הזרקת סיליקון
סיליקון כחומר מילוי מוכר לרפואה כבר מספר עשורים, מזה יותר מעשר שנים הזרקת סיליקון לטיפול בקמטים אסתטיים באזור הפנים ולמילוי שפתיים נחשבת לפופולארית ביותר מבין חומרי המילוי שכן האפקט לאחר הזרקת סיליקון היא לתקופה ממושכת.
תחום הדרמטולוגיה והזרקת חומרים למילוי קמטים הוא אחד מהשווקים הצומחים ביותר מבין הפרוצדורות האסתטיות המבוצעות לרבות ניתוחים פלסטיים, רק בארה”ב ע”פ הנתונים הידועים משנת 2021 בוצעו למעלה מ- 5 מיליון הזרקות של פילרים (חומרי מילוי) לטיפול בקמטים ולעיצוב השפתיים. חברות רבות זיהו את הפוטנציאל והחלו לייצר ולהחדיר חומרים זמניים וטבעיים בתקווה שהללו יהוו אלטרנטיבה לחומרים קבועים סינטטיים כמו סיליקון נוזלי.
הזרקת סיליקון בטכניקה “טיפות” - MICRO DROPLET
שיטת הטיפות המיקרוסקופיות באמצעותה מבצעים הזרקת סיליקון נוזלי לטיפול בקמטים ושפתיים היא השיטה הטובה ביותר לביצוע ההליך. בשיטת טיפול זו, מזריק הרופא המטפל לרקמות רכות, טיפות מיקרוסקופיות של 0.01 ml שתפקידן הוא לגרום לדלקת באזור המוזרק וליצירת קופסית שתייצר נפח באזור המוזרק ותעורר גם יצירת קולגן ואלסטין.
טיפול Micro drop צריך להתבצע במרווחי זמן של חודש ויותר בכדי ליצור את הנפח הרצוי, מספר הפגישות (בהן יוזרק סיליקון נוזלי) אותם תצטרכו לעבור משתנה בין מטופל למטופל, לרוב, כמות הטיפולים לה תזדקקו תהיה סביב חמישה. בעבר נהגו לבצע הזרקת סיליקון בכמויות גדולות כאשר הסיליקון שהוזרק לא היה “נקי” או טהור כפי שמבצעים היום ולכן סיבוכים ותופעות הלוואי שהופיעו במטופלים בשכיחות גבוה יחסית קיימים היום אולם הם שוליים, למרות זאת מומלץ לשקול היטב את השימוש בחומר מסוג סיליקון ובנוסף חשוב לבחור היטב ובתבונה רופא המבצע הזרקות סיליקון.
בחירה ברופא מומחה
הטכניקה כפי שתוארה לעיל מצריכה ניסיון רב, רוב הרופאים בישראל אינם מתורגלים בהזרקת סיליקון וסיליקון רפואי למטרות אסתטיות ולכן קשה מאוד למצוא רופא איכותי שיזריק לכם את החומר, אסור להתפשר בבחירה, יש לחפש רופא מתאים שכן לבחירה יש משמעויות קריטיות כאשר מצב העיניינים מסתבך, וכאשר זה קורה אנחנו יכולים להעיד כי הסיטואציה היא רחוקה מלהיות פשוטה.
הדעות לגבי הזרקת סיליקון חלוקות. יתרונו הגדול של הסיליקון הוא כמובן פרק הזמן שהחומר נשאר בגוף, דהיינו לצמיתות! אולם רוב הדרמטולוגים והעוסקים בענף הדרמו אסתטיקה יעדיפו לבצע את הטיפולים בחומרי מילוי זמניים בהם חומצה היאלורונית, רדיאס וחומרי מילוי המבוססים על קולגן (פחות מומלץ היום).
בעד הזרקת סיליקון לטיפול בקמטים ושפתיים
סיליקון הוא פולימר שיכול להגיע בשלושה מצבים בהם: ג׳ל, מוצק ונוזל, ייצור הסיליקון לצרכים אסתטיים והשימוש בסיליקון לטיפולי מילוי קמטים ועיצוב שפתיים נמצא במחלוקת מזה זמן רב, מצד אחד ישנה קבוצה של רופאים בישראל המצדדת בהזרקת סיליקון מהטעמים הבאים:
- נראות התוצאות לאחר ההזרקה - התוצאות לאחר הזרקת סיליקון בשפתיים ולאחר מילוי קמטים בולטות לעין, בניגוד להזרקה של חומרי מילוי אחרים.
- תוצאות הטיפול הן לאורך זמן רב (למעשה לצמיתות).
- מחירו של הסיליקון זול משמעותית ממחירם של חומרי מילוי אחרים.
- תופעות לוואי מינוריות כאשר הזרקת סיליקון מבוצעת באופן נכון דהיינו “הזרקת טיפות של סיליקון נקי”. ע”פ הניסיון, אחוז הסיבוכים כאשר מבוצע טיפול סיליקון לקמטים באזור הפה קטן ביותר ועומד על פחות מפרומיל, כאשר הזרקת סיליקון מבוצעת בשפתיים אחוז הסיבוכים גדל אולם עדיין מדובר על פחות מאחוז אחד.
- מינהל התרופות והמזון האמריקאי וגם משרד הבריאות בישראל מאשר הזרקת סיליקון לצרכים רפואיים - הווה אומר שניתן לפי החוק בארה”ב להזריק סיליקון למטרות אסתטיות גם כאשר לא ניתנה רשות מפורשת וזאת לפי שיקול הרופא המטפל בדומה למשל להזרקת רעלן הבוטולינום שאושר ע״י המינהל לצרכים אסתטיים באזור בין הגבות בלבד, למרות זאת, כל הרופאים מזריקים בוטוקס במצח ובאזורים נוספים לצרכים אסתטיים גם ללא אישור מפורש וזאת בגלל החוק שחוקק בשנת 97 המתיר לרופאים חופש פעולה גדול.
נגד הזרקת סליקון וסילקון רפואי טהור לצרכים אסתטיים
מהצד השני ישנה קבוצה גדולה של רופאים מישראל המתנגדת להזרקת סיליקון לצרכים אסתטיים מהסיבות הבאות:
- תופעות לוואי קשות שעלולות להתפתח שנים לאחר הזרקת סיליקון בהן גרנולומות וגושים הגורמים לעיוות האזור אליו הוזרק סיליקון.
- נדידת סיליקון לאזורים בלתי רצויים.
- צורך במספר רב של פגישות כאשר ניתן לסיים את הטיפולים בחומרים בטוחים כמו רסטילן, ג׳ובידרם, טאוסיאל, לומינרה, ועוד במפגש אחד.
- במקרים בהם מופיעים הסיבוכים, קשה מאוד לתקנם, אין טכנולוגיה יעילה למעט ניתוח הקטנת שפתיים שאף היא איננה אפקטיבית ברוב המקרים.
- ברוב מדינות העולם חל איסור להזריק סיליקון וגם האישורים שניתנו ע״י ה - FDA נועדו בכלל לשימושים אחרים ולא למטרות אסתטיות (למרות שניתן להזריק את החומר לפי שיקול דעת כאמור).
מידע נוסף
המאמר ״הזרקת סיליקון״ תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל תאריך עדכון אחרון: 27/12/2022