אסימטריה בפנים
יש הטוענים כי אידיאל היופי המושלם הוא סימטריה מושלמת בפנים. כך או כך, סימטריה נתפסת כמודל לאסתטיקה וליופי מהטבע. לכן, לא פלא שלעיתים גם אי-סימטריות קלה גורמת לתחושת חוסר סדר ואיזון בפנים. אסימטריה בפנים עשויה להיווצר בעיקר עקב מבנה לא תקין בפנים (אסימטרית מבנה פנים) או מחולשה לא אחידה או אי סימטריות של השרירים בפנים (אסימטריות תפקודית). ההבדל בין שני הסוגים נקבע על בסיס אבחנה.
אסימטריה בפנים בגלל מבנה מתאפיינת באי שוויון וליקויים פיזיים שנשמרים באותו מצב במצבי התנהגות שונים (בכי, התעוררות או שינה). אסימטרית פנים תפקודית מאופיינת בחוסר ליקויים פיזיים עם הופעת אסימטריה ברמות שונות במצבי התנהגות שונים. אסימטריה בפנים השייכת למבנה נגרמת בגלל פגמים בעצמות, הרקמות הרכות ובגלל שינויים בעור. אסימטרית פנים תפקודית נוצרת עקב חולשה חד צדדית של השרירים או אי סימטריות בהם או בגלל התנהגות לא רגילה במערכת העצבים.
השרירים שמשפיעים על חוסר סימטריה בפנים הם שרירי ההבעה בפנים, השריר שמרים את העפעף ושריר מולר (Müller). שרירי ההבעה בפנים מקושרים לעצבים ממערכת המימיקה של הפנים, השריר המרים של העפעף קשור למערכת המוטוריקה המרכזית של העין ושרירי מולר קשורים למערכת העצבים הסימפטית של העין.
חוסר סימטריה תפקודי נקבע על ידי בחינת מצב הפנים כאשר רמת האי סימטריה במצבים שונים נראית לעין ונובעת מחולשה של שריר אשר נעלמת במצב מנוחה וזאת בגלל ששלושת השרירים שנזכרו, פועלים באופן מסונכרן וסימטרי וכאשר אחד מהם נפגע, לא מרגישים באי סימטריה בגלל שהשריר השני אינו פועל.
ממה נוצרת אסימטריה בפנים?
המקור לפנים לא סימטריות נובע מסיבות שונות, החל מאי סימטריה בנמשים או שיער וכלה בליקויי פנים קשים יותר כגון נזקי גוף או פגמים מולדים. מבחינה פיזית, סימטריה מושלמת אינה מרמזת בהכרח על מצב הבריאות או התפקוד, אולם מחקרים הוכיחו שלאסימטריה יש השפעה משמעותית על היחסים הבין אישיים. אנשים מפרשים בתת ההכרה את הסימטריה ואת חוסר הסימטריה אצל כל אחד כמו מדד לרמת הבריאות ולמשיכה אישית.
אסימטריה משתנה זהו מושג הבא לתאר שינוי במצב הסימטריה הבִּילָטֶרָלִי (דו צדדי) הנורמאלי של הגוף אשר מתרחש במשך החיים. אסימטריה משתנה היא אחת מהסיבות לפנים לא סימטריות אך היא גם משליכה לחלקים אחרים בגוף, כמו אורך האצבעות בין יד ימין לשמאל. מאמינים כי אסימטריה משתנה מתרחשת כאשר גֶּנוֹם (מכלול הגנים באורגניזם מסוים) אינו יכול לייצר ולתחזק במלואו אפיונים אידיאלים במצב לא יציב של תנאים סביבתיים. בהסתמך על דעה זו, אפשר לפרש אי סימטריה כמו סימן של יכולת גנטית זעומה להתמודד עם אתגרי הסביבה.
סימטריה מושלמת בפנים נחשבת למאוד נדירה וכמעט שאינה קיימת, שינויים בדפוסי שיער ושיניים, אי שלמות מזערית בעור ואפילו חריגה מועטה במבנה העצם היא די נפוצה. שינויים אלו או שהם קטנים ביותר או שכיחים מידי כדי שייחשבו למשמעותיים. אסימטריה בפנים היא חשובה בגלל ההשלכה שיש לה מבחינה אטרקטיבית והשפעתה על יחסי החברה.
חוסר סימטריה תפקודית אינה הסיבה היחידה לפנים לא סימטריות. פציעה חמורה בפנים או בראש עלולים לשנות את המבנה, נזק בשיניים, או צלקות שנשארו וגורמות לאסימטריה בולטת. גם לסת לא ישרה מובילה לאסימטריה בולטת. ברוב התופעות שתוארו ניתן לטפל ועל כך תוכלו לקרוא בהמשך או על ידי ניתוחים פלסטיים ו/או אסתטיים שונים (הזרקות), או על ידי טיפולי שיניים מורכבים בלסת.
סוגי פנים לא סימטריות
פנים אסימטריות ידועות כפנים עקומות, עם מפנה, חוסר איזון בפנים או פנים מוסתות. לרוב הסובלים מכך אין אֶטְיוֹלוֹגְיָה (ענף העוסק בחקר הגורמים למחלות) מוכחת. מאמינים כי הם שייכים לגורמים תורשתיים, לתופעה מולדת או להתפתחות של אי סדרים, סגנון חיים או סוגים מסוימים של מחלות סטומטולוגיות (השייך לפה).
ישנם מקרים מועטים של חוסר סימטריה בפנים שהסיבה שלהם ברורה, אולם מרבית האנשים הסובלים מכך אינם יודעים להצביע על הסיבה. לא חשוב אם הסיבה ידועה או לא האפיון המשותף לפנים אסימטריות הוא הגודל והצורה שהם שונים באופן ניכר בין צד אחד לשני. רוב השוני הבולט הוא השינוי ברוחב של צד אחד בפנים.
אסימטריה תפקודית בפנים
גם מבחינה תפקודית קיימים גורמים שונים שאחד מהם הוא שיתוק של מכלול הפנים, כאשר פתולוגיה אחת גורמת לשיתוק של חצי מהפנים ומשאירה אותו ללא כוח ותנועה. גורמת לצד אשר ממשיך לתפקד להשתרך כל פעם יותר ולאבד את האיזון הרגיל בין שני צידי הפנים. ניתן לסווג את אי סימטרית הפנים התפקודית לשני סוגים:
אסימטריה תת תפקודית – נגרמת כאשר יש פחות כוח ותנועה עקב גורמים שונים, כשהנפוצים בהם הם שיתוק היקפי הפנים (פציעה של עצב בפנים משאירה ללא כוח ותנועה צד אחד של הפנים) ושיתוק על שם בל (מדובר בחלק הנורמאלי בגלל שהוא גורר ויוצר חוסר סימטריה) שנקרא פציאליס.
אסימטריה היפר-תפקודית – נוצרת כאשר קיימת פעילות שרירים ענפה. עשויה לתת הגדלה של המצלול כמו תוצאת לוואי של המיפלגיה (שיתוק של חצי גוף) שפגעה גם באזור הפנים. סיבות אחרות הם סוגים של פרכוסים ודיסטוניה (תנועה לא סדירה של העצבים) לא רצוניים כמו מצמוצים או אנומליה בתפקוד עצב הפנים (Hemiespasm).
בוטוקס לטיפול בפנים לא סימטריות
הטיפול תלוי בבסיס הפיזיולוגי של הא-סימטריה, כלומר, צריך להבין את הסיבה מדוע היא נוצרה וכיצד היא משפיעה על מבנה השרירים, באם הבעיה היא בשריר או שהיא נמצאת במערכת העצבים.
חשוב לדבר עם הרופא על הטיפול האפשרי ומה יהיו המטרות וכדי לקבל את התוצאות הטובות ביותר, צריך להכיר את האנטומיה של הפנים ובמיוחד את היחס אגוניסט (חומר הנקשר לקולטן) – אנטגוניסט (חוסם – חומר הנקשר לקולטן מסוים ואינו מפעיל אותו) של השרירים ואיך משתמשים בהם במימיקה ובהבעה.
במקרים של פרכוסים ודיסטוניה (הפרעה נוירולוגית תנועתית וקבועה), הטיפול מבוצע בעזרת בוטולינום טוקסין (בוטוקס או דיספורט). מזריקים את הבוטולינום טוקסין לטיפול בחוסר סימטריה באזורים שבין העיניים ומסביב לפה שהם שני אזורים בהם האסימטריה עלולה לבלוט וגם לתיקון אסימטריה בשפתיים.
תיקון מבנה פנים אסימטרי בניתוח, הזרקות והשתלת עצם
ההיבט המאתגר ביותר בתיקון אסימטריה בפנים הוא לקבוע את כמות הרקמות שצריך להסיר. ניתוח פלסטי בפנים (תיקון אוזניים, ניתוח עפעפיים, ניתוח אף וכדומה) צריך לתקן את חוסר הסימטריה ולמנוע היווצרות פגם אחר בגלל הסרת רקמה עודפת. תכנית הניתוח לתיקון אסימטריה בפנים חייבת להיות ספציפית, אין ניתוח זהה שמתאים לכל הסוגים של אי סימטרית פנים.
תחילה יש למצוא מה הסיבה לאי הסימטריות, האם הבעיה היא בגלל עצמות הפנים או שהיא נובעת באי סדרים ברקמות? לאחר מכן הדרגה או החומרה של אי הסדרים חייבת להיבדק היטב וזאת כדי לקבוע את מיקום הניתוח.
הדרך הפשוטה ביותר לאבחן סטייה במראה הפנים היא על ידי קרני רנטגן אשר מודדים את החלק התחתון שמקביל לחלק העליון של הפנים. העיקרון של תיקון אסימטריה בפנים (למשל נחיריים לא סימטריות, עפעפיים לא סימטריות, עצמות לחיים שונות, אוזניים לא אסימטריות וכדומה) הוא להשיג איזון מקסימאלי במינימום טראומה כירורגית.
מעבר לניתוח כירורגי ניתן גם להזריק שומן גוף עצמי (Lipoinjection) או חומרי מילוי כגון רדיאס או חומצה היאלורונית כדי למלא חלקים שקועים. עוד ניתן להחדיר שתלים מסיליקון ובמקרים אחרים מבצעים גם השתלת עצם או גילוח עצם בהתאם לבעיה.
מידע נוסף
המאמר אסימטריה בפנים תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל תאריך עדכון אחרון: 26/12/2022