הזעת יתר בידיים
גוף האדם מייצר זיעה באופן טבעי שמווסתת את טמפרטורת הגוף. כדי שתתבצע ״עבודה טובה״ הגוף מצויד בחמש מיליון בלוטות זיעה, 2 מיליון בלוטות ממוקמות בידיים. כשחם (כתוצאה מפעילות גופנית לדוגמא), מתקבלת פקודה מבלוטה במוח שנקראת הִיפּוֹתָלָמוּס, המשדרת אותות לבלוטות הזיעה באמצעות סיבי עצבים הממוקמים על מערכת סימפטיה אוטונומית היורדת מהחלק הפנימי של בית החזה להפריש זיעה לצינון הגוף.
הזעת יתר ראשונית היא ייצור מוגזם ומקומי של זיעה ללא תלות בטמפרטורה הסביבתית וכשלא קיימת שום מחלה שגורמת לזיעה (היפר בלוטת תריס, השמנת יתר טיפולים נגד הסרטן וכדומה). גירוי של מערכת הסימפטיה, גורם לאגלי זיעה בעיקר בכפות הידיים למרות שהוא פוגע גם בכפות הרגליים וגם בבית השחי.
טיפול בהזעת יתר בידיים
הזעת יתר בידיים היא בעיה מאוד נפוצה (0.75% מהאוכלוסייה) הגורמת עגמת נפש רבה לכל מי שסובל ממנה, ומתבטאת בקשרים החברתיים ירודים (הפחד בלחיצת יד, למשל), פחד מעיסוק במקצועות כמו מזכירה, אמנים, אדריכלים רופאים וכדומה. בנוסף, ישנו סחף שלילי מתגבר בביטחון העצמי ובלחץ החברתי.
ישנן מספר שיטות טיפול למניעת הזעת יתר בכפות הידיים. תרופות הגורמות לתופעות לוואי סביבתיות, אלקטרוליזה עם שיפור זמני למקרים קלים, ניתוח לביתוק מונחה לייזר או שאיבת בלוטות זיעה בבית השחי, פסיכותרפיה והיפנוזה. הזרקת בוטוקס בידיים ובבית השחי גורמת לשיפור זמני של הסימפטיה, היא כואבת ויש להזריק אותה קבוע במחזוריות של כל כמה חודשים כדי שהמחלה תרוסן. אף אחת מהשיטות שצויינו לעיל לא מכחידה לחלוטין זיעה בידיים.
טיפולים סטנדרטיים למניעת זיעה בידיים
תמיסות למניעת הזעה בידיים – ישנן מספר תמיסות ומשחות יעילות בשוק המכילות כלוריד אלומיניום עם כֹּהַל אֶתִילִי שמטפל בהזעת יתר בידיים, מומלץ להתייעץ עם רופא עור (דרמטולוג) לפני קניית התמיסות. רצוי לברר כיצד למרוח את המשחות ואיזה מינון מומלץ. באופן עקרוני הטיפול נעשה בערב לפני השינה, מורחים את כפות הידיים ועוטפים אותן עם ניילון נצמד להחדרת התמיסה באופן מושלם, ישנים עם התמיסה בלילה ובבוקר שוטפים.
תרופות נגד זיעה בידיים – תרופות הניתנות עם מרשם מרופא בלבד, יעילותן באזור הידיים בינונית אולם מומלץ לנסותן לפני מעבר לשיטות אחרות, בגזרת התרופות נגד הזעת יתר בידיים ניתן למצוא את התרפוה הפופולארית אנהידרול פורטה.
יונטופורוזיס ודריוניק למניעת הזעה בכפות הידיים - טכניקה המבוססת על זרימת מים במיכל אליו מכניסים את כפות הידיים לפרקי זמן של 30 דקות כמה פעמים בשבוע. השימוש ביונטופורוזיס מוגבל באופן יחסי והוא מצריך התעסקות רבה ולכן השיטה נחשבת פחות שימושית. מכשיר דריוניק לידיים ניתן להשיג בכ- 2,500 ש”ח. החסרון במכשיר הוא סוללות שצריך לרכוש כל הזמן וסבלנות רבה וזמן שצריך להשקיע עד שהידיים מתייבשות לחלוטין. בשנים האחרונות נכנסו מכשירים נוספים שמבוססים על שיטת יונטופורוזיס שהבולט שבהם עובד על חשמל ואינו מצריך סוללות, למכשיר קוראים אידרומד - 5 PS ובאנגלית Idromed. מכשיר גרמני, קל מאוד לתפעול, מתאים לילדים ומגיע עם לוח בקרה שכולל מסך LCD נוח וידידותי למשתמש - בישראל כמעט ולא משתמשים בשיטה.
זריקות לייבוש הזעת יתר בידיים – הטיפול הפופולארי והמבוקש ביותר למניעת זיעה בכפות הידיים שיעיל לתקופה של 4 חודשים ועד שנה. בהליך זה מזריקים בוטולינום טוקסין ע״י מחט דקיקה למספר נקודות בכפות הידיים, ההליך מצריך ברוב המקרים הרדמה של הידיים שכן כפות הידיים נחשבות לאזור רגיש במיוחד. כשלושה ימים מתום ההזרקות, הידיים מפסיקות להזיע. יש לחזור כשבוע עד עשרה ימים לביקורת במהלכה מזריקים בדרך כלל עוד קצת חומר. עלות הטיפול בכפות הידיים היא גבוהה יחסית ונאמדת בכ- 3,500 ש”ח ויותר.
ניתוק שרשרת מערכת הסימפטיה נגד זיעה בידיים - מחקרים רבים שנערכו ומאמרים רבים שפורסמו הוכיחו כי הפרדה או ניתוק שרשרת מערכת הסימפטיה גורמת לייבוש הזיעה בכפות הידיים אצל 100% מהחולים. למרות הקביעה ההחלטית שידועה במשך שנים רבות אופי הניתוח הקשה מאוד על יישום השיטה (ניתוח בשני צידי בית החזה). הניתוחים החדישים המלווים במצלמות וידאו (טורקוסקופיה) שמנחים את המנתח היכן לנתק בהליך מהיר יחסית עצב קטן שמקומו בתוך בית החזה האחורי גרמו לפישוט ההליך באופן משמעותי.
ניתוח הזעת יתר בידיים
ניתוח הזעת יתר בידיים בעזרת וידאו בית החזה (ניתוח טורקוסקופיה) עוברים בחדר ניתוח ותחת הרדמה כללית. בתחילת הניתוח מבצעים חתך באורך של חצי ס”מ מעט מתחת לבית השחי הימני דרכו מחדירים מצלמת וידאו זעירה מסיב אופטי שמאפשרת למנתח תצפית ברורה על כל בית החזה הפנימי.
מאתרים את שרשרת הסימפטיה ובעזרת מכשיר מתקדם שנקרא אזמל מפוחית (Bisturí Armónico) המוחדר דרך חתך קטן בצורת נקודה בבית השחי, מבודדים ומנתקים את שרשרת הסימפטיה ברמה של הצלע השלישית (T3) בהיפר - בלוטת התריס של כפות הידיים ובית השחי, או של הצלע השנייה והשלישית אצל פציינטים הסובלים מהזעת יתר בפנים או במצבים של סומק (גנגליון סימפטיה T2או T3 האחראים על גירוי הייצור של הזיעה באזורי גוף אלו).
את אותו התהליך בדיוק מבצעים גם על בית השחי השני. אין צורך בניקוז ולכן המטופל חוזר הביתה עוד באותו היום ורק במקרים מיוחדים ההליך דורש אשפוז לילה. משך הניתוח הכולל הוא כשעה לאחריו הוא גורם לשיפור מיידי ומוחלט, החולה מרגיש כי ידיו יבשות מיד לאחר שהוא מתעורר מההרדמה, מיותר לציין כי התוצאה נשמרת לתמיד.
לאחר הניתוח למניעת הזעת יתר בידיים
הכאב שלאחר הניתוח נחשב למתון וסביל, ניתנים גם משככי כאבים לבליעה. ההגבלות של חזרה לעבודה או לפעילות גופנית מסתיימות לאחר תקופת זמן של פחות משבוע. הצלקות כמעט ואינן ניתנות לזיהוי והן מצריכות אם בכלל טיפול מינימאלי. סיבוכים כמו דלקות, דימומים או פנאומוטורקס (אוויר מחוץ לריאות) נדירים. סינדרום הומר מופיע לעיתים נדירות ביותר (פחות מאחוז), אזור הניתוח רחוק מגנגליון הכוכב אשר הנזק שלו גרם לסימפטולוגיה הזאת.
תופעות לוואי מהניתוח
תופעת הלוואי העיקרית היא זיעה חדשה שמופיעה בחלקים אחרים של הגוף - מכונה בשם ״הזעה מפצה״. הזעה מפצה מופיעה במיוחד באזור הגב, הבטן, הירכיים והמפרקים. תופעה זו מופיעה אצל 85% מהחולים, ואצל רובם הגדול בצורה קלה עד מתונה כתלות בשינויי הטמפרטורה הסביבתית.
תופעת לוואי נוספת שעלולה להופיע במהלך ששת הימים הראשונים שלאחר הניתוח באה לידי ביטוי בהתפרצות של זיעה בידיים שאורכת מספר שעות. לאחר שיחלוף השבוע הזיעה תיעלם ולא תחזור יותר. אצל אחוז אחד מהמנותחים עלולה להופיע זיעת טעם (זיעה עם ריח של מוצר מזון מסוים אותו אכלו מלפני כן).
מידע נוסף
המאמר ״הזעת יתר בכפות הידיים״ תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל תאריך עדכון אחרון: 27/12/2022