×

×
background image

משך ההליך- לרוב עד שעה
מספר טיפולים- סדרה או טיפול בודד
זמן החלמה- מהיר עד מספר ימים
תוצאות- לרוב קבועות

הסרת ורידים תתאים בראש ובראשונה לחולים במחלות ורידים ולאנשים המעוניינים בכך מסיבות אסתטיות.

הסרת ורידים

משך ההליך- לרוב עד שעה
מספר טיפולים- סדרה או טיפול בודד
זמן החלמה- מהיר עד מספר ימים
תוצאות- לרוב קבועות

הסרת ורידים תתאים בראש ובראשונה לחולים במחלות ורידים ולאנשים המעוניינים בכך מסיבות אסתטיות.

הסרת ורידים כירורגית מתחלפת בשיטות טיפול חדשות, הרבה פחות פולשניות המייתרות אשפוז בבתי חולים ועם נוחות מירבית למטופל. הורידים הם תופעה לא אסתטית הגורמת לתחושת אי נוחות המלווה בעקצוץ והכבדה על הרגליים.

למרות שבאופן כללי ורידים בולטים אינם מגיעים לכדי פתולוגיה, יש לטפל בהם מיידית כדי שלא יהפכו למחלות הקשורות לתפקוד לקוי של מערכת מחזוריות הדם כמו פלביטיס או טרומבוזיס. ורידים או דליות מטופלים כיום במגוון טכניקות כירורגיות חדשות, הרבה פחות פולשניות ורדיקליות מאלו שהיה נהוג להשתמש בהן עד עתה, ואשר התבססו על שליפת הוריד בניתוח קלאסי. במאמר זה נתייחס לכל השיטות בהרחבה.


תפקוד לקוי, מאפיינים ומצבים המחייבים התערבות

ההופעה היותר נפוצה של ורידים באה לידי ביטוי בנפיחות בולטת לעין, קבועה אשר נעשית עבה, ללא סדר ומוגבהת מעל העור בעיקר באזור הרגליים. מן הסתם, ישנן צורות קליניות אחרות של ורידים כמו הטלנגיקטזיס הידועים בשם נימי עכביש, נפיחות של כלי דם קטנים או נימים, ורידים עם בצקות (מצבורי נוזלים), שינוי בצבע העור הכולל גם כיבים. במקרים רבים התופעות שתוארו הן ללא סימפטומים אבל חשוב לשים לב אליהן שכן הן מזהירות מפני תפקוד לקוי של מערכת מחזור הדם.

בגורמי הסיכון השכיחים להופעת ורידים אפשר למנות גיל מתקדם, עמידה קבועה על הרגלים, משקל יתר והיריון. מצבים אלו תורמים לתפקוד לקוי של שסתומי הורידים אשר גורמים לכשל במחזוריות השיבה של הדם, והדם נתקל בקשיים כדי להתגבר על כוח המשיכה ולעלות מהרגלים עד ללב. במצב שנוצר זרימת הדם נחסמת וכתוצאה מכך הורידים הופכים ללא אסתטיים במראה ועלולים להתפתח למחלה.

כ- 50% מהסובלים מורידים אינם נזקקים לניתוח בגלל שהופעת הורידים אינה מהווה סיכון בריאותי. מומחה לכלי דם יקבע האם הורידים הם רק בעיה אסתטית בלבד אלו שיש לנקוט בפעולות בגלל סימפטומים שונים, כמו עקצוץ, התכווצויות, נפיחות וכבדות, הפרעות או כאבים או בכדי למנוע סיבוכים עתידיים כמו פלביטיס – דלקת ורידים בקירות הוריד שמתחילה להוות מקור לקריש דם או לטרומבוזיס – יצירה של קריש או הסתיידות בתוך כלי הדם.


חסרונות בניתוח ורידים קלאסי

הזמן המתאים ביותר כדי להתחיל בטיפול ורידים הוא כאשר הנפיחות היא מינימאלית דהיינו בחורף או או בתקופות קרות, היות וטמפרטורה סביבתית גבוהה מעודדת את הנפיחות, מסיבה זו, הסרת הורידים מתבצעת לפני או אחרי הקיץ. בין הניתוחים היותר מסורתיים ניתן למצוא את הספנקטומיה – טיפול בורידים ע״י עקירת וריד הרגל, המבוסס על עקירת וריד המהווה חלק ממערכת הורידים השטחית ושקיות הורידים הסביבתיים. הניתוח נעשה על וורידים בגודל בינוני-גדול בהרדמה כללית. אי הנוחות העיקרית של ניתוח זה הוא שמדובר בטיפול רדיקאלי, מה שמונע מאדם הנגוע חלק מהונו הורידי למשך כל חייו.

רופאים המבקרים את הטכניקה הזו, מחזיקים בדעה כי עקירה רדיקאלית של וריד הרגל, עלולה לגרום לשינוי במערכת מחזוריות הדם השטחית אשר תוביל לחידוש ולהופעת ורידים חוזרת, קשים יותר לטיפול. לעומת זאת אם משאירים אותם, אפשר להשתמש בהם כחומר לביצוע מעקפים. חיסרון נוסף של הסרת ורידים קלאסית בניתוח הוא אישפוז בבית החולים לפחות ליום אחד, בנוסף, לאחר השחרור, נדרשת מנוחה מוחלטת למשך מספר ימים הגוררת היעדרות ממושכת מהעבודה.

בשנים האחרונות יושמו טכניקות מתקדמות אחרות, הרבה פחות אגרסיביות ויותר מותאמות לצרכים של החברה המודרנית אשר מבוצעות ללא צורך באישפוז. בצורה זו המטופלים סובלים פחות מאי נוחות שלאחר הניתוח ויכולים לחזור לשגרה במהירות רבה יותר.


בדיקת אקו - דופלר לפני הסרת ורידים

השימוש בסוג חדש של אקו-גרפיה, הנקרא אקו-דופלר הביא למהפכה באבחון של הורידים. הוא הפך להיות הבודק הקבוע כדי לאבחן ולקבוע עוד מחלות ורידים. תודות לבדיקות אבחון והדמיה, אפשר ליצור מיפוי של וורידים - קַרְטוֹגְרַפְיָה (מִפּוּי), הֶמוֹדִינָמִיקָה (תורת זרימת הדם) ומחקר על התנאים האמיתיים של מצב מחזוריות הדם. באותו זמן ,המכשיר מקנה למומחי כלי דם ולמנתח ורידים, את האפשרות להחליט באיזה שיטה תעברו הסרת ורידים ולנתב את תכנית הטיפול הכירורגית המתאימה לכל מקרה בהתאמה אישית כמובן. למעשה כל המטופלים כבר עוברים את הבדיקה של הדופלר לפני שמתמסרים לניתוח.


הסרת ורידים ללא אשפוז ע”י החדרת תרופות

הסרת ורידים בתרופה המודינמית לאי ספיקת ורידים היא טכניקה אשר הומצאה על ידי המנתח הצרפתי קלוד פרנסצי בשנת 1988, המדובר בטכניקה אשר התחילו ליישמה בסוף שנות השמונים, ושהסיתה את המיקוד מהניתוח הקונבנציונאלי. המטרה היא להשאיר את הורידים ולא להוציאם באופן מוחלט כדי לארגן מחדש את ניקוז הדם מהרקמות ולנסות לשקם פעילות הולמת.

החדרת התרופה מבעד לחתכים קטנים אותם מבצע הרופא תחת הרדמה מקומית. השינוי המהותי הוא שלאחר הביצוע, שאורך בין חצי שעה ל- 45 דקות, אין צורך בהתאוששות, כך שבסיום ההליך, המטופל יוצא מהמרפאה בהליכה זקופה ואף עליו ללכת במשך שעה ארוכה לאחר ההליך, ואת כל הזמן שלאחר מכן עליו לנצל להליכה במטרה לשקם את המחזוריות של הרגל המנותחת להחלמה טובה יותר.

רוב המטופלים אשר עוברים את הטיפול, חוזרים לשגרת חיים רגילה כבר למחרת והם צריכים לשוב למרפאה רק לאחר שבוע בכדי להסיר את התפרים. למרות שבמשך הזמן התרופה הייתה שנויה במחלוקת בגלל שנחשדה כי התוצאות שהניבה לא נבדקו מספיק לעומק, בשנים האחרונות נערכו מחקרים אשר השוו אותה לניתוח הקונבנציונאלי, אחד מהם שנערך במשך תקופה של כחמש שנים על מדגם של 100 אנשים בטכניקה המסורתית ובטכניקה הקונבנציונאלית גילה כי בשתי הטכניקות משיגים תוצאות קליניות ואסתטיות זהות.

הסרת ורידים  


הסרת ורידים באנדו-לייזר וגלי רדיו

אנדו-לייזר וגלי רדיו בין ורידים הם שני תהליכים מודרניים לטיפול בורידים אשר נעשה מבפנים, הסרת ורידים בשתי השיטות, בדומה לתרופה שהוזכרה קודם לכן, מיתרות את הצורך בעקירה של וריד הרגל הפנימי, אך בשונה ממנה בזה שלא משקמים את התפקוד, אלא הורסים את הוריד. שני התהליכים הללו מבוססים על אנרגיה תרמית, שמופקת ממקור של לייזר או מגלי רדיו אשר משגרים את האנרגיה הזו בצורת חום לורידים, הם מחממים אותם כדי שתיווצר אַטְרוֹפְיָה (ניוון) ובסיום ההליך הם יהיו אטומים וחתומים.

שיגור אנרגיה תרמית או חום נעשה דרך פתח קטן בעור אשר מכניסים דרכו מתקן (קטטר) לוריד הנגוע. גם הסרת ורידים בלייזר וגם הסרת ורידים בגלי הרדיו מיישמים עם הרדמה מקומית, והן טכניקות שנחשבות מהירות ונעשות בין חצי שעה עד 45 דקות ובצורה פשוטה יחסית.


הסרת ורידים סקלרותרפיה

סקלרותרפיה היא טכניקה אשר מתאימה לטיפול בנימי עכביש, ורידים קטנים ולורידים שיוריים לאחר ניתוח הסרת ורידים כלשהו. הטכניקה מבוססת על הזרקה של חומר לתוך הוריד אשר הורס את הרקמה עד שיהרוס אותם עד כדי שלא יוכלו לספוג יותר וכך הם לא יבלטו ושלא יהיה צורך לעקור אותם. באופן מסורתי סקלרותרפיה מתבצעת על ידי יישום של חומרים במצב נוזלי, אך בשנים האחרונות ישנם מתווים חדשים בצורה של מיקרו-קצף. לכניסה למאמר מקיף הדן בשיטת סקלרותרפיה


הסרת ורידים בקריו-אסקלרוזיס

הסרת ורידים בטכניקת קריו אסקלרוזיס היא שיטת ריפוי המבוססת על הזרקה של חומר כימי שנמצא בטמפרטורות מאוד נמוכות אל תוך הוריד. המטרה היא להעלים את הוריד כאשר שורפים אותו על ידי קור והוא טוב במיוחד על נימים קטנים (טלנגיקטזיס) עמידים בפני טיפול סקלרותרפיה קלאסי.

החומר מוזרק באמצעות מזרק מיוחד לחומרי הקפאה בעל שני תאים, אחד לאחסון של החומר מבלי שיקפא ועם יכולת לעמוד בטמפרטורות של 40- מעלות צלסיוס, והשני בשביל הקרח היבש (קרנביט) אשר מאפשר למוצר שיגיע וישמור במשך התהליך על הטמפרטורה הזאת. אחד מיתרונות השיטה הוא שניתן ליישם אותה בכל אחת מעונות השנה, ותמיד תוך הימנעות מחשיפה לשמש.

הערות חשובות

כל המידע לעיל תורגם והותאם לעברית מתוך סקירות שפרסם ד״ר תומס קאר - כירורג כלי דם מארה״ב. למרות שבקופות החולים מבצעים טיפולים להעלמת ורידים ונימים, שיטות הטיפול הן די מיושנות ולעיתים כואבות, פרוצדורות פחות פולשניות ושיטות טיפול חדשניות כגון סקלרותרפיה לנימים וורידים תוכלו למצוא אצל מומחי כלי דם כאן אצלנו ולעיתים קרובות גם במימון הקופה.

הערות חשובות

כל המידע לעיל תורגם והותאם לעברית מתוך סקירות שפרסם ד״ר תומס קאר - כירורג כלי דם מארה״ב. למרות שבקופות החולים מבצעים טיפולים להעלמת ורידים ונימים, שיטות הטיפול הן די מיושנות ולעיתים כואבות, פרוצדורות פחות פולשניות ושיטות טיפול חדשניות כגון סקלרותרפיה לנימים וורידים תוכלו למצוא אצל מומחי כלי דם כאן אצלנו ולעיתים קרובות גם במימון הקופה.


מידע נוסף

המאמר ״הסרת ורידים״ תורגם, נערך ונבדק ע״י אהרון סגיסמאן, אורי לנדסברג ואורלי לביא בכפוף לתנאי השימוש בפורטל תאריך עדכון אחרון: 27/12/2022

pointer arrow

פתרון מקצועי לורידים ונימים! התחילו כאן