חומצה היאלורונית
מהי חומצה היאלורונית?
חומצה היאלורונית (Hyaluronic Acid) היא חומר פולימרי העשוי מתרכובת של מולקולות רבות של סוכרים שנמצאים ברקמות שונות בבני האדם ואצל כל בעלי החיים. לחומצה ההיאלורונית חלק חשוב בתפקוד מבנה העור, והיא האחראית העיקרית על גמישותו. לחומצה היאלורונית יש את היכולות לאגור ולספוח אליה כמות גדולה של מים ובכך היא שומרת על נפח ולחות בעור. משתמשים בחומצה היאלורונית לטיפול בקמטים ולצרכים אסתטיים ואחרים רק משנת 1996 למרות שמכירים את החומר עוד מאמצע שנות השלושים.
את החומצה הפיקו בעבר ממקור מן החי (כרבולות של תרנגולות ומכדורי עיניי הדג) אולם בתחילת המילניום, טכנולגיית ההפקה השתנתה מאחר וכ-4% מהמטופלים סבלו מאלרגיות לחומצה שהופקה ממקור מן החי (בשל החלבון הזר שהיא הכילה) והחלו לייצר את ההיאלורונן מחומרים ביולוגים המופקים מגידול בקטריות. גם בטכנולגיית הייצור החדשה, החומר מכיל חלבון אולם אין חשש מאלרגיה שכן הוא עובר טיהור וניקיון מחלבונים ומרעלנים שנמצאים בדופן תאי החיידקים.
חומצה היאלורונית היא שם גנרי שכולל בתוכו מעל ל- 300 חברות מסחריות שמייצרות ״פילרים״ (חומרי מילוי) שונים. לפניכם חברות יצרניות ושמות חומרים שמסתובים אצל רופאים בישראל: ג׳ובידרם, רסטילן, רסטילן פרלן, טאוסיאל, בלוטרו, הילאפורם, רופילן, אכיאל, היאלסטייל, פרפקטה, סטילאג׳ עם המזרק החדשני Bi-SOFT, פילורגה, היאבל, פרינסס ששינתה את שמה לאחרונה, לומינרה הישראלית, אליאקסין, רבנס, נאוביה שהוא חומר מילוי אורגני, אמאליאן, ציטוסיאל ועוד. חומצה היאלורונית מגיעה בצורות שונות כגון: כדורים, משחות אולם הצורה היעילה ביותר שלה היא ג׳ל שנכנס לתוך מזרק בגדלים שונים (לרוב 0.5 סיסי, 1 סמ״ק ושני cc חומר).
יתרונות בהזרקת חומצה היאלורונית
אחד מהיתרונות הגדולים של חומצה היאלורונית הוא שלא צריך לבצע ״טסט רגישות״ לחומר לפני ההזרקה. הפילרים שמיוצרים בטכנולוגיה החדישה מטוהרים כמעט ב- 100% מחלבונים כך שאין חשש בכלל מפני תגובה אלרגית להזרקת הג׳ל. כשהזרקת ההיאלורונן מתבצעת על פני העור, היא משתלבת באופן טבעי עם הרקמות ללא פברוסיס (ליפת) ואין חשש שהגוף ידחה את המילוי כמו שעלול להתרחש למשל כשמזריקים סיליקון או ביו-אלקמיד (שכבר כמעט ולא מזריקים בישראל) ובנוסף, הזרקת חומצה היאלורונית איננה משנה את המבנה הטבעי של העור, ויש לה השפעה מועילה בכך שהיא משרה עליו לחות גדולה. יתרונות בולטים נוספים הם תוצאות טבעיות והשפעה מיידית לאחר הטיפול כך שניתן להבחין בתוצאות המעולות ממש מיד בסיום ההליך.
למה מיועדת חומצה היאלורונית?
לחומצה היאלורונית יש הרבה מאוד שימושים כגון: טיפול בסחוסי המפרקים ומניעת שחיקה בהם שנגרמת מסיבות שונות, ריפוי פצעים בעור, לטיפול בתנאים מסויימים שעלולים להתרחש בעיניים (חומצה היאלורונית היא אחד מהמרכיבים הבולטים בטיפות עיניים שמקלות על יובש), שילוב ההיאלורונן במוצרי איפור מתקדמים, להחייאת עור הקרקפת אולם גולת הכותרת של החומצה ההיאלורונית היא למילוי והחלקת קמטים בפנים.
החומצה ההיאלורונית גרמה למהפכה של ממש בענף הרפואה האסתטית, לצד רעלן הבוטוליניום שמכונה גם תרופת הפלא הם כבשו ביחד בסערה את כל העולם. בוטולינום טוקסין הוא רעלן המשתק את השרירים באזור אליו הוא מוזרק, לכן גם העור המכסה את אותו אזור נמצא ״במנוחה״ וגורם לתווי ההבעה להיעלם. התרופה מוזרקת לאזורים בתנועה, חומצה היאלורונית, בניגוד לזריקות היופי בוטולינום, מזריקים את החומצה לאזורים ללא שרירים בדרך כלל בצורה שטחית.
בגלל התכונות הנהדרות שלה (שמירת הלחות וספיגה באורגניזם וכמובן הקניית נפח והחלקת קמטים), מזריקים חומצה היאלורונית לטיפול ברגלי תרנגול (צידי העיניים), לקמטים חריגים מעל העיניים ובין העיניים (קמט הזעף ולאזור השריר שנקרא Procerus בשילוב עם בוטולינום), למילוי שקעים מתחת לעיניים (מילוי עיניים שקועות), להדגשת עצמות לחיים, לקווי אף-פה (נאזולביאליים), להקניית נפח לשפתיים (מילוי שפתיים), לקמטים (שקעים וקווים) מעל השפה העליונה (קמטי עישון), לזוויות הפה והשפתיים (פה הפוך), להבלטת סנטר שקוע ולגבנון באף (טיפול שמחליף ניתוח אף ומכונה פיסול אף) ועוד.
חומצה היאלורונית והצערת העור
חומצה היאלורונית היא כאמור מרכיב חיוני בעור ויעודה לספק ולשמר מים בעור. החומצה מתחברת למולקולות נוספות וע״י כך מזינה ומחייה את האזור אליו היא הוזרקה. עם השנים והתהליך הטבעי של ההזדקנות, ריכוז החומצה ההיאלורונית בעור פוחת, והאורגניזם בגוף חסר את היכולת לשקם אותה בעצמו. ירידה ברמת החומצה בעור ואובדן הלחות שנלוות לה, גורמת להופעה ולהדגשת הקמטים בחלק העליון של העור. טיפולים אסתטיים המחזירים לעור את החומצה ההיאלורונית, תורמים להצערת העור ולהעלמת הקמטים בפנים.
כדי להילחם בסימני הזמן, מזריקים חומצה היאלורונית לשכבות הבינוניות (דרמיס) והעמוקות בעור (היפודרמיס). הזרקה עמוקה לרקמות מחדשת את הרקמה כולה! נהוג להזריק אותה לטיפול בגב כף היד, לאזור הצוואר והמחשוף (דקולטה) וגם לאזורים שונים בפנים. בשונה מהזרקה רגילה המסתיימת לאחר מפגש בודד, טיפולי מזותרפיה או כמו שהחלו לקרוא להם לאחרונה סקין בוסטר (סקינבוסטרס) להחייאת וחידוש העור מבוצעים בסדרת טיפולים (לרוב שלושה ובמרווחי זמן של בין שבועיים לחודש בין אחד לשני).
לכמה זמן יישארו התוצאות?
התוצאות משתנות בהתאם למספר גורמים, באופן עקרוני, סוג החומר שמשתמשים בו וחילוף החומרים של כל אדם ואדם בשילוב עם האזור אליו הוזרקה החומצה תקבע את פרק הזמן שהתוצאות “יחזיקו מעמד”. התוצאות של הזרקת חומצה היאלרונית ישמרו על פני תקופה של בין 9 חודשים ועד לפרק זמן של כשנה.
חומצה היאלורונית היא מילוי שנספג לחלוטין בעור, כלומר, האורגניזם של הגוף סופג אותה באיטיות ובהדרגה עד להיעלמותה הסופית והמוחלטת לאחר חודשים. הספיגה היא לא מיידית, שכן שיטת ההצלבה (Cross Linking) בה מיוצרת חומצה היאלורונית, מונעת ממנה להתפרק במהירות (עד 48 שעות). על מנת למנוע את התפרקות החומצה, משתמשים יצרני ה״פילרים״ בפולימרים עמידים מפני פירוק (כימיקל בטיחותי בשם BDDE). לא כל החומצות מכילות את הכימיקל ויש גם כאלו שהן טהורות כמו למשל חומצה היאלורונית בשם פרופילו.
עד כמה החומצה בטוחה?
כל ״הפילרים״ הזמניים שמבוססים על חומצה היאלורונית הם בטוחים אולם חשוב לשים לב לעבור טיפולים רק בחומרים שקיבלו אישור (רסטילן, לומירה, ג׳ובידרם, טאוסיאל וכדומה) של מינהל המזון והתרופות האמריקאי הידוע בתקניו המחמירים או לחילופין בתקנים של ה- CE האירופאי. חשוב גם שלחומרים יהיה אישור אמ״ר (אביזרים ומכשירים רפואיים) מטעם משרד הבריאות (מספר אמ״ר חייב להיות לכל מוצר שנכנס בשער נמל התעופה בן גוריון).
מאחר ותהליך הייצור של החומצה ההיאלורונית שונה בתחילת שנות האלפיים ומייצרים אותו לרוב מחומרים ביולוגים המופקים מגידול בקטריות, ורמת החלבון והרעלנים שבו שואפים לאפס (כמעט וטהור), אין חשש לאלרגיה ודחיית החומר. כשמשתמשים במוצרים שבתוקף (כתוב על האריזה מתי פג התוקף וחשוב לברר זאת מול הרופא לפני ההזרקה) וכאשר מזריקים את החומצה ההיאלורונית רופאים בעלי הכשרה וניסיון בענף, הטיפול בטוח ומומלץ, כשהטיפול מבוצע בידיים לא מיומנות וסוג החומר המוזרק לא ידוע (או פג תוקף חלילה), מומלץ להתרחק ומהר!
כיצד מבוצע טיפול בחומצה היאלורונית?
חומצה היאלורונית מוחדרת לשכבות העור ע״י הזרקה פשוטה שמבוצעת במרפאה ואשר איננה מצריכה חדר ניתוח היות ומדובר בהליך פשוט וקצר (לא יותר מחצי שעה) במהלכו מאלחש הרופא המטפל את האזור המיועד להזרקה ולאחר שהמקום מורדם מבוצעת ההזרקה. החומרים המתקדמים בעולם כמו ג׳ובירדם, טאוסיאל, סטילאג׳ ורסטילן למשל כבר כוללים בתוך החומר המוחדר לאזור המטופל חומרי הרדמה (לידוקאין) כך שאם תבצעו את הטיפול באמצעותם לא תידרשו כלל לאלחוש.
בכל אופן, המטופל יכול להרגיש אי נוחות מסוימת אך סבילה לחלוטין. ישנן מספר טכניקות להזרקת ״הפילרים״ ולכל רופא גישה משלו הנקבעת בהתאם לאופי הטיפול וניסיונו. בכל הטכניקות משתמשים במזרק עם מחט שכולם מכירים למעט שיטת הזרקה חדשה יחסית המבוצעת באמצעות קנולה מיוחדת שמונעת שטפי דם שעלולים להיווצר במחט רגילה.
תופעות לוואי לאחר הזרקת חומצה היאלורונית
תופעות לוואי שעלולות להתפתח לאחר הזרקת חומצה היאלורונית יכולות להיות: אדמומיות, שטפי דם (כחול, סגול כהה וצהוב), נפיחות קלה וזיהום באזור ההזרקה שנגרם עקב ההזרקה ולא מהחומר עצמו שניתן לטפל בו באמצעות מתן אנטיביוטיקה. כל תופעות הלוואי הללו חולפות תוך מספר שעות ועד ימים ספורים.
ישנם חומרי מילוי המבוססים על חומצה היאלורונית שעלולים ליצור גבשושיות באזור ההזרקה, אם הגבשושיות לא נעלמות גם לאחר עיסוי האזור והתוצאה בולטת על העור ניתן להזריק חומר שמפרק את החומצה במהירות כך שלא ישאר לה זכר, משתמשים בהיאלרונידאז (חומר מפרק חומצה) גם כאשר תוצאות הטיפול לא ״מתאימות״ למטופל (נדיר אבל לפעמים גם זה קורה).
כמה עולה להזריק חומצה היאלורונית?
עד לפני מספר שנים הזרקת חומצה היאלורונית עלתה יחסית ביוקר ולא כל אחת יכלה להרשות לעצמה את הטיפול. היום, יותר ויותר אנשים נכנסים למעגל הטיפולים גם בגלל הזמינות הרבה של הרופאים המטפלים (בהם גם רופאי שיניים שנכון למועד כתיבת שורות אלה עדיין יכולים להזריק למרות שהלובי החזק של איגוד הפלסטיקאים מנסה לדחוק את רופאי השיניים החוצה) וגם בגלל עלות הטיפולים שירדה באופן משמעותי. אם בעבר תמחרו מזרק של אחד סיסי חומצה היאלרונית איכותי (רסטילן או ג׳ובידרם למשל) בעלות של כ- 2,500 ש״ח ויותר הרי שהיום המחירים ״נחתכו״ בכ - 50% ואף יש כאלה שמוכרים מזרק של אחד סיסי במחירים נמוכים ומתחת ל - 1,000 ש״ח.
שימו לב שהחומר שמזריקים לכם הוא חומר איכותי (אישור FDA מספיק כדי לבודד את החומרים האיכותיים מהזולים יותר) ובנוסף תדאגו לבצע את הטיפול אצל רופא מומלץ ששמעתם עליו מספיק ושנמצא בסביבה די הרבה זמן, היזהרו ״מכוכבים״ עולים ויחסי ציבור מוגזמים כמו גם ממחירים נמוכים ומחשידים (מסתובבים הרבה שרלטנים עם חומרים מזוייפים).
מידע נוסף
המאמר ״חומצה היאלורונית״ תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל תאריך עדכון אחרון: 30/05/2023