן מבחינת ההיבט הקוסמטי (ניתוח עפעפיים והעלמת שקיות מתחת לעיניים) והן מבחינת ההיבט הרפואי (גידולים של העפעפיים וארובת העין, שיחזורים לאחר פציעות בעיניים וניתוחים של דרכי הדמעות).


רופא עיניים מומחה אוקולופלסטיקאי

רופא עיניים מומחה (אוקולופלסטיקאי) הוא מומחה עיניים, שעבר תת התמחות נוספת ברפואה פלסטית שקשורה לאזור העיניים. רופאים העוסקים באוקולפלסטיקה, עוברים התמחות ברפואת עיניים, ולאחר סיום הכשרתם, הם עוברים תקופת הכשרה נוספת בת שנתיים בתחום הפלסטיקה של העין. במהלך השנתיים הללו הם מקדישים את זמנם אך ורק לתחום הפלסטיקה של העפעפיים והארובה.

רוב הרופאים שסיימו את ההכשרה, ממשיכים לעסוק בחלק משמעותי מזמנם בתחום האוקולופלסטיקה כאשר לרובם יש נטייה ״לברוח״ מהעבודה שעושה בשוטף רופא עיניים פרטי, או רופא עיניים מומחה. אם אתם סובלים מבעיה שקשורה לתחום התמחותו של האוקולופלסטקאי, מומלץ להתייעץ עם אוקולופלסטיקאיים ולא עם רופאי עיניים שבדרך כלל אינם עוסקים באופן שוטף בכירורגיה פלסטית כללית מאחר וענף האוקולופלסטיקה מצריך התמחות מיוחדת ועמוקה.

התמחות במקצוע ספציפי היא תופעה אוניברסלית, שכוללת גם את תחום הכירורגיה הפלסטית ורפואת העיניים. הידע התיאורטי והטכני, שנדרשים היום מכל רופא עיניים פרטי או של קופת החולים הוא כה רחב, שלרופא עיניים אחד אין את הזמן והיכולת להתעמק בכל הידע המקצועי בתחום. בנוסף לזה, לצבור ניסיון כירורגי מספיק בכל שאר התחומים של רפואת עיניים, היא מטלה כבדה עבור רופא עיניים אחד.


איזה ניתוחים ״שייכים״ לענף אוקולופלסטיקה?

ניתוח מעקף דרכי הדמעות - הדמעות מופרשות מבלוטת הדמעות שממוקמת בחלק החיצוני של העפעף העליון. הדמעות מפוזרות על משטח העין על ידי מצמוץ העפעפיים. כאשר העפעפיים סגורים, הדמעות נדחפות מהעין לצינוריות זעירות הממוקמות בצד הפנימי של העפעפיים ומשם הן מתנקזות לאף ולשק בדמעות. במקרים של דמעת מולדת, מתקיימת חסימה שנובעת כתוצאה של קרום דקיק שחוסם את צינור הדמעות. דמעת נרכשת נובעת לרוב מחסימת דרכי הדמעות כתוצאה משינויים התלויים בגיל. סיבות נוספות לחסימת דרכי הדמעות הן: פציעות, זיהומים בסינוסים, פוליפים באף, וגידולים.

מטרת ניתוח דרכי הדמעות היא ליצור מעקף שינקז את הדמעות אל האף. הניתוח מבוצע בהרדמה כללית או מקומית ומתחיל בחתך באורך של כ- 1 ס”מ שחושף את שק הדמעות. באופן הזה מנקזים את הדמעות מהשק אל האף. לעיתים משחילים בסיום הניתוח צינור סיליקון מהפתח החדש שימנע ממנו להיחסם כתוצאה מתהליך הריפוי הטבעי של הגוף. את הנקז מוציאים לאחר 3 עד 6 חודשים. השיפור כתוצאה מהניתוח הוא מידי אולם יש מקרים בהם הדמעת ממשיכה גם לאחר הניתוח.

אוקולופלסטיקה  

ניתוח לתיקון שבר בארובה – העין מוגנת במבנה ארובת העין, המכיל את העין, שרירי העין, כלי דם, עצבים ושומן. אם קיבלת מכה בארובת העין, ללא חדירה לגלגל העין, הלחץ בארובת העין עשוי לעלות באופן פתאומי ויכול להיווצר שבר בארובה. גם רצפת הארובה הדקה עשויה להישבר. בדיקה מקיפה של מומחה לרפואת עיניים תקבע את אופי הניתוח לתיקון השבר. אגב, לא כל שבר מצריך ניתוח!

הסרת גידולי ארובה – גידולים בארובה יכולים להיווצר מציסטות, מהמאנגיומות (גידול של כלי דם), ועד לגידולים שפירים כמו: ליצפאנגיומה, לימפומות ועוד. יש לעבור ראשית אבחון הכולל בדיקת CT, ו-MRI במידת הצורך ורק לאחר מכן האוקולופלסטקאי יחליט על המשך הטיפול (נטילת ביופסיה, טיפול תרופתי, ניתוח, טיפולי כימו או הקרנות לא עלינו).

אנואפתלמוס – מצב מולד או לאחר הלידה בו אין עין. הניתוח להוצאת העין נקרא אנוקלאציה (Enuclration).

ניתוח עפעפיים קוסמטי - ניתוח עפעפיים המוגדר כניתוח קוסמטי שמטרתו להסיר עודף שומן ועור מהעפעפיים העליונים והתחתונים. ניתוח עפעפיים מבוצע בהרדמה מקומית ואינו מצריך אשפוז. רצוי לעבור ניתוח עפעפיים קודם כל ע״י אוקולופלסטיקאי ורק לאחר מכן ע״י מנתח פלסטי בהנחה והניתוח הוא קוסמטי לחלוטין.

פטוזיס או צניחת עפעפיים - תיקון צניחת העפעף העליון (צניחה שעשויה להיות קלה עד חמורה שמכסה את כל האישון). העפעף הצנוח יכול לחסום את ציר הראייה התקין, כאשר הצניחה יכולה להיות מולדת או נרכשת.

ניתוח אנטרופיון - מצב שבו העפעף פונה פנימה כלפי משטח העין. המצב אופייני לעפעף התחתון אך יכול להיות גם בעפעף העליון. במקרים קלים ניתן לטפל בטיפות ומשחות המרטיבות את העין, אך לרוב יש צורך בניתוח. ניתן להקל על החולה ע”י תלישת הריסים הנוגעים במשטח העין, הקלה זו הינה זמנית ועד לצמיחת ריסים מחודשת שמתרחשת לאחר 4 עד 6 שבועות. טיפולים נוספים שניתנים לתופעה הם צריבת שורשי הריסים (אלקטרו-אפילציה), ניתוח או טיפול בהקפאה.

אקטרופיון (תמזות) - מצב בו העפעף התחתון פונה כלפי חוץ ואינו בא במגע עם משטח וגלגל העין. אקטרופיון יכול להופיע בעין אחת או בשתי העיניים. מצב זה שכיח יותר אצל אנשים מבוגרים ואצל כאלו שעברו חבלה בעפעף וזו הותירה אותם עם צלקות ועיוותים. תמזות מגרות את העין וגורמות לדמיעה ולאודם. רוב מקרי האקטרופיון מטופלים בניתוח. מומחה אוקולופלסטיקה יתאים את סוג הניתוח בהתאם לפגם בעפעף הגורם לאקטרופיון. במקרים הנגרמים עקב רפיון הרקמות הקשור לגיל, העפעף מקוצר ונמתח ומקובע לעצם שבצד העין.

סרטן עור בעפעף - סרטן העור מופיע לרוב באזורים שחשופים לשמש, בפנים ובגפים. העפעף התחתון הוא המיקום הנפוץ ביותר אך הגידולים יכולים להופיע בכל אזור העין כולל זווית העין ואזור הגבות. גידולים בעפעף מאוד מסוכנים שכן הם שולחים גרורות למקומות אחרים בגוף. במקרים אלו יש צורך בטיפול דחוף ואגרסיבי שימנע את התפשטות הסרטן.

גידולים שפירים של העפעפיים - גידולים לא סרטניים (שפירים) עלולים אף הם לצמוח על העפעפיים. אחד מהגידולים הנפוצים ביותר נקרא צהבהבומת (כתמים צהובים על העפעפיים) והמונח היותר מוכר לתופעה מכונה קסנטלזמה המוגדר כגידול צהוב לבן ושטוח שמכיל חומר שומני. קסנטלזמה לא חייבים להסיר אולם הוא מטריד מבחינה אסתטית והוא עשוי להצביע על עלייה ברמת הכולסטרול בדם. אם בכל זאת רוצים להסיר רצוי שההליך יתבצע ע״י אוקולופלסטיקאי מומלץ. תוכלו למצוא אוקולופלסטיקאיים כאלה ע״י מילוי טופס הצור קשר מיד בהמשך.

הערות חשובות!

המידע שלפניכם נאסף מתוך מאמר שכתב ד״ר ראיין סטנטו - חבר מטעם המועצה האמריקאית לניתוחים פלסטיים. המאמר אוקולופלסטיקה תורגם והותאם לשפה העברית. כאשר הניתוח אינו מוגדר כניתוח קוסמטי - דהיינו רופא עיניים מומחה (אוקולופלסטיקאי) קבע כי הצורך בניתוח הוא רפואי, ניתן לבצע את ההליך במימון קופת החולים בה אתם חברים, מומלץ להעלות את הנושא בפגישת הייעוץ עם מנתח עיניים.

הערות חשובות!

המידע שלפניכם נאסף מתוך מאמר שכתב ד״ר ראיין סטנטו - חבר מטעם המועצה האמריקאית לניתוחים פלסטיים. המאמר אוקולופלסטיקה תורגם והותאם לשפה העברית. כאשר הניתוח אינו מוגדר כניתוח קוסמטי - דהיינו רופא עיניים מומחה (אוקולופלסטיקאי) קבע כי הצורך בניתוח הוא רפואי, ניתן לבצע את ההליך במימון קופת החולים בה אתם חברים, מומלץ להעלות את הנושא בפגישת הייעוץ עם מנתח עיניים.


מידע נוסף

המאמר ״אוקולופלסטיקה״ תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל עדכון אחרון: 28/12/2022

pointer arrow

לעפעפיים מורמות ומתוחות התחילו כאן!