אוזניים בולטות
אוזניים בולטות הן מאפיין גופני שלעתים קרובות מעורר לעג, הצקות והטרדה, במיוחד בקרב ילדים בגיל בית הספר הנחשפים למעשי בריונות ולכינויים מעליבים כמו “אוזני פייפר”, “אוזני דמבו” ועוד. לכן, ילדים עם אוזניים בולטות החל מגיל שש הם המועמדים הטבעיים לניתוח הצמדת אוזניים. גם אם אוזניים בולטות לא מהוות סכנה מבחינה רפואית, ההשפעה שלהן על איכות חיי החברה והלימודים של הילד יכולה להיות גדולה מאוד ולכן מומלץ לבצע את הניתוח הזה מוקדם ככל האפשר.
גם מבוגרים יכולים לעבור ניתוח הצמדת אוזניים, כדי לשפר את ההערכה העצמית שלהם, אולם הסחוס באוזניהם אינו אלסטי כמו זה של הילדים. ניתוח המטפל באוזניים בולטות נקרא “אוטופלסטיה” (Otoplasty), זהו ניתוח כירורגי הנמשך כארבעים דקות (ולעיתים אף יותר) תחת הרדמה כללית שבמהלכו המנתח המומחה יוצר כפל, מקטין את האוזן ומגדיר מחדש את צורתה.
ניתוחים לאוזניים גדולות
לכ- 5% מכלל האוכלוסייה העולמית יש אוזניים גדולות. אמנם השחקן קלארק גייבל האגדי הוכיח כי ההצלחה אינה תלויה בגודלו של תנוך האוזן, אך רבים פונים לכיוון הכירורגיה כדי לפתור את הבעיה. הפתרון לאוזניים בולטות כולל מגוון טיפולים: החל בשיטות שונות של הצמדת האוזניים לצדי הראש ועד לניתוח כירורגי פלסטי המשנה את צורת הסחוס ומסיר את העור העודף. “אוטופלסטיה” הוא אחד הניתוחים המבוקשים ביותר בקרב גברים כיוון שהוא מציע תוצאות מצוינות ללא צלקות תוך זמן החלמה קצר.
בניתוח אחר להצמדת אוזניים בולטות, מקטינים את ההפרדה בין סחוס האוזן לראש בעזרת ביצוע חתך מאחורי האוזן והסרת מעט סחוס כך שמושגת הצורה הרצויה, את האוזניים מצמידים על ידי תפרים נספגים. כך הצלקת מוסוות מאחור בתוך הכפל ואינה נראית לעין.
ישנו סוג נוסף של ניתוח, המתקן אוזניים בעלות תנוך גדול מהרגיל המתפתח כתוצאה מצמיחה עקבית של קונכיית האוזן באזור התנוך. בניתוח כורתים חלק מהתנוך, מה שעלול להותיר צלקת קטנה שכמעט לא נראית ורק לעיתים רחוקות גורמת לבעיות.
השפעות פסיכולוגיות של אוזניים בולטות
ילדים עם אוזניים גדולות ובולטות במיוחד סובלים מאוד מהמצב בשל הבדיחות והלעג של חבריהם. יש לכך השלכות פסיכולוגיות שליליות בדרגות שונות התלויות באישיות של הילד, בחומרת הבעיה ובסביבה שבה הוא חי. ישנם רופאי ילדים המציעים לנתח את אלו הסובלים מהבעיה עוד לפני הגעתם לבית הספר היסודי, וזאת כדי למנוע התפתחויות של בעיות פסיכולוגיות במהלך השנים הראשונות ללימודים.
גם מפורסמים (סלבריטאים) מתמודדים עם הבעיה הזו, למשל קייט הדסון שנהגה לסדר את השיער כך שיכסה את האוזניים שלה עד שהחליטה לגשת למומחה כדי שינתח אותן. ביונסה העידה כי היא אינה מרוצה כלל מאוזניה הגדולות ולכן בתקופה מסוימת החליטה לאמץ דיאטה הכוללת מלפפונים בלבד כדי לעכב את אצירת הנוזלים באוזניים.
אוזניים בולטות בהיסטוריה ובטבע
עוד בימי הפרעונים האוזניים היו נושא לאמונות טפלות רבות. בהמשך, היוונים והרומאים האמינו כי באוזניים נמצא מאגר האינטליגנציה והחוכמה האנושית. הם אף חשבו שאוזניים קטנות מהוות סימן לקמצנות או לאכזריות ואילו אוזניים גדולות מעידות על נדיבות או אופי חזק. בסין בטוחים כי אוזניים בולטות וגדולות מביאות למזל טוב. יש המאמינים כי כאשר אדם חווה רעש באוזניים, צריך לצבוט אותו או לשפשף לו את האוזניים כדי לבטל את הדברים הרעים שנאמרו עליו.
לשועל הקטן ביותר החי במדבר סהרה, אשר גודלו מגיע לפחות מ-45 ס”מ, יש אוזניים המזדקרות לאורך של כ- 10 ס”מ, כרבע מאורך גופו. השועלים המהירים במערב התיכון בארה”ב הם בעלי אוזניים חסרות פרופורציה במיוחד ביחס לגוף שלהם. אוזניים בולטות וגדולות משמשות כגלאי רעשים והן כה יעילות עבור טורפי הלילה עד כי הם מסוגלים לשמוע בחשיכה קולות חלשים ביותר אשר מופקים על ידי חרקים, מכרסמים או טרף פוטנציאלי אחר.
האוזניים הגדולות של הארנבות, החיות לצד השועלים במדבר, מהוות מעין מערכת הגנה אשר מזהירה אותן מטורף קרוב. תפקיד חשוב של האוזניים הגדולות אצל ארנבות, שועלים וחיות רבות אחרות מסוגן, הוא שמירת טמפרטורת הגוף באמצעות כלי הדם הנמצאים באוזניים אשר פולטים חום. אצל בני האדם לא נמצא כי שמיעה טובה קשורה באופן חיובי לגודלן של האוזניים, ואילו איזון טמפרטורות הגוף נעשה דרך בלוטות הזיעה שאינן נמצאות באוזן.
שיטות לא כירורגיות
לעתים, אנשים הסובלים מאוזניים גדולות לא מעוניינים לעבור תחת סכין הניתוחים, ולכן הם פונים לדרכים אחרות שאולי נחשבות על ידי אנשים מסוימים ליצירתיות יותר. אישה מובטלת בשם פרנצ’סקה גמרו, שבתה סבלה מבעיה זו, החליטה ליצור מעין תותב מסיליקון שקוף שנדבק משני הצדדים, מצמיד את האוזניים לראש ואינו נראה לעין. כיוון שפתרון זה אינו כירורגי הוא מתאים לילדים קטנים יותר מגיל חמש.
חשוב לזכור כי שיטות שאינן כירורגיות הן בעלות יעילות מוגבלת, וכי עיוות של הסחוס אינו ניתן לתיקון באמצעות מתקנים מסיליקון או פלסטרים. רופאים מומחים טוענים כי רק ניתוח כירורגי יעיל להצמדת אוזניים, ולכן פלסטר פשוט עם דבק אשר מצמיד את האוזניים לראש ושיטות אחרות כאלה בהכרח אינן מפיקות תועלת.
מידע נוסף
המאמר ״אוזניים בולטות״ תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל תאריך עדכון אחרון: 28/12/2022