חזה טובולרי
חזה טובולרי מופיע אצל בנות כבר בגיל ההתבגרות והוא גורם לחזה להיראות כמו צינור ומכאן ההגדרה - חזה טובולרי ובלעז Tube – או חזה צינורי. קיימות דרגות שונות של חזה טובולרי שכמה מהן אינן מורגשות ואחרות לעומתן עלולות להיות טראומטיות לנערות מתבגרות.
מקור הבעיה נעוץ בשינויים גנטיים. הרקמה שמכסה את בלוטת החזה הופכת לקשוחה באופן חריג, ולכן אין לה את הגמישות הרצויה כדי להתפרס ולצמוח בהרמוניה עם שאר חלקי החזה ואשר תשתלב יחד עם התקדמות הצמיחה של הבלוטה הפנימית. היא ממשיכה לגדול במשך ההתבגרות, אך מצד שני, אין מספיק עור כדי לכסותה בהתאם. בצורה זו, השד גדל רק מקדימה ומתפתח עד לאזור העטרה, שהוא החלק החלש יותר בחזה. כאשר ישנה גם התפתחות לקויה בחלק התחתון של החזה, מתקבל חזה טובולרי.
מהם הסימנים לחזה טובולרי?
צורה קונית או צינורית – צורה זו נראית בבירור כשהחזה צומח יותר ונראה כמו שרוול של קונדיטור שממנו יוצאת הקצפת, אם הוא גודל מעט בחזה הוא יקבל צורת כפתור או גבשושית, ואם הוא ממשיך לגדול הוא מקבל את הצורה הייחודית שאותה מאפשרת הטבעת במקום, ואשר משנה את החזה ליותר מעוות ומסובך. כאשר היא גודלת יותר, המבנה הפנימי הוא רצועות של רקמות לולייניות או טבעות ממורכזות, מה שעושה את האנטומיה הייחודית החיצונית לקבועה.
עטרות גדולות – עטרות חריגות, עלולות להיות גדולות במיוחד, עד לקוטר של 10 ס”מ כולל גם אצל נשים מאוד צעירות שאין להן ילדים. ההסבר לכך הוא אותו הסבר כמו הקודם שכן ישנה רק אפשרות לגדילה פנימית של טבעת הבסיס והטבעת ממוקמת מתחת לעטרה וכל התפשטות העור שהבלוטה זקוקה לו בכדי לגדול נוצרת על העטרה שנכפה עליה לגדול בצורה לא טבעית.
בקע (קילה) בעטרה – סימן זה קשור לסימן הקודם המבוסס על כך שרקמות החזה באופן מעשי יוצאות דרך העטרה. עור העטרה עדין ומאוד מורחב, והוא מהווה נקודת חולשה בגלל שהרקמה יוצרת בקע ולפעמים “שביל כפול”. אלו מקרים שקשה יותר לפתור. ישנם מקרים בהם רואים בקע כפול בגלל שיש טבעת כפולה, אחת יותר עמוקה והשנייה יותר קרובה לעור.
הרמת השביל התחתון – ההגבלה של ההתפתחות היא סביבתית, ומשפיעה על כל חלקי החזה. היא מודגשת יותר בשביל או בקפל התחתון בחזה, היכן שהוא מתחבר לבית החזה. השביל מתחת לחזה הוא הפרמטר החשוב ביותר ביחד עם מיקום הפטמה. שדיים טובולריים מאופיינים בשביל תחתון מורם בצורה שאינה טבעית והחלק התחתון של החזה ריק, ואף יותר מזה, לא קיים ולא רואים שהריק (חלל) מלא בעור של הבטן. הבטן לוקחת שטח לחזה וגורמת להשפעה אופטית של בית חזה קצר ובטן מאוד ארוכה. האישה מרגישה מאוד לא בנוח עם תופעה שכזו, ושום חזייה או בגד ים אינם יכולים להתאים לסיטואציה.
הפרדה בין שני חלקי החזה – אותה הגבלה שבגינה מבצעים הרמת שביל תחתון הגורמת לריקנות במחשוף, ומפרידה בין שני חלקי החזה באופן קיצוני.
קוטב עליון ריק – הגורמים הם אותם גורמים של התופעות הקודמות והאישה אינה מרגישה שביעות רצון עם הקוטב העליון בחזה.
צניחת חזה מדומה (Pseudoptosis) – פטוזיס הוא מושג הבא מיוונית ופירושו נפילה, פסיאודו פירושו מדומה או מזויף, כך שחזה נפול מדומה נראה כמו חזה נפול אולם מדובר בתעתוע שכן אין באמת נפילה אולם כן מתקיים סממן לחזה צינורי.
Hypoplasia – מיוונית היפו – תחתון, פלזיס – צורה. כלומר חוסר התפתחות או התפתחות בלתי מושלמת של הרקמות. חזה טובולרי נוטה להיות קטן ולא מפותח או היפו-פלסי. עקב כך הרבה נשים לא מגלות שום דבר חריג בצורת החזה שלהן, ומיחסים לו אנטומיה אישית של חזה קטן שלא גדל מספיק. במצבים מסוימים עדיף שחזה טובולרי לא יתפתח, היות וככל שהוא גודל יותר הוא מתעוות יותר. ברוב המקרים הפתרון של מצב נתון זה הוא על ידי הגדלת חזה.
התנגדות – לעיתים נדירות התנגדות מופיעה עם חזה טובולרי, הקשרים החזקים לחזה, העור שבאופן רגיל הוא קשה ולמבנה המחוזק של הבלוטות, כל אלו גורמים באופן נדיר שהחזה הטובולרי יצנח.
דרגות שונות של התפתחות חזה טובולרי
דרגה | היכן התופעה מופיעה ולמה היא גורמת? | |
---|---|---|
דרגה 1 | נמצאת ב- 50% מהמקרים וכאשר העטרה היא עם סטייה כלפי מטה לבפנים היא יוצרת נפילת חזה כללית | |
דרגה 2 | נמצאת ב- 25% מהמקרים ומאופיינת בעטרה גדולה באופן חריג שמופנית כלפי מטה עם חזה מאוד צינורי | |
דרגה 3 | מופיעה בפחות מ- 25% מהמקרים היכן שבסיס החזה נסוג הדומה לחרוט או מראה של עטיני עז |
חזה טובולרי הוא מחלה? וגם, מדוע זה מופיע?
חזה טובולרי הוא אינו מחלה, הוא עיוות צורה מולד שאינו בהכרח תורשתי. זוהי אנומליה (חריגה) מלידה בדומה למשל לשפה שסועה או חיך שקוע, סינדקטיל (אצבעות מחוברות) וכדומה. למרות שמדובר בליקוי מולד, תלוי בייחודיות שלו ומשפיע על איבר אחד שלא מתפתח עד גיל ההתבגרות, אין לדעת עם תסבלי ממנו עד שלא תתבגרי.
באופן תפקודי, לחזה הטובולרי יש יכולת מצוינת להניק (תינוק) ואין לו השלכות למחלות חזה או גידולים. הסיבה לחזה הטובולרי נמצאת בבסיס, בדיוק בשורש הצמיחה היכן שמתאחד שריר החזה. שם קיימת טבעת סיבית, מין גיד שמונע את ההתפשטות בכל בית החזה וממלא את מה שצריך להיות החלל הטבעי שלו. הטבעת הזאת מונעת גידול מעגלי באזור החזה בכל צד במרכז חלל החזה. בתחילת ההתפתחות, החזה ״מוצא את עצמו חנוק״ בגלל טבעת זו והוא יכול לגדול רק בתוך עצמו וכך מתקבלת צורתו הייחודית. מחוץ לאותה טבעת אין למעשה חזה והמראה הוא כמו של חזה גברי.
כיצד מטפלים בחזה טובולרי?
בגלל שאין מדובר במחלה או בסיכון בריאותי כשלהו, ההחלטה על ניתוח כירורגי לתיקון טובולרי נמצאת אך ורק בידיים של אותה אישה. בעבר, כאשר הופיעו השתלים הראשונים לחזה, הניתוח להחדרת השתלים היה לגמרי אחר. היו טכניקות שונות, מסובכות עם תוצאות לא ברורות ובאופן כללי לא מאוד מחמיאות. אולם הללו השתנו ב- 180 מעלות כאשר התיקון מתבצע ברוב המקרים ע״י ניתוח הגדלת חזה.
שתלי הסיליקון נתנו פתרון לכמה מצבים של חזה טובולרי, כמו חוסר של קוטביות תחתון. הגדלת חזה במידה ותעשה בחזה טובולרי לא מטופל, תביא לתוצאה שלילית ותגרום לשביל כפול, יראו במלוא מובן המילה שני שדיים בכל צד. החזה הטובולרי הוא מאוד מרדני ואינו מתאים עצמו לשתלים במידה והוא לא עובר טיפול מתאים וספציפי. חזה נורמאלי מתאים את עצמו לשתל בפרק זמן של 4 עד 8 שבועות, דבר זה לעולם לא יקרה אם מבנה הבלוטות הוא טובולרי. כדי למנוע זאת משתמשים בטכניקות שממדרות את הבלוטה בצורה כזו שתקל על ההתאמה.
תיקון חזה טובולרי (הנמכת הקו שמתחת לחזה)
התפיסה היא שהקו המנחה של השתל חייב להיות קרוב ככל שניתן לגובה הפטמה, כדי לעשות זאת בחזה רגיל, יש להנמיך עד ל- 2 ס”מ את הקו התחתון בחזה היות שכאשר החזה גודל הוא גודל בכל המובנים וגם כלפי מטה, אם לא עושים כך, השתלים יבלטו מעלה. התפיסה הכללית הזאת הופכת למשמעותית יותר בקונטקסט של חזה טובולרי, בקיום של הרמת אנומליה תחת החזה והיעדר קוטב בחזה התחתון. ההנמכה הדרושה מתחילה מ- 3 עד 6 ס”מ שהם הרבה בשביל ניתוח חזה. במילים אחרות, אם מתייחסים לקו הטובולרי תחת החזה, השתלים ישארו מאוד גבוה ובמיוחד בעצם הבריח, הפטמות יהיו כלפי מטה והקוטב התחתון יהיה ריקני באופן יחסי.
הבעיה תהיה עם העור שהפך להיות מיותר בבטן, בהשתפלות הקפל בחזה ממקמים את השתל מתחת לעור העבה של הבטן, עור שנמתח פחות, ולא העור בחזה שהוא באופן נורמאלי עדין. בגלל תופעה זו (מרקמים לא זהים), אפשר ליצור הרמה איטית קשיחה לאחר ההשתלה, למרות שההשתלה נעשתה באופן נכון עצם העובדה שעור הבטן אינו נמתח מספיק נוצר מרקם כפול של עור תחתון. בגלל המרקם הכפול, תומכים את השתל בקוטב התחתון, השתל עלול “לנדוד” לכוון בית השחי ולכן משתמשים בשתלים עם ״אחיזה חזקה״ (שתלי סיליקון מצופים פוליאוריטן).
טכניקות לתיקון חזה טובולרי
ניתוח חזה טובולרי מצריך תיקון באזור העטרה (כדי להגיע לגודל המתאים ביותר עבור המנותחת) ופיזור וחלוקה ברקמות החזה עד לקוטב התחתון בחזה “הסובל” מהתפתחות איטית. ישנן מספר אפשרויות לטיפול בבלוטה בהם חתכים רדיאליים או בצורת מטריה, אך יתכן גם פיזור של הבלוטה מאזור הקוטב העליון עד לאזור הקוטב התחתון שתפתור טוב יותר את התופעה של הבסיס הצר. בטכניקה זו (טכניקת פוקט) פותרים את בעיית החזה הטובולרי ללא חובת השתלת פרוטזות (שתלי סיליקון).
במידה והטיפול הוא מקיף, שיקום הבלוטה והעטרה מתבצע בעזרת שתלי סיליקון, יש לאמוד את דרך החדרת השתלים אשר עשויים להשתנות ולהיות בין השביל התחתון או העטרה, ובהתאם לפגם בחזה.
במקרים קלים יותר אפשר להזיז את הבלוטה מהשביל אך במקרים כוללניים, חייבים להחדיר את השתל מהעטרה לצורך הזזת דש רקמת החזה לגמרי. במקרים רבים משתמשים בשתלים אנטומיים, אולם זה לא תמיד הכרחי והכל נקבע בהתאם למנותחת (בכפוף לציפיות שלה מהניתוח ובהתאם לאנומליית החזה). המיקוד יהיה למשל בשאלה האם המטופלת היא ספורטאית או יש לה עבודת שרירים במיוחד עם הזרועות והמצב של השתלים ביחס לשרירים שעלול להקשות על אופי הפעילות לאחר מכן.
סיכונים בניתוח חזה טובולרי
ניתוח חזה טובולרי נחשב לבטוח ולמרות זאת, כמו בכל הליך רפואי, גם בתיקון חזה צינורי יש סיכונים וסיבוכים נלווים. מאחר ומבודדים את מוליכי החלב, ישנו חשש לפגיעה באספקת חלב עתידית וביכולת להניק. ישנו גם חשש לאובדן תחושה באזור הפטמה והעטרה (בדרך כלל תופעת לוואי זמנית שחולפת תוך מספר חודשים) שעלולה להשפיע גם על החלק התחתון של החזה. לעיתים, היקפי החזה הם לא כפי שהמנתח תכנן ולכן תדרשי לניתוח מתקן. תופעת לוואי נוספת לאחר ניתוח חזה טובולרי היא הצלקות, ככל שיחלוף הזמן הצלקות יטשטשו ויראו פחות בולטות לעין. פרט לסיכונים ולסיבוכים הללו שייחודיים לתיקון הפגמים בחזה, אתן עללות לחוות גם זיהומים, דלקות, נפיחות ואדמומיות. באופן כללי, במידה והציפיות מהניתוח הן ריאליות, המנותחת תהיה מאוד שבעת רצון מההליך.
מידע נוסף
המאמר ״חזה טובולרי״ תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל עדכון אחרון: 27/12/2022