שתלים לניתוחי חזה
לפניכן מאמר הבנוי בצורת שאלות ותשובות בנושא שתלים סילקונים המיועדים לניתוח הגדלת חזה. כאן תוכלי לגלות את ההבדלים בין מרקם השתלים, ההבדלים בין שתלים אנטומיים (דמעה) לבין שתלים עגולים, כמה זמן מחזיקים השתלים החדשים לאחר ניתוחי חזה שונים? האם שתלים אליהם מחדירים מי מלח עלולים לפתח פטריות? עד כמה השתלים בחזה הם בטוחים? מה זה מילוי יתר? איזה שתל הוא הנפוץ ביותר ע״י הנשים בישראל ובעולם, על השתלים האידיאליים אותם משתילים בחזה וגם הסבר על שתלים מתרחבים.
ש. האם שתלים של תמיסת מלח מתקשים?
ת. כן. התכווצות כמוסתית (תופעה המכונה קופסית) נגרמת כאשר נוצרת מסביב לשתל רקמת צלקת, זה יכול לקרות גם בשתלים מתמיסת מי מלח וגם בניתוח הגדלת חזה המבוצע עם שתלים מסיליקון, בכל אופן התופעה עלולה להתרחש בפחות מ -4% מכלל המנותחות.
ש. מהו ההבדל בין מרקם רגיל של שתלים למרקם חלק?
ת. פני השטח החיצוניים של השתלים יכולים להיות גם חלקים וגם עם טקסטורה. פני השטח של שתלים עם טקסטורה דומה לנייר זכוכית, לעומתם, השתלים החלקים דומים יותר לפני שטח של בלון. הדעות בין בחירה בסוג שתלים כאלה או כאלה חלוקות, יש מנתחים פלסטיים המצדדים בשתלים חלקים ויש כאלו שיותר אוהבים שתלים עם טקסטורה. השתלים החלקים נעים בקלות רבה בכיסים אותם יוצר המנתח בניתוח, כאשר בדרך כלל הקליפה החיצונית שלהם דקה יותר מאשר השתלים בעלי הטקסטורה. קליפה דקה יותר, גורמת לשתלים החלקים להראות טבעיים יותר. שתלים חלקים פחות נוטים גם לקבל צורה גלית. שתלים עם טקסטורה נועדו למנוע התכווצות כמוסתית (קפסולרית/קופסית) אך אין הוכחה חותכת לכך שהם אכן מונעים את התופעה. קיים גם שתל אנטומי או שתל בצורת טיפה שעשוי רק בצורה טקסטוראלית בגלל שפני השטח של השתל עוזרים לשמור את השטח במקום. השתלים הטקסטורלים יראו פחות טבעיים מאשר החלקים בשדיים הנמצאים בחלק העליון יותר של החזה. חלק מההבדלים מושפע גם מהחומר מהם עשויים השתלים (שתלים מתמיסת מלח או שתלי סיליקון).
ש. מה ההבדל בין שתל עגול לשתל אנטומי (מותווה)?
ת. שתלי החזה מגיעים בצורות שונות אך שני הסוגים העיקריים הם השתל העגול והשתל האנטומי (מכונה גם מעוצב, מותווה, דמעה או טיפה). שתלים אנטומיים נועדו להקנות מראה טבעי יותר לאחר הגדלה. הם יותר שטוחים למעלה מאשר בתחתית כך שאם הם יזוזו ממקומם תזדקקי לניתוח חוזר. חלק מהשתלים האנטומים מיוצרים בצורה טקסטוראלית וזאת כדי למנוע סיבוב או תזוזה. לעומתם, שתלים עגולים הם בצורת כדור שטוח מאחור ועגול מלפנים שאינם משנים את צורתם בזמן תזוזה. הבחירה בין שתל אנטומי לבין שתל עגול זה עניין של טעם והעדפה. אם רוצים מראה עגול וקצוות חדים בוחרים בשתלים העגולים. אם רוצים מראה טבעי יותר עדיפים השתלים האנטומים. בכל אופן מומלץ להקשיב לעצת המנתח הפלסטי, לא תמיד שתל אנטומי מתאים לכל מנותחת. מחירו של שתל אנטומי גבוה משמעותית ממחירו של השתל העגול (לעיתים אפילו כפול) וגם זה צריך להיות חלק מהשיקול בבחירת השתל המתאים לניתוח הגדלת חזה.
ש. כמה זמן שתלי חזה “מחזיקים מעמד” לאחר ניתוחים בחזה?
ת. ההערכות הכלליות הן ששתלי החזה יכולים להחזיק כחמש עשרה שנים ויותר לאחר הרמת חזה או הגדלה. ישנם יצרני שתלים שנותנים אחריות לשתלים לכל החיים. כל שתל חזה מסומן וממוספר על ידי מספר סידורי לזיהוי. המדבקה עם המספר הסידורי מועברת למנותחת כחלק מהניירת אותה היא מקבלת לאחר הניתוח והוא יכול לשמש כתעודת אחריות למקרה בו השתל נקרע, ניזוק או חלילה דלף. החברה היצרנית מכסה את מחיר השתל הפגוע ואת מחיר הניתוח הכרוך בהחלפת השתל (לא תמיד, אבל אם המקור לבעיות בשתלים הרי שיש סיכוי גבוה לכך) אולם מומלץ לבדוק זאת לפני סגירת תוכנית הניתוח מול המנתח, לכל פלסטיקאי ולכל חברת שתלים מדיניות שונה ולכן חשוב לדעת זאת מבעוד מועד.
ש. האם בשתלי חזה מתמיסת מי מלח יכולות להתפתח פטריות?
ת. במקרים נדירים ביותר. תמיסת המלח בשתלים היא סטרילית ומנתחי החזה משתמשים בטכניקה סגורה למילוי השתל. הדבר מאפשר לנטרל כל זיהום אפשרי וגם פטריות. בעבר, כאשר השתלים מולאו בטכניקה פתוחה, היו מקרים של זיהום מפטריות. בטכניקה הפתוחה המילוי בא במגע עם אוויר. הטכניקה הסגורה מאפשרת את הזרקת תמיסת המלח ישירות אל תוך שק השתל ללא חשיפה לאוויר. במידה ושתל החזה מתמיסת מלח מושתל בגוף באופן סטרילי לא יופיע זיהום!
ש. מהן האופציות בשתלי חזה?
ת. שני סוגים של שתלים נחשבים תקניים: שתל הממולא בסיליקון ושתל הממולא בתמיסת מי מלח. שני הסוגים מעוצבים בצורות של מעטפת סיליקון שממולאת בסיליקון ג׳ל או בתמיסת מלח. סוגים אחרים של שתלים עדיין בשלב של ניסויים וכוללים שתלים מג׳ל מגובש הידועים גם בשמם “Gummy bear” בגלל חוזקם, שתלים אלו נמצאים בשימוש במספר רב של מדינות למעט ארה”ב, שכן הם עדיין לא קיבלו את האישור ממנהל התרופות והמזון האמריקאי (F.D.A). השתלים הללו עשויים מג׳ל סיליקון עם עמידות חזקה ביותר שגם אם הוא נחתך לשני חלקים הוא אינו נוזל!
ש. האם שתל מסיליקון בטוח?
ת. בהחלט כן. למרות שבעבר המנהל למזון ותרופות האמריקאי מנע את הפצת השתלים מסיליקון בארה”ב עקב תביעה ייצוגית שטענותיה היו כי השתלים המוחדרים בניתוח להגדלת חזה מהווים סיכון למערכת החיסונית של הגוף וגורמים למחלות בחיבור הרקמות, המינהל נתן אישור מחודש להפצתם וזאת לאחר חקירה מקיפה שנערכה לאחר מכן שלא מצאה כל קשר בין שתלים מסיליקון למחלות בהן סרטן. כתוצאה מכך השימוש בשתלי הסיליקון הותר מחדש למרות שעדיין אמורה להתקיים בחינה מחודשת של האישור לשימוש לאחר ניסויים מקיפים שיצרניות השתלים חויבו לבצע, תוצאות המחקר אמורות להתפרסם בחודשים הקרובים. בינתיים פורסמו (שלהי שנת 2019) מקרים בהם יש קשר בין סרטן מסוג ספציפי כלשהו לבין השתלת שתלי סיליקון ולכן חשוב להתעדכן עם המנתח שלך לגבי הסיכון והקשר שלו אליך. ע״פ מה שידוע לנו השימוש בשתלי סיליקון הוא בטוח לחלוטין ואם מקיימים את ההמלצות לגבי בדיקות ממוגרפיה בהתאם להמצלצות אתן אמורות להיות מכוסות לחלוטין.
ש. כמה סנטימטרים מעוקבים (סמ”ק או סיסי) הם מידה של גביע?
ת. גודל שתל החזה נמדד בס”מ מעוקב (סמ”ק), לפי מחקר שנעשה 189 ס”מ מעוקב של תמיסת מלח מגיע למידה של גביע בחזייה. עליה מגביע A לגביע C דורשת סך של 391 ס”מ מעוקב או 196 ס”מ מעוקב עבור גביע. שינוי מגביע B לגביע D מצריך 448 ס”מ מעוקב או 145 ס”מ מעוקב לגביע. יש לזכור כי מידת החזייה איננה זהה בכל מקום ואצל כל יצרן חזיות.
ש. מהו מילוי יתר?
ת. מילוי יתר הוא מילוי של תמיסת מי מלח אל תוך השתל יותר מאשר היצרן קבע ככמות המכסימום. זוהי אפשרות שעלולה להתרחש רק בשתלים עם תמיסת מלח אותם יש למלא במהלך הניתוח. השתלים מתמיסת המלח מגיעים במידות שונות ולכל מידה ישנו סרגל של מינימום ומכסימום. מילוי יתר יכול לגרום לשתל להיות מוצק יותר אך לא ישפיע על גודלו. מילוי יתר יכול גם להגדיל את הסיכון לקרע בשתל ואף יכול לבטל את האחריות שנותנת יצרנית השתלים.
ש. מהו שתל חזה מתרחב?
ת. שתל תמיסת מלח מתרחב יכול לשנות את גודלו אם מוסיפים תמיסת מלח דרך שסתום מיוחד או פתח. במקור, שתל זה נועד לנשים לאחר שיקום חזה עקב ניתוח לכריתת שד, אך הוא נמצא גם בשימוש קוסמטי בניתוחי הגדלה. המתקן פועל בצורה כזו שהמנתח משתמש במזרק הן להוספת תמיסת המלח והן לריקון התמיסה וזאת דרך פתח הנמצא מתחת לעור מהיכן שהשתלים הוחדרו לראשונה. ניתוח להגדלת חזה באופן הזה מאפשר למנותחת להתאים את גודל החזה הרצוי וזאת מבלי לעבור ניתוח נוסף.
ש. איזה שתל נחשב ל״שתל האידיאלי״?
ת. ישנו מותג לשתל המתיימר להיות בעל באיכות הטובה ביותר גם לשתלים עם מילוי תמיסת מלח וגם לשתלים עם מילוי סיליקון. היצרנים מתכוונים לשתל משולב שנראה מבחוץ כשתל תמיסת מלח אך בצדדים ובתחתית הוא צמוד יותר לקיר החזה ובתוכו מספר סדרות של שקי שתלים מודבקים יחד שמפחיתים את התנועה ומורידים את התופעה המכונה “גלים”. בכל מקרה תהליך זה עדיין בשלבים ניסיוניים וטרם הוצא לשימוש נרחב.
ש. איזה שתל הוא הנפוץ ביותר בישראל
ת. הגדלת חזה בישראל מבוצעת לרוב ע״י החדרת שתלי סיליקון לחזה, הדברים אמורים לגבי ניתוחים קוסמטיים אסתטיים כאשר השתל המוביל הוא השתל העגול (ולא האנטומי שעולה כמעת כפול משתל רגיל). בניתוחים משחזרים (לאחר כריתת שדיים) משתמשים יותר בשתל הממולא בתמיסת מי מלח.
מידע נוסף
המאמר ״שתלים לניתוח הגדלת חזה״ תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל תאריך עדכון אחרון: 31/12/2022