×

×
background image

רטינול הוא ויטמין A טהור ופעיל, המוכר גם בשם רטין A. רטינול הוא אחד החומרים היחידים שהמבנה המולקולרי שלו מספיק קטן בכדי לחדור לשכבות העור העליונות, לגרות את ייצור הקולגן והאלסטין ובסופו של דבר ליצור מראה עור חלק ומוצק יותר וללא קמטוטים.

רטינול

רטינול הוא ויטמין A טהור ופעיל, המוכר גם בשם רטין A. רטינול הוא אחד החומרים היחידים שהמבנה המולקולרי שלו מספיק קטן בכדי לחדור לשכבות העור העליונות, לגרות את ייצור הקולגן והאלסטין ובסופו של דבר ליצור מראה עור חלק ומוצק יותר וללא קמטוטים.


מהו רטינול?

רטינול הוא צורה אקטיבית של ויטמין A, ויטמין מסיס שומן החיוני להתפתחות הראיה והעצמות. ויטמין A קיים בכבד, בחלב ובמזון מועשר. ויטמין זה משמש כמרכיב במשחות מקומיות לטיפול באקנה ולשיפור מראה עור הניזוק מגיל או חשיפה לשמש. לויטמין A יש תפקיד חשוב בראייה תקינה, וחוסר חמור בו עלול אף להוביל לעיוורון לילה. כמו כן, הוא חשוב עבור חוזק ובריאות העצמות, ולכן מומלץ לצרוך אותו בתזונה ובעת הצורך כתוסף.

טיפ מנצח

כדי להימנע מגירוי וגירודים בעור מומלץ למרוח משחת רטינול בהדרגה ועל אזורים קטנים, לאחר שהתרגלתם לתכשיר, אפשר למרוח אותו בנדיבות על אותם אזורים בעיתיים שמצריכים טיפול.


ויטמין A

ויטמין A הוא ויטמין מסיס שומן המופק משני מקורות: רטינואידים וקרוטנואידים פרו-וויטמינים. הרטינואיד הוא חומר המופיע כרטינול וחומצות רטינואיד והוא קיים במקורות מן החי כמו כבד, כליות, ביצים ומוצרי חלב. הקרוטנואידים נמצאים בצמחים כמו ירקות צהובים וכהים ובגזר. רטינואידים טבעיים נמצאים בכל האורגניזמים החיים והם מסייעים לתהליכים ביולוגיים חשובים כמו ראייה וגידול תאי.

כמו כן, מחקרים הוכיחו כי ויטמין A יכול להפחית את שיעור התמותה מחצבת, למנוע סוגים מסוימים של סרטן, לסייע להתפתחות וגדילה תקינה ולשפר את תפקוד המערכת החיסונית. חוסר בוויטמין A אינו מורגש במדינות תעשייתיות אך הוא מהווה בעיה במדינות מתפתחות, במיוחד במדינות בהן קיימת תת תזונה. חוסר ממושך בוויטמין זה עלול להזיק לעיניים, לגרום לבעיות בעור, זיהומים, שלשולים ובעיות בנשימה.

טיפ מנצח

כדי להימנע מגירוי וגירודים בעור מומלץ למרוח משחת רטינול בהדרגה ועל אזורים קטנים, לאחר שהתרגלתם לתכשיר, אפשר למרוח אותו בנדיבות על אותם אזורים בעיתיים שמצריכים טיפול.


למה נועד הרטינול?

כאשר וויטמין A נספג בגוף הוא מאוכסן בכבד בצורת אֶסְטֶר (סוג של תרכובת אורגאנית) עד שעולה צורך ברטינול בחלקי גוף אחרים, אז הוא משתחרר למחזור הדם ומגיע למקומות שונים בגוף. הכמות היומית המומלצת של ויטמין A היא 900 מיקרוגרם ליום, תלוי בגיל, במין ובמצב הבריאותי. אין לצרוך יותר מ- 1500 מיקרוגרם ליום. בנוסף להיותו מרכיב תזונתי הכרחי, לרטינול יש שימושים נרחבים אף בטיפולים אסתטיים (העלמת סימני מתיחה למשל) ובתעשייה הרפואית. הוא מרכיב ג’לים וקרמים שונים הנמרחים באופן מקומי באזורים בעור הנגועים באקנה, כאשר ניתן לרכוש אותו עם או ללא מרשם רופא. טרטינואין למשל, היא תרופה ידועה המכילה ויטמין A המומלצת על ידי דרמטולוגים לאנשים הסובלים מאקנה. בנוסף, תרופות מסוג זה מגבירות את ייצור הקולגן והתחדשות התאים בעור וכך הן מסייעות לשקם נזקי עור.


רטינול ורטין A

רטינול כאמור הוא ויטמין A טהור ופעיל, בניגוד לטרטינואין שזו צורה סינטטית של ויטמין A המוכר גם בשם רטין A. רטינול הוא אחד החומרים היחידים שהמבנה המולקולרי שלו מספיק קטן בכדי לחדור לשכבות העור העליונות, לגרות את ייצור הקולגן והאלסטין ובסופו של דבר ליצור מראה עור חלק ומוצק יותר. רטינול מתאים לאנשים עם עור רגיש, ואילו אנשים עם עור רגיל יכולים להשתמש גם בטרטינואין. בכל מקרה, שני החומרים מסייעים לשפר את מחזור הדם ולהאיץ קילוף של תאים מבוגרים, מתים או פגועים מנזקי לכלוך ושמש הגורמים להופעת פיגמנטציה בעור. ייצור התאים החדש וקילוף התאים העליונים מאפשר לתאי עור בריאים לתפוס את מקומם וכך העור הופך חלק ורך יותר, עם נקבוביות קטנות יותר ועם פחות כתמי גיל. בשל פעולות אלה, הרטינול מסייע לשפר את מצב העור של אנשים עם אקנה שסובלים מצלקות כתוצאה מהפצעים.


סוגי רטינול

אין ספק אם כך שרטינול היא משחה יעילה מאוד עם יכולות ויתרונות רבים. היעילות שלה בחידוש העור והעלמת כתמים וצלקות הפכו אותה לפופולארית במיוחד בקרב דרמטולוגים. אך ישנם כמה סוגי רטינול, וחשוב לדעת באיזה תרופה לבחור בהתאם לסוג העור ולנתונים נוספים.

תרופות ללא מרשם – הדרגה הנמוכה ביותר של רטינול היא משחה המכילה אחוז נמוך של חומר פעיל, הניתנת לרכישה ללא מרשם בבתי מרקחת ובמכוני יופי. בתרופות ללא מרשם, הרטינול הופך לחומצת רטואיניד, המרכיב הפעיל, באטיות רבה. לכן, המשחה מתאימה לכל סוגי העור, בעיקר לאנשים עם עור בוגר וסימני גיל ראשונים. המשחה אינה יעילה נגד אקנה או כתמי שמש כהים.

משחת רטינול רפואית ללא מרשם – רטינול שמכיל חומר פעיל חזק יותר מקודמו, אך עדיין פחות יעיל מרטינול הניתן במרשם רפואי. משחת רטינול ללא מרשם ניתן לרכוש בבתי מרקחת, ומכיוון שלא מדובר במוצר עם ריכוז גבוה של חומר פעיל, הוא גם פחות גורם ליובש וגירויים בעור. רטינול רפואי מגיע בצורת קרם או ג’ל, וחלק מהתרופות הללו אינן מכילות את החומר רטינול אלא חומרים דומים אחרים כמו רטיניל פלמיטט. אפשר לראות את ההבדל לפי הצבע – קרם בצבע צהוב מעיד על כך שמדובר ברטינול. מומלץ לבעלי עור רגיש המתקשים להתמודד עם רטינול בריכוז גבוה.

רטינול במרשם רופא – התרופה החזקה ביותר מבין כל סוגי הרטינול, שניתן לרכוש במרשם רופא בלבד. רטינול במרשם רופא, מצריך שימוש של 12 שבועות לפחות כדי להראות שיפור משמעותי. השם הרפואי של רטינול במרשם הוא טרטינואין, ותרופה זו מורכבת מחומצות רטינואיד, כך שהגוף לא צריך לעבוד כדי להפוך את הרטינול לחומצה, ולכן מדובר בתרופה חזקה ויעילה יותר. קיימת תרופת מרשם נוספת ששמה רטין A הנחשבת ליעילה במיוחד לטיפול בכתמי גיל ועור שנפגע מאקנה חמור. מאחר ורטין A נחשבת לתרופה חזקה היא אינה מתאימה לכל סוג עור, ולכן משתמשים בה בצורה הדרגתית וזאת כדי לבחון את תגובת העור אליה. רטין A לא מתאימה לבעלי עור רגיש.


תופעות לוואי של רטינול

קילוף עור – קילוף העור היא תופעת הלוואי הנפוצה ביותר של הרטינול. לאחר השימוש הראשוני בקרם או במשחת רטינול עלול להתרחש קילוף משמעותי. בנוסף, ייתכנו גירויים קלים בעור. מדובר בשתי תופעת לוואי זמניות שאמורות לחלוף ולהיעלם מעצמן. אם הבעיה נמשכת מעבר לזמן המקובל, יש לעבור לרטינול בריכוז נמוך יותר.

התפרצות אקנה – לעתים, כאשר מוסרים תאי עור רבים בשל השימוש ברטינול, הנקבוביות עלולות להיחסם והאקנה עשוי להתפרץ ולכן מומלץ להקפיד על היגיינה נאותה. בנוסף, היובש והגירוי יכולים להוביל להתפתחות נקודות לבנות ופצעונים כיוון שהעור מגיב לשינויים ומייצר יותר שמן מהדרוש כדי להגן על עצמו. עודף השמן מעלה את הסבירות להתפתחות דלקת שתהדק את הנקבוביות ותקשה על ניקיון העור. שימוש במגבת לחה או בקרם לחות טבעי המותאם לעור יכולים לשלוט על כמות השומן ולרפא את הדלקת.

רגישות לשמש – רטינול מגביר את הרגישות לקרינה אולטרא-סגולה, ולכן חשיפה לשמש בעת השימוש בתרופה עלולה להוביל לכוויות. רופאים ממליצים להימנע כמה שיותר מחשיפה לשמש, למרוח קרם הגנה בעל מקדם הגנה גבוה, ללבוש בגדים רפויים ולחבוש כובע רחב שוליים שיסוכך על הפנים.

אינטראקציה תרופתית – ישנן תרופות מסוימות היוצרות אינטראקציה עם רטינול, כמו תרופות נגד קרישיות, אנטיביוטיקה מסוג טטרציקלין ותרופות לבליעה המזיקות לכבד. שילוב תרופות מסוג אלה עם רטינול עלול לגרום לבעיות בכבד ובכליות, בחילות והקאות, ועליות וירידות בכמות הוויטמין A שהגוף קולט.

הרעלה – הרעלה מרטינול היא נדירה מאוד אך אפשרית, במיוחד כאשר נוטלים בתקופת הטיפול גם תרופות נגד כולסטרול גבוה. סימפטומים של הרעלה עשויים להיות בחילות, הקאות, שינויים בעור ובתיאבון, כאבים במפרקים ונזק לכבד. כאשר המינון גבוה במיוחד, הכימיקלים עלולים לגרום לשלשולים, בלבול, אובדן הכרה, שח ובעיות בראייה.

מומי לידה – למרות שהעובר זקוק לוויטמין A להתפתחותו ולבריאותו, מומחים רפואיים סבורים כי טיפול עם רטינול עלול לגרום למומי לידה כאשר משתמשים בכמויות מעל אלו המומלצות ליום. כדאי לנשים בהריון או כאלה המתכננות להיכנס להריון לא להשתמש בתוספי תזונה או תרופות מסוג רטינול ללא התייעצות עם דרמטולוג.

pointer arrow

קבלי הצעות מחיר בתהליך פשוט וקל וחסכי הרבה זמן וכסף